Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Un cop d’ull per la finestra

ullfinestraEn un carrer de Dublín viu un grup de veïns molt variat. Entre ells es troba Bucket Maguire, un netejador de vidres que per protegir el seu fill haurà de fer molt més del que mai hauria imaginat; i Lilian, una noia de gran cor amb un xicot a qui ningú li cau bé, o Melly, la qual amb les seves xafarderies permetran Madame Màgia, una suposada endevina, ajudar a molta gent. A l’endinsar-se en les vides d’aquests i altres residents de Chestnut Street, a porta tancada i al llarg dels anys, Maeve Binchy demostra que no hi ha qui la superi quan escriu sobre l’amor i la pèrdua, les alegries i les desgràcies, l’amistat i la família, i sobre com la vida no sempre és com ens l’havíem imaginat, però tot i això seguim endavant. L’escriptora irlandesa narra, a través de trenta-sis relats, la vida dels habitants d’un carrer de Dublín de classe mitjana, uns personatges d’allò més diversos, des de famílies formades per un matrimoni amb fills a persones que comparteixen casa, divorciats amb fills, solters, o persones que viuen soles per diferents circumstàncies de la societat.

A través de la ventana posseeix entre les seves virtuts el valor d’haver estat escrit durant diverses dècades, amb compte, relat a relat, amb la idea d’anar component poc a poc una semblança de la vida que batega en Chestnut Street, un carrer dublinès on passa el temps assossegadament entre els seus habitants. Maeve Binchy sempre va tenir en ment reunir tots els relats en un sol llibre; i posteriorment a la seva mort els seus editors han tingut la genial idea de fer-ho. Entre els trenta-sis relats que conté el llibre destaquen La mare de Dolly, Només és un dia, Liberty Green, La recompensa de la senyoreta Ranger, Philip i els arranjaments florals, Quan arribem a Cliften, o La jardinera de la finestra, Es tracta de petites històries molt recomanables que transmeten proximitat, quotidianitat, emoció, i grans dosis d’alegria.

mbinchyMaeve Binchy va morir a l’estiu de fa tres anys a l’edat de setanta set anys. Nascuda a la localitat costanera de Dalkey, al sud de Dublín, l’escriptora va començar la seva carrera professional treballant com a mestra i es va dedicar al periodisme un temps després com a reportera, columnista i editora del diari The Irish Times. A principis de la dècada dels setanta es va fer càrrec de l’oficina d’aquest diari a Londres, on va conèixer al seu marit, Gordon Snell, i va escriure la primera de les seves setze novel·les de ficció a l’any 1982 amb el títol original de Light a Penny Candle, que es convertiria immediatament en un èxit de vendes.

Posteriorment, dues de les seves obres literàries com The Lilac Bus (1984) i Echoes (1985), van ser portades a la televisió, mentre que Circle of Friends (1990) i Una casa a Irlanda (1998) van ser adaptades al cinema. Tot i que a l’any 2000 va anunciar la seva retirada, va continuar escrivint finalitzant quatre novel·les com Quentins (2002), Nit de pluja i estrelles (2004) , Els boscos de Whitethorn (2006), Des del cor (2008), i Minding Frankie a l’any 2010.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari