Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Barrabum, Mark Haddon

barrabumQuè estaries disposat a fer pel teu millor amic? Fins on creus que arribaria la teva germana gran per no deixar-te sol? Aquestes preguntes són les que planteja Mark Haddon a Barrabum!, el llibre que hem comentat avui a la tercera sessió del Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva.

No penseu, però, que es tracta d’un llibre avorrit. Tot el contrari! Barrabum! és una novel·la plena de sorpreses i misteris, escrita en un to fresc i farcida de notes d’humor d’allò més fi, surrealista i irònic, fins i tot.

Protagonitzada per dos amics i companys d’escola, en Jim -o Jimbo, com li diuen els amics- i en Charlie, dos adolescents trapelles i curiosos que aprofiten l’oportunitat que se’ls presenta, per casualitat, per viure l’aventura de la seva vida. Tot comença quan la germana de’n Jim, la Becky, li diu al noi que els mestres estan pensant de fer-lo fora de l’escola pel seu mal comportament. Aquest és el detonant que fa que tots dos amics decideixen espiar les converses dels professors amb l’ajut d’un walkie-talkie i aquesta esbojarrada idea destaparà tot un misteri: Bretnick, Toller bandol venting….quin és aquest idioma? Qui són realment els seus professors? A partir d’aquest moment, en Jim i en Charlie hauran de fer front a tot tipus d’aventures.

mark_haddonL’autor de Barrabum! és en Mark Haddon (1962), escriptor, il·lustrador i professor de literatura creativa nascut a Northampton. Va aconseguir ressò internacional a partir de la publicació de la novel·la El curiós incident del gos a mitjanit, protagonitzada per un jove autista. Del llibre, se n’han venut més de dos milions d’exemplars i ha rebut més d’una vintena de premis. Si bé ha estat aquest llibre, dirigit a un públic adult, el que més fama li ha donat, Haddon ha escrit fonamentalment per a nens i joves.

Amb Barrabum! va passar un fet curiós. L’edició que tenim a les mans és, de fet, una revisió i actualització del text original, que es va publicar per primera vegada l’any 1992 amb el títol de Gridzbi Spudvetch. D’aquella primera versió, no se’n van vendre gaire exemplars, però Haddon, empès per les bones critiques que alguns joves lectors li van fer arribar, va decidir revisar i actualitzar el text i canviar el títol del llibre per l’actual Barrabum! (Boom! en la seva versió original). Aquesta decisió no va poder ser més encertada. Barrabum! aconsegueix bones crítiques de tothom que se’l llegeix.

I tu? Fins on arribaries per ajudar el teu millor amic? Potser, a 70.000 anys llum?

Llibres

 • L’Agent Z i el croat emmascarat.
 • Barrabum! (o 70.000 anys llum).
 • El Curiós incident del gos a mitjanit.
 • El Curioso incidente del perro a medianoche.
 • The Curious incident of the dog in the night-time.
 • Un Pequeño inconveniente.
 • Un Petit inconvenient.
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari