Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Zaha Hadid

Zaha Hadid: 'The world is not a rectangle.'El seu nom va començar a aparèixer en el món artístic a través dels seus dibuixos neo-constructivistes quan Rolf Fehlbaum, el cap de d’una empresa alemanya de mobiliari, li va donar l’oportunitat d’aixecar l’estació de bombers de la seva fàbrica. Al mateix any (1994) va guanyar el concurs per construir l’Òpera de Gal·les a Cardiff, però el patronat promotor de l’obra va considerar massa radical la proposta. Així començava una carrera plena d’obstacles per intentar construir un ideari, amb l’afegit de fer-ho sent dona, aixecant edificis emblemàtics en la seva pàtria d’adopció, el Regne Unit, per aconseguir convertir-se deu anys després del seu primer projecte, en la primera dona en tenir una de les carreres més fructíferes de la professió. A més, havia aconseguit convertir-se en una excel·lent dissenyadora capaç d’aplicar el seu talent a tot tipus de peces com joies, mobles, sabates, bosses, vaixells o fins i tot dissenyant la roba amb la qual es vestia. El seu major reconeixement va ser a l’edat de 53 anys quan va obtenir el Premi Pritzker, considerat el Nobel d’Arquitectura.

heydarLes seves dues darreres obres més destacades van ser el centre cultural Heydar Aliyevfue, situat a Baku, Azerbaidjan (2013) i el Guangzhou Opera House (2010), a la Xina. El primer compta amb un centre de conferències, museu, sales d’exposicions i oficines però destaca sobretot per estar destinat a exercir un paper integral en la vida intel·lectual de la ciutat. L’obra xinesa és una estructura que es troba sobre una superfície de més de tres-cents mil metres quadrats al districte de Dongcheng. El centre comercial es va finalitzar després de trenta mesos de construcció.

guangzhouohEl projecte parteix del diàleg entre les formes corbes dels quatre volums independents, amb una alçada màxima de seixanta-set metres i units per passarel·les, que transmeten la idea de moviment i fluïdesa. La distribució del conjunt s’organitza al voltant de grans patis interiors que busquen la continuïtat dels espais oberts. Entre els seus altres projectes, destaquen a Espanya les reordenacions de la península de Zorrozaurre, a Bilbao, o la Plaça de les Arts, de Barcelona. Les seves obres més destacades es mostren en els museus d’Art Modern de Nova York i San Francisco, també en el d’Arquitectura de Frankfurt, en els que s’han incorporat a les seves col·leccions els característics dibuixos, pintures i collages de Zaha Hadid.

La seva mort aquesta setmana a l’edat de 65 anys per una insuficiència cardíaca ha tenyit de dol el món artístic internacional. La lluita en favor de la dona va estar molt present en la seva carrera artística i personal. En el seu ideari de treball destacava que era fonamental sempre i en tot moment trencar els límits de l’arquitectura. Es referia als límits físics, formals, i amb molt talent ho va arribar a aconseguir. Va ser un referent en el món àrab, a on la seva trajectòria va fer que moltes dones voldrien estudiar arquitectura trencant amb els prejudicis establerts en la societat. El seu estil s’inscrivia en el corrent desconstructivista, caracteritzat per la fragmentació de formes i la inclusió d’elements visuals sorprenents.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari