Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Ningú no vol la nit

nitninguUna dona madura, amargada i estirada aprèn una lliçó vital amb algú que no pertany a la seva raça o la seva cultura en aquest western àrtic que ens proposa en aquesta ocasió Isabel Couxet. A la Groenlàndia de principis de segle XX, Josephine, interpretada per Juliette Binoche, busca el seu marit, Robert, interpretat per Gabriel Byrne. Però ho fa sense atendre a raons, sense tenir en compte la enorme dificultat de la seva aventura i això farà que Josephine arribi finalment al punt límit de les seves possibilitats, de la seva felicitat i del seu dolor; en el precís moment en que es veurà amb una altra dona, l’amant esquimal del seu marit. Cau la nit de sis mesos sobre l’Àrtic i allà no queda més que la foscor i dues dones enfrontades en tot menys en un parell de coses: la necessitat de sobreviure i la no menys imperiosa voluntat d’estimar.

Juliette Binoche dona vida a Josephine en el seu viatge que va emprendre al setembre de l’any 1909 amb les peripècies que va passar quan, per orgull i imprudència al no fer cas dels consells d’exploradors i indígenes, va ser sorpresa per l’hivern polar durant gairebé sis mesos que va lliurar de miracle. Allà on la natura dicta les seves normes i empetiteix l’ésser humà per molt poderós que es tingui. Ambicions, megalomanies, frivolitats, arrogància i un orgull de classe mal entès és el catàleg de valors que desplega la protagonista quan, en contra de tota lògica, posa en risc als integrants de l’expedició per satisfer els seus afanys egòlatres de passar a la posteritat juntament al seu marit. Però tot canviarà quan troba a Inuit Alaska, la esquimal que encarna l’actriu japonesa Rinko Kikuchi.

La transformació del personatge es produirà durant l’hivern polar, gairebé en perpètua nit, que passa al costat d’aquesta indígena esquimal a punt de donar a llum a un nen, en unes condicions lamentables per la carestia d’aliments i combustible per combatre el fred. Aquest fet li farà poc a poc oblidar la rivalitat creixent amb ella per compartir el mateix amor d’un marit que havia decidit aconseguir la glòria d’una primera arribada al Pol Nord, i que ella va decidir seguir des de l’arrogància de la seva condició i prestigi socials sense saber que la natura li acabaria ensenyant a respectar també les seves normes.

Isabel Coixet a la Xarxa de Biblioteques

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari