Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Descobrint la cultura i el patrimoni del Garraf

descobreixgarrafEls museus i el patrimoni d’un territori són fruit de la trajectòria col·lectiva social i humana dels diversos municipis que conformen un país. És per aquest motiu que la conservació i l’impuls del patrimoni artístic i cultural han estat el centre de les polítiques públiques locals i comarcals. Per altre banda, s’ha creat en els darrers anys una xarxa d’equipaments culturals i museístics, per les millores de l’espai públic i patrimonial, per l’ordenació dels fons artístic i per la recuperació de la memòria i el llegat històric. La guia Descobreix el Garraf: cultura, patrimoni i museus serveix com a eina de presentació d’una comarca en la seva excel·lència cultural com a reforç de la identitat col·lectiva a través del seu patrimoni. A través de la seva lectura es podrà descobrir i visitar un ampli patrimoni artístic, fent-se partícip de les activitats que s’hi plantegen, per a poder gaudir-les, a prop de la natura, en els espais museístics i patrimonials dels diferents municipis.

El Garraf ja disposa d’una guia que recull i descriu els principals divuit equipaments museístics de la comarca. En primer lloc hi trobem els quatre museus de la comarca amb col·leccions d’àmbit nacional com són: el Museu del Ferrocarril de Catalunya, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu del Cau Ferrat i el Museu de Maricel. I el segueixen diferents espais museístics com els Romàntics Can Papiol, l’Exposició Permanent Charlie Rivel, les sales d’art contemporani, i altres centre com l’Observatori Astronòmic del Garraf o el Centre d’Informació La Pleta del Parc del Garraf. Tots ells formen un conglomerat inseparable que ens fa entendre la pluralitat de la comarca i la seva riquesa patrimonial.

jordimedinaAquesta comarca ha estat terra d’inspiració de grans artistes i on s’allotgen diverses col·leccions artístiques de estimada importància pel país. Diversos personatges de renom ha deixat els seus grans habitatges i les seves col·leccions en herència als municipis i, avui, formen part també d’aquest ric i divers patrimoni allotjat en els diferents museus i equipaments del territori. A través d’aquesta guia es recullen i es mostra els actius culturals i patrimonials que permetran descobrir tot el patrimoni que configura la història i la identitat del Garraf, a on la seva cultura està marcada per la proximitat del mar i la importància del comerç marítim que van fer als indianos, totes aquelles persones que van fer fortuna a Amèrica a la segona meitat del segle XIX, varen fer construir diverses edificacions d’una estimable bellesa arquitectònica. Aquests van aconseguir pastar veritables fortunes i van decidir tornar anys més tard als seus llocs d’origen, procuraven prestigiar-adquirint algun títol de noblesa, comprant i restaurant antigues grans cases, o construint palaus de nova planta, en un estil colonial.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

1 Comentari fins ara

  1. maria lourdes lopez illa divendres 26 d'agost de 2016 - 17:18 h

    muy interesante todas las cosas que hacen me encanta participar y aprender,,,,,

Deixa un comentari