Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Víctor Ros, de Jerónimo Tristante

vrosEl detectiu Víctor Ros viu en una pensió del carrer Hortes de la capital d’Espanya de finals de segle XIX. Llegeix els autors del segle d’or i als il·lustrats. En les seves estones lliures freqüenta tertúlies de diferents tendències polítiques. Es considera un liberal, potser perquè pel seu origen és conscient de la misèria en què viuen molts, però reconeix que es troba a gust entre els rics burgesos o aristòcrates vinguts a menys. També acudeix a la sarsuela , passeja pels museus o fins i tot visita un prostíbul un cop per setmana, almenys fins que s’enamora d’una dona de classe superior a la seva. Sota la seva aparença racional s’amaga un home molt sentimental. Té un caràcter apassionat i fogós i una ment ràpida que li permet jutjar a la gent a simple vista, llegeix en els seus ulls i gestos com en un llibre obert. És un apassionat del raonament deductiu i un ferm crític dels mètodes policials que es destil·len en aquesta època fosca a on res és transparent tot és basa en la brutalitat policial.

rostvePerò Nada es lo que parece, aquesta és el lema que guiarà sempre a aquest jove detectiu de policia de Madrid davant dels mètodes tradicionals que utilitza la policia. La psicologia és l’alternativa a la investigació de l’època, i la experiència de la seva adolescència a on va ser detingut per l’inspector Armando Martínez, fet que va produir un canvi en la seva perspectiva del món i per focalitzar els seus coneixements quan és destinat a la recent creada Brigada Metropolitana, que es van convertir en els primers policies que van utilitzar la ciència a Espanya, amb els avenços de la policia de Scotland Yard: microscopis, empremtes digitals i, sobretot, capacitat deductiva per ajudar a esclarir els crims més foscos d’una societat cada cop més decadent.

jeronimotL’escriptor Jerónimo Tristante escriu novel·les catalogades com de literatura d’evasió, intentant crear trames riques i denses que captin l’interès del lector des de la primera a la darrera pàgina i s’ha convertit en un dels referents de la nova literatura espanyola, possiblement per que en les seves obres destaca l’encert dels diàlegs que solen ser molt dinàmics, així com el ritme de la narració que acostuma a ser alt, evitant que el lector perdi l’interès per la trama. Els inicis de la ciència forense, la hipnosi, les cases encantades, l’espiritisme, les postals eròtiques, la prostitució, la pena de mort, els parricidis i magnicidis i els duels son elements que apareixen a la sèrie basada en el primer llibre en què apareix Víctor Ros com és El misterio de la casa Aranda a l’any 2008. Després va publicar El caso de la viuda negra aquest cop ambientada a Còrdova, i a l’any 2010 va escriure El enigma de la calle Calàbria, ambientada a la ciutat de Barcelona. La última noche de Víctor Ros va sortir a l’any 2014 com a quarta entrega de la sèrie protagonitzada per Víctor Ros.

Llibres

El enigma de la calle Calabria

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari