Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Michael Ende, 20è aniversari

portada-momoAvui fa vint anys que va morir un dels autors clàssics de la literatura infantil i juvenil del segle XX. Michael Ende, nascut a Alemanya l’any 1929, va desaparèixer un 28 d’agost de 1995 deixant com a llegat títols infantils i juvenils indispensables com, per exemple, Momo i La història interminable.

Fill d’Edgar Ende, pintor surrealista prohibit pel partit nazi, va créixer envoltat de l’entorn bohemi en què es movia el seu pare i durant la Segona Guerra Mundial, Michael va formar part d’un grup antifeixista. Cap a finals dels anys quaranta, va començar estudis d’interpretació, però seria a partir de la dècada dels cinquanta que començaria a escriure literatura per a nens i joves.

Malgrat ser rebutjat per més de 10 editorials, el seu llibre En Jim Botó i en LLuc el maquinista (1960) es va convertir en el seu primer títol destacable, publicat finalment per l’editorial Thienemanns (Stuttgart). Posteriorment, publicaria En Jim Botó i els tretze salvatges (1962).

historia_interminable Casat amb la cantant Ingeborg Hoffmann l’any 1964, a primers de la dècada dels setanta es traslladen a Roma. Allà hi va escriure Momo(1973), la història d’una nena i uns lladres dels temps amb què va aconseguir el Premi de Literatura Juvenil a Alemanya un any després i que, realment, va ser el seu primer gran èxit.

L’any 1979 publica la que seria la seva consolidació internacional com a escriptor i, alhora, el títol que va suposar una renovació del gènere: La història interminable. L’obra ha estat traduïda a més de quaranta idiomes i, tot i que Ende se’n va desvincular, l’obra va ser portada al cinema amb el mateix èxit o més que el llibre.

L’any 1985 moria la seva dona i , quatre anys més tard, es tornava a casar amb la seva traductora al japonès, Mariko Sato, que seria la seva parella fins a la mort de l’escriptor. Si bé Michael Ende va defugir ser catalogat només com a autor de llibres infantils, la fama i el reconeixement li van arribar a través de les seves obres per a públic infantil i juvenil. Entre d’altres, va rebre el Premi de Cultura Italià pel conjunt de la seva obra.

MichaelEnde_rodonaMichael Ende a les biblioteques de VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari