Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Elena Ferrante

Un silenci absolut, al voltant de la identitat d’Elena Ferrante, és el tret que primer crida l’atenció d’un dels fenòmens editorials dels darrers temps. Ningú no sap del cert qui és l’autora (o autor) de la tetralogia de què tothom parla. cronicas del desamorPerquè, fins i tot, hi ha qui ha especulat que darrere del pseudònim Ferrante hi hagi un home. A hores d’ara, l’única cosa que sembla certa és que Ferrante és dona, napolitana i major de seixanta anys. ¿L’alter ego d’una escriptora famosa que fa servir l’anonimat per escriure novel·les més íntimes? No ho sabem. El que sí és cert és que l’anonimat, operació de màrqueting o no, ha funcionat.

La tetralogia que està en boca de tots és la col·lecció Dos amigas. Però, anem per parts, perquè el ressò d’Elena Ferrante es va iniciar amb tres relats publicats per separat a Itàlia, si bé a Espanya han arribat recollits en un sol volum: Crónicas del desamor.

Crónicas del desamor engegava, de manera modesta, l’èxit de Ferrante. Tres històries íntimes protagonitzades per dones: El amor molesto (1992), Los días del abandono (2002) i La hija oscura (2006). Delia és la protagonista d’El amor molesto. Amb 42 anys haurà de fer front a la mort de la seva mare, que ha aparegut ofegada. Olga, protagonista de Los días del abandono, acaba de ser abandonada, de cop i volta i sense gaires explicacions, pel seu marit. Totes dues, Delia i Olga, evitaran, d’entrada, enfrontar-se a elles mateixes tot i que, finalment, ho hauran de fer. I, per últim , la Leda, protagonista de La hija oscura en què Ferrante s’endinsa en la vida plena de retrets, cap a ella mateixa, del personatge.

SÈRIE: DOS AMIGAS

La amiga estupenda NC.indd Un mal nombre NC.indd Las deudas del cuerpo NC.indd La nina perdida NC.indd

El que ha catapultat Ferrante a la fama, però, són els quatre títols que conformen la col·lecció Dos amigas, que narra la història d’amistat entre Elena Greco Lenù i Raffaella Cerullo Lila des de la infantesa, en el seu Nàpols natal de postguerra, fins a l’actualitat. Lenù i Lila, nascudes el mateix mes i el mateix any, tenen tot el protagonisme d’aquests quatre volums que es poden considerar un únic llibre: La amiga estupenda, Un mal nombre, Las deudas del cuerpo i La niña perdida.

L’editorial La Campana ha publicat en català els dos primers volums de la quatrilogia: L’amiga genial i Història del nou cognom i publicarà, al llarg de 2016, els dos darrers títols.

amiga genial HISTÒRIA-DEL-NOU-COGNOM

A les biblioteques de VNG hi pots trobar la col·lecció Dos amigas.

Llibres

 • La amiga estupenda
 • Un mal nombre
 • Las deudas del cuerpo
 • La niña perdida
 • L’amiga genial
 • Història del nou cognom
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari