Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El futur dels humans

cyborggirlLa exposició +Humans s’endinsa en els límits del cos, els límits de l’espècie, els límits del que és socialment i èticament acceptable. Un dels missatges és la necessitat de millorar l’espècie per progressar en la societat dels nostres descendents. Els temps acosten inexorablement a una singularitat d’una hibridació home amb màquina, amb evidents senyals de la pèrdua d’autonomia a causa de la dependència sempre en augment respecte a les extensions tecnològiques del cos. És l’allargament de la longevitat humana uns dels objectius tecnològics que podria acabar per amenaçar la subsistència del propi planeta Terra. Aquesta mostra que es pot visitar durant aquest mes i fins a l’abril al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona , intenta explorar els camins de futur de la nostra espècie tenint en compte les tecnologies emergents i el nostre context cultural.

humansEs podrà veure obres d’un bon grapat d’artistes i amb propostes pioneres de recerca, explorant els possibles camins de futur de la nostra espècie. Entre els temes abordats per l’exposició es troben les tècniques de reproducció assistida i els experiments incipients en biologia sintètica, que poden permetre inclús la possibilitat de perpetuar la humanitat a través de l’àmbit digital, a on les nostres vides es poden veure condicionades i definides per una revolucionària confluència de nous camps científics i tecnològics. En aquesta mateixa temàtica cal fer menció a una sèrie de televisió molt recomanable anomenada Real Humans, estrenada a Suècia, i posteriorment en una versió als Estats Units amb el títol de Humans. Es tracta d’una sèrie de televisió de ciència ficció que explora els temes de la intel·ligència artificial i la robòtica, centrant-se en l’impacte social, cultural i psicològica de la invenció de robots antropomòrfics anomenats sintetitzadors.

Els programadors dels hubots infringeixen els protocols legals per construir-los i els usuaris infringeixen els tabús i arriben a tenir relacions sexuals amb les criatures fetes amb xips. En ocasions es mostren menys obedients i, per moments, desafiants, transgredint les normes per al que van ser creats: servents, obrers, objectes sexuals i fins i tot substituts de familiars desapareguts. La sèrie proposa un espai en el qual els éssers humans conviuen amb éssers robòtics creats com la contracció d’humà i robot. Són capaços des pensar i prendre decisions. La primera temporada es va emetre fa uns anys a Suècia i degut del seu èxit va ser comprada per televisions de mig centenar de països. Ha estat qualificada d’obra mestra per part de la crítica i no caldria perdre l’oportunitat de veure-la.

  • + Humans: visita en 360º
  • Humans
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari