Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Joan Amades, 125è aniversari

logo_125anysUn 23 de juliol de 1890 naixia l’etnòleg i folklorista Joan Amades i Gelats que, sens dubte, és un referent en la seva disciplina tant a Catalunya com internacionalment.

La tasca de Joan Amades, completament autodidacta, va començar amb l’objectiu primer d’evitar la desaparició de la cultura popular i tradicional. I, amb aquest objectiu, tots els àmbits de la cultura popular catalana el van interessar i s’hi va dedicar: des de costums i oficis passant per cançons, rondalles i molts d’altres. Pertanyia a una família obrera de Barcelona amb greus problemes econòmics cosa que va provocar que Joan Amades no anés gaire a l’escola. De fet, als 9 anys ja treballava en el negoci familiar.

El seu primer contacte amb la cultura popular va ser la feina que va desenvolupar com a llibreter de segona mà als Encants de Sant Antoni. Després, a través de l’Ateneu Enciclopèdic Popular -s’hi va introduir a través de la Secció d’Excursions- va poder canalitzar les ganes d’aprendre que no havia pogut materialitzar fins aleshores: hi va estudiar llengües i d’altres matèries. A més a més, va lligar la pràctica de l’excursionisme amb la recopilació i l’estudi del folklore català. Així doncs, a través de les excursions va aprofundir en la població i els costums del nostre país. Ben aviat es va identificar amb la recerca folklòrica no només amb l’objectiu de preservar els costums, sinó també com a eina per explicar les arrels culturals i històriques de Catalunya.

Joan_AmadesAmb els anys, Joan Amades va esdevenir una figura difusora dels costums catalans gràcies, per una banda, a les xerrades setmanals que ell mateix feia a Ràdio Associació de Catalunya, les quals van servir perquè els seus coneixements arribessin a tothom i perquè la seva figura fos bastant popular. I, per una altra banda, també va contribuir a la tasca de difusió la Biblioteca de Tradicions Populars -obra publicada entre els anys 1933 i 1939- que es va convertir en la publicació periòdica de més gran durada i nombre de volums de la història del folklore català.

Va arribar la Guerra Civil i, si bé Joan Amades no hi va participar de cap manera, la seva declarada catalanitat li va suposar haver de treballar de franc durant uns mesos al Museu Arqueològic. La desoladora situació d’Espanya i Europa durant la dècada dels quaranta no va impedir que continués la tasca d’Amades. El que sí va endarrerir durant un temps la seva feina va ser un atac d’hemiplegia que va patir l’any 1947. Malgrat això, el seu caràcter optimista el va fer seguir endavant amb l’ajut d’alguns col·laboradors.

1280px-Joan_Amades_PlacaA finals del anys 40, la seva salut havia millorat notablement i va ser el principi d’una època molt destacable ja que, per un costat, va publicar obres de gran magnitud i, per un altre costat, es van consolidar les relacions amb institucions europees i americanes. La importància de la seva obra va quedar palesa amb la publicació d’aquestes obres d’envergadura com són: Costumari català (1950-1956) i Folklore de Catalunya (1950-1969). El prestigi aconseguit per aquestes dues obres li va fer rebre un bon nombre de propostes per formar part de corporacions científiques d’arreu i per participar en congressos i reunions sobre la matèria.

Després d’una mesos de salut delicada, Joan Amades va morir el 17 de gener de 1959 posant fi a una vida dedicada a la recerca.

Per tal de protegir i difondre l’obra de Joan Amades, l’any 1995 va néixer l’Associació Cultural Joan Amades que des del 2001 convoca el Premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional. Aquest premi busca reconèixer persones i organitzacions que han estudiat, promogut i dinamitzat la cultura popular i tradicional catalana.

A les biblioteques de VNG hi pots trobar un bon nombre de les obres de Joan Amades.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari