Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Els 10 millors de 2010

Llegir al llitAquí tenim els 10 títols dels llibres més significatius d’aquest any pel seu contingut i per la categoria dels seus autors. En aquest top 10 ens trobarem diferents gèneres literaris com són les memòries, la poesia, l’assaig i naturalment, la novel·la.

10. Esencia y hermosura. Antologia. María Zambrano.

Es tracta d’un recull d’escrits de María Zambrano que José Ullán va seleccionar amb la intenció d’oferir al lector una visió àmplia de l’obra d’una de les grans figures del pensament.

9. Tarde o temprano. Poemas. 1958-2009. José Emilio Pacheco.

Aquesta obra recull els catorze poemaris publicats per l’autor al llarg de més de cinquanta anys dedicats a la poesia.

8. Dublinesca. Enrique Vila-Matas.

7. Algo va mal. Tony Judt.

Aquesta obra assenyala la necessitat de mantenir el model socialdemòcrata europeu enfront del neoliberalisme i el desmantellament del públic que es ve produint des dels anys 80.

Judt ens diu que hem d’aprendre del passat i que no podem tornar a repetir els errors dels anys 30 que van portar l’estalinisme, el nazisme i la Segona Guerra Mundial.

6. Retratos y encuentros. Gay Talese..

Tant si es tracta d’històries quotidianes protagonitzades per gent desconeguda que sovint ens resulta curiosament familiar, o de perfils de personatges famosos als que en realitat no coneixíem tant com crèiem, Talese és capaç de mostrar-sempre el detall invisible que ens revela els secrets, de introduir-nos en l’escena com si la estiguéssim presenciant, de fer-nos partícips dels moments més inaccessibles.

5. El amor verdadero. José María Guelbenzu.

Aquesta obra narra la història d’amor i lleialtat d’una parella, que es prolonga al llarg de més de cinquanta anys de vida, des de 1945 fins a 2005, i és, sobretot, una reflexió sobre el sentit de l’amor, sobre el valor de l’esforç i sobre el desig de permanència, complicitat i entesa entre dues persones que decideixen lliurement assumir els riscos i les conseqüències d’intentar mantenir viu el seu sentiment a través del temps

4. El sueño del celta. Mario Vargas Llosa.

Aquest llibre registra amb fidelitat documental les tenebres del colonialisme, l’ànima perversa del poder i la cobdícia. I per a això es va servir del gairebé oblidat Roger Casement, un expert en detectar atrocitats en el món.

3. Blanco nocturno. Ricardo Piglia.

Aquesta obra té com a punt de partida un crim enigmàtic i la indagació subsegüent, a càrrec del vell comissari Croce, de llegendària intuïció per resoldre misteris.

2. Poesia reunida. William Butler Yeats.

Portada del llibre de l’anyI el llibre del any és…

1. Verano. J.M. Coetzee.

Un jove biògraf anglès decideix elaborar un llibre sobre John Coetzee. Planeja centrar-se en els anys de la seva vida que van de 1972 a 1977, en l’època en què Coetzee comparartía amb el seu pare vidu una caseta als afores de Ciutat del Cap.

Sense conèixer personalment, s’embarca en una sèrie d’entrevistes amb les persones crucials de la seva vida: la seva cosina favorita, una ballarina brasilera i una dona casada amb qui va tenir una aventura.

Dels seus testimonis emergeix el retrat d’un jove Coetzee una mica maldestre, envoltat de llibres i amb poca facilitat per obrir-se als altres.

Aquest top 20 s’ha realitzat per Babelia, segons 55 crítics i periodistes de la revista literària i cultural d’EL PAÍS.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari