Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Apocalypse Now: 30 anys

Marlon BrandoCom passa el temps…, ja fa 30 anys que vam poder gaudir d’una pel·lícula que va marcar una època i on es reflecteix la guerra del Vietnam com mai desprès de tots aquests anys s’ha tornat a repetir amb aquesta intensitat.

El rodatge d’Apocalypse Now (1979), basat en la novel·la de Joseph Conrad: Cor de la foscor, es va dur a terme a finals de la dècada del setanta i el seu director, Francis Ford Coppola, no es podia imaginar realment el que estava fent; va dir: “No es un film que hable de Vietnam, es Vietnam”.

Inicialment el paper de protagonista pel rodatge que s’havia de fer a Camboya va ser Hervey Keitel per interpretar el paper de Willard però es va canviar per Martin Sheen.

El rodatge va estar ple d’entrebancs que es van anar superant: Martin Sheen va estar a punt de tenir un brot psicòtic mentre rodava el film i a poc de començar va aparèixer un tifó que va destrossar els set de filmació i que va ser aprofitat per Coppola per rodar una escena de la pel·lícula.

Altres protagonistes del film van ser Dennis Hopper, que va ser escollit per Coppola a pesar de tenir problemes amb les drogues i estar passant uns dels pitjors moments de la seva vida i Marlon Brando que va dur a terme la magnífica interpretació de Kurtz. Aquest últim va aparèixer a Camboya amb molts problemes psicològics: no estava a gust amb el seu físic (s’havia engreixat enormement) i no acceptava el guió que se li havia assignat.

Cartell original de la pel·lícula

Coppola, que va arribar a la desesperació perquè havia posat la garantia dels seus diners a la productora i no aconseguia finalitzar en els plaços previstos, va culminar el seu treball rodant l’escena final on es troben Marlon Brando i Charlie Sheen en la foscor, oferint el perfil psicològic desitjat al personatge de Kurtz.

Apocalypse Now per com es va rodar i pel que va significar en el seu moment ha estat considerada una obra mestre del cinema, del que fa ara 30 anys del seu rodatge.

Aquesta pel·lícula podeu gaudir-la en vídeo a la biblioteca i sortirà aviat en format DVD com a novetat en el seu fons. Reserveu-la!

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

3 Comentaris fins ara

 1. Xavi Gil dimarts 1 de setembre de 2009 - 16:47 h

  Penseu que la geoestratègia s´assembla a una partida d´escacs , i els americans sempre pensen que l´enemic exterior són els comunistes o l´enemic a batre o a assimilar .
  A la gent no li cauen bé els americans i a d´altres sí .
  Hem de pensar que avui en dia el paper de gendarme del món l´estant perdent ja que es parla més de multilateralisme i d´altres potències emergents , però als anys seixanta la guerra de Vietnam es cirscunscrivia en aquest tauler de la guerra freda entre soviètics i americans .
  Creuem els dits perquè Amèrica i el seu capitalisme despiatat no ens porti a d´altres escenaris de guerra freda amb la Xina ,Rúsia i els seus adlàters . O bé sigui la Xina amb la seva expansió disciplinada i la seva compra de deute de la Reserva Federal que facin trontollar l ´hegemonia americana . Si em doneu a triar ,per als interessos d´Europa i Catalunya ,ens cal una Amèrica forta .Als americans mai els agradará la independència dels Països Catalans ni d´Euskalerria .

 2. Xavi Gil dimarts 1 de setembre de 2009 - 16:25 h

  Marlon Brando té un paper curtet en la pel.lícula però reflecteix el personatge aquells generals de West Point ultradretans i que volien imposar el seu comandament al poder governamental o polític , encara que en la pel.lícula sembla que el personatge Kurtz deriva cap a una assimilació de la cultura vietnamí i el montar-se un poder paral.lel o una fugida endavant renunciant al establishment militar americà . Kurtz ens dóna el missatge de què la guerra de Vietnam és una guerra orquestrada pels militars i per a benefici d´ells mateixos .Charlie Sheen és la mà executora o l´assasí a sou d´aquest establisment econòmic-militar .
  No us la perdeu , va ser una guerra que marcà tota una generació d´americans i va ser la primera guerra que perderen els americans degut a l´estratègia de guerrilles .Penseu que es pot repetir la història amb L´Irack i l´Afghanistan .

 3. Xavi Gil dimarts 1 de setembre de 2009 - 16:05 h

  Aconsello aquesta pel.lícula als amants del cinema bèl.lic i com ben bé diu la bibliotecària ,és una obra mestre:només recordar l´escena dels helicòpters apaches amb música de Wagner comandats per un oficial paranoic .
  A vegades els historiadors culpen a J.F.Kennedy de haver promogut l ´entrada del seu país a la guerra , però això és mentida ,només hi va enviar alguns assesors militars a l´ambaixada i sempre s´hi va negar .Potser el seu magnicidi va ser culpa del lobby que promovia l´entrada a la guerra de Vietnam .Un cop assasinat el seu vicepresident J. Johnsonn agafà les regnes del poder i la primera mesura que ordenà fou la guerra declarada contra els ghemers rojos de Vietnam per a afeblir la influència de la Xina a la zona Indoasiàtica .

Deixa un comentari