Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Foxcatcher

Durant uns anys, Mark i Dave Schultz, germans i campions olímpics de lluita lliure, i el milionari i mecenes John du Pont van formar un perillós triangle que va finalitzar de la manera més tràgica. Aquesta història real, que va tenir lloc als Estats Units entre els anys 80 i 90 del segle passat, ha estat la font d’inspiració del director Bennet Miller, que signa així el seu tercer film: Foxcatcher, novetat aquesta setmana a la biblioteca Joan Oliva i Milà.

retol FoxcatcherPer donar vida als personatges protagonistes, Miller (que fins ara havia dirigit Capote i Moneyball) ha triat noms ben coneguts de la cinematografia actual: Steve Carrell (com a John du Pont), Channing Tatum (en la pell de Mark Schultz) i Mark Ruffalo (com a Dave Schultz).

Els germans Schultz van escriure en lletres d’or els seus noms quan, per primera vegada a la història, dos germans aconseguien de manera conjunta un or olímpic (a Los Àngeles’84) i un mundial en lluita lliure. Tot i això, esdeveniments posteriors van fer que els seus noms fossin recordats per fets aliens a l’esport. Per la seva banda, John du Pont era un excèntric milionari, ornitòleg, filatèlic i apassionat dels esports que quan va veure que les seves capacitats físiques no el permetrien aconseguir la seva anhelada medalla olímpica, va decidir fer ús dels seus diners per continuar tenint relació amb el món de l’esport. Ho va fer creant Foxcatcher, un centre de capacitació esportiva on entrenarien joves promeses de l’esport. De fet, a Foxcatcher hi va arribar a entrenar la selecció nord-americana de lluita preparant la seva participació a Seül’88. Va ser així, com du Pont va tenir contacte amb els germans Schultz.

Després d’haver guanyat l’or a Los Àngeles, especialment Mark Schultz no acabava de trobar el seu espai. El mateix Schultz reconeix que en aquell moment, el govern nord-americà no patrocinava l’esport com ho fa ara, així que quan du Pont li va proposar formar part de Foxcatcher no ho va dubtar. Algú li estava oferint la possibilitat de fer el que més li agradava i no haver-se de preocupar pels diners. Però el que començava com un patrocini, va acabar esdevenint una relació malaltissa dirigida per la ment paranoica de du Pont.

dave-and-mark-return-to-palo-alto-olympic-championsEra de preveure que Mark Schultz abandonaria Foxcatcher i així ho va fer un parell d’anys després d’arribar-hi. Posteriorment, i ja com a entrenador de joves promeses, s’hi va instal·lar Dave Schultz. La relació del segon germà amb John du Pont no va ser pas millor que amb el primer, però el seu final, molt més tràgic.

Un cop estrenada la pel·lícula, Mark Schultz va mostrar el seu desacord amb el resultat final i amb la visió que se’n desprenia. Alguns hi han volgut veure una operació de màrqueting per aprofitar l’estela de l’estrena cinematogràfica en benefici de la publicació d’un llibre escrit pel mateix Schultz, donant la seva visió dels fets: Foxcatcher the true story of my brother’s murder, John du Pont’s madness and the Quest for Olympic Gold. Sigui com sigui, Schultz va acabar donant el seu vist-i-plau a la versió cinematogràfica dels fets més tèrbols de la seva biografia.

Tràiler de la pel·lícula:

DVD

  • Foxcatcher
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari