Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

La violència justa. Andreu Martín

la-violencia-justa_andreu martinAquesta setmana, com a novetat de gènere negre a la Joan Oliva, tenim la darrera novel·la d’un dels autors, de casa nostra, més prolífics en aquest gènere. Andreu Martín acaba de publicar La violència justa, el seu últim llibre policíac.

Andreu Martín va néixer a Barcelona l’any 1949. Té publicats més de cent títols, en gran mesura de gènere negre, tant per a adults com per a joves i tant en català com en castellà, si bé la seva obra és ben diversa i no es limita pas a aquest gènere. Va començar en el món del còmic, com a guionista. Ja l’any 1979, però, publica la seva primera novel·la policíaca. Simultàniament, ha anat publicant també novel·la històrica, eròtica i esportiva. Pel que fa a la seva producció dirigida a un públic juvenil, hem de destacar, sens dubte, tota la sèrie de llibres protagonitzats pel personatge del jove detectiu Flanagan. L’estrena d’aquesta col·lecció ja feia preveure l’èxit que l’acompanyaria fins a dia d’avui: No demanis llobarro fora de temporada, primera de les aventures d’en Flanagan, va rebre el Premi del Ministeri de Cultura de Literatura Infantil i Juvenil l’any 1989.

De premis, l’Andreu Martín n’ha rebut molts: 3 cops el Premi Hammet de l’Associació Internacional d’Escriptors Policíacs per Barcelona, connection (1989), El hombre de la navaja (1993) i Bellísimas personas (2000), així com el Premi Crims de Tinta (2012) per Societat Negra. Pel conjunt de la seva obra, ha estat reconegut amb el Memorial Jaume Fuster (2003) i el Premi Pepe Carvalho (2011), entre d’altres.

andreu-martin1_rodonaAndreu Martín a les biblioteques de VNG.

L’Andreu Martín reconeix que li agrada jugar amb l’ambigüitat quan ha de triar un títol per a un llibre seu. Aquest fet és la raó de ser de La violència justa, un llibre que posa sobre la taula la línia vermella entre l’honradesa i el delicte. Una reflexió sobre la legitimitat de la violència i sobre qui l’exerceix legalment: la policia.

logo blog genere negre_AMB LLETRESLa violència justa es desenvolupa a partir de dues trames principals: per una banda, una xarxa de tràfic de nens que són sotmesos a abusos sexuals. Per una altra banda, la complicada relació de parella entre l’Alexis Rodon i la Teresa Olivella.

Ell és un antic mosso d’esquadra que va ser exclòs del servei per agredir un detingut i que no té problema a traspassar els límits si hi troba justificació. Ella és una dona que arrossega el dolor per la pèrdua d’un fill. Martín posa el focus sobre la relació de la parella protagonista per analitzar com i quan decideixen traspassar la línia que separa la vida honrada de la delictiva.

Ja pots reservar La violència justa a la biblioteca Joan Oliva i Milà.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari