Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Edvard Munch

Em trobava passejant amb dos amics. El sol va començar a posar-se. De sobte el cel es va tornar vermell com la sang. Em vaig aturar sentint-me esgotat i em vaig recolzar sobre la tanca. Llengües de foc i sang es van estendre sobre el fiord negre blavós i la ciutat. Els meus amics van seguir caminat. Jo vaig estar allà tremolant d’ansietat i vaig sentir un crit interminable que travessava la naturalesa . Edvard Munch.

Munch-MuseumEl pintor noruec és famós a tot el món per ser l’autor de l’ obra pictòrica El crit. La figura que es troba en primer terme expressa un terror incommensurable. L’angoixa per la solitud, la desesperació per no trobar un sentit a la vida i la relació amb els abismes queden intensament reflectits en l’obra del pintor noruec. Aquesta s’ha convertit en símbol de l’angoixa de l’home modern. L’artista Edvard Munch va viure envoltat de dolor i mort a causa de la tuberculosi ja que la seva mare va morir sent ell un nen, i la seva germana Sophie ho va fer als quinze anys. Aquests tràgics esdeveniments segurament el van conduir a viure alcoholitzat i va patir constants al·lucinacions i crisis nervioses, fins arribar als 48 anys a provocar un internament durant vuit mesos en un psiquiàtric de Dinamarca. De les quatre versions que va pintar de «El crit», tres estan a Oslo, la quarta va ser adquirida a l’any 2012 per Leon Black en una subhasta per gairebé 120 milions de dòlars. Dos d’aquestes versions es troben al Museu Munch a Oslo, en la que acull actualment una exposició on Munch es mesura amb Van Gogh, que al setembre es traslladarà a Amsterdam. Aquest museu de la capital de Noruega va ser inaugurat el 1963 i atresora l’impressionant llegat del pintor.

emunchLa seva obra es caracteritza per un sentit tràgic de la vida i de la mort, propi de tota la literatura escandinava d’Ibsen a Strindberg. Tot i que les seves primeres pintures van rebre la influència dels impressionistes, doncs va conèixer bé l’obra de Gauguin i Van Gogh, de seguida es va inclinar per la idea de plasmar els sentiments, per exterioritzar les sensacions d’angoixa i solitud de l’ésser humà. La seva etapa de maduresa està impregnada d’aquest sentiment tràgic que tant va caracteritzar els romàntics, però extret del context propi de l’època del Romanticisme i portat a les seves últimes conseqüències, atorgant-li un valor absolut, com una cosa del que l’home no es pot alliberar. El pintor noruec és considerat, juntament amb Vincent van Gogh, un precedent fonamental de l’expressionisme germànic, com a figura pont entre dos segles, la interpretació del món de Munch s’ha convertit en símbol del sentir fi de segle.

Vincent van Gogh (1853-1890) i Edvard Munch (1863-1944) són dos artistes distintius i influents. Tots dos van fer art amb un fort contingut sentimental, expressat a través d’un estil personal i innovador, tots dos van viure una vida de confrontació. I hi ha paral·lelismes sorprenents entre tant el seu art i les seves metes artístiques. Tant va representar un gir artístic contra temes existencials i universals en un llenguatge visual nou i expressiu. El museu Edvar Munch d’Oslo realitza la exposició Van Gogh + Munch durant aquest estiu, fins a la primera setmana de setembre, per tenir en compte si algú té la sort de tenir preparat aquest destí en les seves vacances.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari