Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

L’atemptat

atentadoAmin Jaafari, prestigiós cirurgià israelià d’origen palestí, treballa en un hospital de Tel Aviv. Un dia un atac suïcida provoca una massacre en un restaurant atestat de persones. Amin atén a l’hospital als supervivents i poc després rep la notícia que, entre els morts, es troba la seva dona, i que tot apunta que es tracta de la causant de l’atemptat. Amin es veurà sumit en una espiral de patiment i autodestrucció a partir de llavors, des del moment en què es rebel·la contra la situació i decideix investigar què va passar i com va poder la seva dona arribar a fer una cosa així. Es veurà immers i embolicat en un món en conflicte, atrapat entre dues parts enfrontades; d’una banda és l’espòs d’una suïcida repudiat pels israelians jueus, de l’altre com nacionalitzat israelià és un traïdor per als altres àrabs. Va a sentir en pròpia pell i de forma molt literal l’odi amb què uns i altres afronten la situació. Decideix ficar-se a la boca del llop viatjant fins a Cisjordània a la recerca d’eliminar interrogants de l’equació, un lloc més que perillós fins i tot per a ell sent àrab i en on es glorifica la imatge de la seva esposa com màrtir de l’islam.

yasminakhadraEl atentado, novetat aquesta setmana a la biblioteca, defineix molt bé l’angoixa del protagonista i la trasllada fins fer-nos sentir que no té sentit continuar buscant respostes, que de poc o gens va a servir. Aquest còmic és una adaptació de la novel·la de Yasmina Khadra, pseudònim de Mohammed Moulessehoul. Aquest és un llibre apolític, aconfessional, un llibre que no argumenta el mal o el bé, un llibre que no pren partit en justificacions històriques, religioses o polítiques, siguin del bàndol que siguin. Es tracta d’una història de prejudicis i d’oblidats.

El guió de Loic Dauvillier està molt encertat, ben planificat i estructurat, fent-te avançar a poc a poc en el conflicte personal del nostre protagonista com social a què s’enfronta la població civil, augmentant la complexitat dels seus plantejament segons va avançant la trama, fent que conflueixin els descobriments i nous interrogants del protagonista amb els dels lectors. A més, el dibuix de Glen Chapron és una veritable meravella, sacrificant la seva lluïment en pro d’emprar una narrativa eficaç, d’aquestes que no et permet fixar-te en els detalls, en els dibuixos, però l’ull sí que ho fa, rebent així tota la informació que conté, el que ajuda a la construcció d’un sensacional relat en tota la seva esplendor. Finalment, cal apuntar que existeix també una adaptació al cinema sota el mateix títol que va ser dirigida pel libanès Ziad Doueiri i protagonitzada per Ali Suliman.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari