Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

L’any més violent

masviolentoA El año más violento es realitza un d’aquests exercicis de retorn a l’època dels vuitanta, amb clares influències estilístiques de la dècada dels setanta. La immersió de talent que el director i guionista J.C. Chandor realitza en aquest thriller porta l’empremta de directors com William Friedkin i fins i tot Francis Ford Coppola, en el seu retrat d’un home que rebutja la violència i la corrupció com a forma de vida, xoca de nassos contra un món que no és més que una claveguera plena de lladres i gent que vol fer-se rica de la forma més fàcil possible.

L’actor Oscar Isaac, en un paper que era per a Javier Bardem, dóna vida a Abel Morales que tracta de guanyar-se la vida, acomodada i sense preocupacions, de manera honesta dirigint una xarxa de transport de combustible. A principis dels vuitanta, Abel, d’origen hispà, s’haurà d’enfrontar a dos seriosos problemes, d’una banda la investigació d’un fiscal, interpretat per David Oyelowo, que li creu corrupte, i el robatori d’algun dels seus camions.

jchastainEl personatge d’Abel veurà perillar la seva manera de vida per dos fronts als quals dóna la cara de la forma més honesta possible. L’actriu Jessica Chastain és el contrapunt i complement perfecte a un Isaac totalment entregat. En el seu paper d’Anna Morales representa la seguretat i suport emocional d’Abel, un d’aquests personatges femenins que romanen en aparent segon pla però que li ha representat estar nominada com a millor actriu de repartiment a la propera gala dels Globus d’Or d’aquí unes setmanes.

És precisament aquest element en el relat el que posseeix major interès en una pel·lícula que es pren, com en les citades, el seu temps per definir i desenvolupar els seus personatges, mentre els tanca en una posada en escena de càmera fixa i amb prou feines movible, llevat en un parell de moments catàrtics i que curiosament s’agermanen amb el cinema d’acció ben entès. La violència de la qual parla el títol, roman oculta al subtext, en cada conversa d’Abel amb tot aquell que és sospitós d’arremetre contra la seva empresa i família, oculta en cada ombra que sembla aguaitar la seva vida sense raó aparent. La novetat aquesta setmana a la biblioteca només mostra una mort en pantalla i no obstant això es desenvolupa en l’any de més violència de la història de New York.

  • Un nuevo compromiso
  • DVD

    El año más violento

    Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari