Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

La innovació com a primera ocupació

A la vida, o es posen excuses o s’aconsegueixen resultats, mai les dues coses alhora.
Richard Branson, fundador del Virgin Group.

empresaempleoL’objectiu principal d’aquest llibre és oferir una guia pràctica per a la creació d’un primer negoci aprofitant una oportunitat de mercat. Hi han dues paraules sobre les quals pivota una bona part del món actual, en què es dipositen totes les esperances d’un futur millor i a les que caldria esforçar-se per adequar els nostres sistemes educatius, empreses o negocis. Són creativitat i innovació. Es tracta de termes polisèmics i no només això, conviuen entrellaçats: no hi ha innovació sense creativitat. Però per començar un projecte cal sobretot tenir les idees molt clares sobre que és pretén aconseguir, la necessitat que cal satisfer, la forma de com aconseguir-ho, i el tipus de producte o servei que es pretén desenvolupar.
En el moment que es descobreix alguna cosa i mentre això no sigui útil s’estarà davant d’una invenció, però no davant d’una innovació. Aquesta es produeix quan es crea un nou procés o un nou bé que es converteix en útil per a algú quan es llança al mercat.
 

 
innovacioSer innovador és veure les coses de forma diferent a com les veuen els altres, veure les coses extraordinàries on els altres veuen només l’ordinari. Els innovadors han de crear circumstàncies i el primer pas per ser un empresari innovador consisteix a estar atents al món que els envolta, una de les formes més recomanables és apuntar en un bloc de notes totes la idees que vagin sorgint ja que es poden oblidar fàcilment i en un futur podrien ser fonamentals. El problema és que escriure tot el dia el que es ve al cap és laboriós i, en consequència, avorrit i a la llarga es tendeix a desistir. Per això és fonamental que es tingui algun tipus d’afinitat amb allò que es pretén aconseguir. És a dir, un activitat que es faci freqüentment perquè hi ha una afició perllongada sobre aquest tema, perquè a més es disposa d’un ampli coneixement, i fins i tot generi fins a una necessitat. Finalment, s’han de localitzar i definir el tipus de problemes i solucions existents.

Només quedarà la comparació immediata de la idea o invenció que ha sorgit en el procés amb les alternatives existents al mercat, per a comprovar que de debò sigui més útil i millor que les altres. Una avaluació encertada serà vital per poder optimitzar el temps i començar a plantejar-se el finançament del projecte per part dels futurs inversors. Però sempre partint d’una premissa inexorable, ningú és immune als fracassos. Una forma d’intentar pal·liar-ho és una bona comunicació amb els clients en els inicis del projecte. Molta sort!

Llibres

Cómo innovar. Mi empresa es mi primer empleo

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari