Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

En el cielo no hay cerveza, de Carlos Salem

cervesaUn assassí en sèrie està eliminant als més coneguts periodistes de tele-escombraries. El principal sospitós és Deuet, un freak d’efímera fama desaparegut fa tres anys després de ser ridiculitzat en directe per aquests mateixos periodistes. Deuet assegurava ser el fill petit de Déu, vingut a la Terra per superar la fama del seu germanastre Jesús, a qui detestava per submís. Només un vell amic, al que criden El Poe, creu en la seva innocència i recorre els carrers de Madrid per trobar el fill petit de Déu abans que els policies corruptes que volen matar-lo. Compta amb l’ajuda de El Gos, un romàntic i brutal policia enamorat d’una prostituta verge, i del detectiu Arregui, contractat pel Vaticà per evitar l’escàndol. En el seu camí per demostrar que Deuet no és un assassí, el Poe es creuarà amb els seus antics apòstols, abans fracassats músics de rock i ara pròspers empresaris, amb la seva temible mare, Mariah, amb el seu padrastre l’empresari de televisió George S. Lliguen; i amb Magdalena, un transsexual colombià que fos el gran amor del fugitiu. Potser vaig aconseguir salvar a Deuet, o potser no. però complirà amb la promesa que li fes quan eren inseparables: escriure, a partir de les seves aventures a la recerca de fama, un Evangeli de Cervesa-ficció.

Aquesta és la presentació del retorn de Carlos Salem a l’actualitat literària. És una novel·la lleugera, irreverent, que pretén distreure en clau d’humor i que està lliure de complexos. En determinats moments desferma el riure més hilarant amb subtils i intel·ligents expressions; en altres mostra aspectes més vulgars dels protagonistes i fins grolleres. Sempre es desenvolupa, no obstant això, entre personatges capaços de riure de si mateixos i de tots els altres. A vegades la història és satírica i intel·ligent, en altres l’humor esdevé vulgar i irreverent. Tacs a granel, expressions pujades de to, sexe, borratxeres o personatges de premsa rosa i els Evangelis perfectament recognoscibles pel seu nom fictici, són els que conformen aquesta història en moltes ocasions pot arribar a provocar l’absurd.

carlossalem Carlos Salem a la biblioteca

Carlos Salem és novel·lista, poeta i periodista, va néixer a Buenos Aires (1959) i resideix a Espanya des de l’any 1988. Ha escrit novel·les, algunes d’elles traduïdes al francès, alemany i italià, relats, teatre i poesia. La seva primera obra, Camino de ida (2007), va obtenir el premi de la Semana Negra de Gijón a la millor primera novel·la policíaca escrita en castellà, assenyalada per la revista Lire com una de les deu millors de l’any, i va ser finalista del Prix 813 a França. Altres novel·les seves que van ser reconegudes per la crítica van ser Matar y guardar la ropa (2008), Pero sigo siendo el rey (2009), Cracovia sin ti (2010), guanyadora del Premi Internacional Ciutat de Seseña de Novel·la Romàntica, en què Salem, sense abandonar les seves claus d’ironia i surrealisme quotidià tenyits d’una pulsió eròtica no exempta de lirisme, s’allunya dues passes de la novel·la policial per oferir una comèdia urbana en la qual Madrid és el tercer protagonista. També destaca Un jamón calibre 45 (2011), i Muerto el perro (2014). La seva primera obra de teatre va ser El torturador arrepentido (2011).

A partir de dissabte, 31 d’octubre, En el cielo no hay cerveza serà la novetat de gènere negre a la Sala d’Adults.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari