Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Cercavila de la Història

Els diables a Vilanova

La referència escrita més antiga sobre diables a Vilanova i la Geltrú data de 1710. Explica que és un entremès format per una mulassa (molt diferent a l’actual mulassa de Vilanova), que representava una bèstia ferotge que treia foc pels queixals i anava acompanyada de cinc “diablotes”.

Els diables i el focL’any 1779 arriba a Vilanova un edicte papal en què es prohibeixen els entremesos amb foc. Això suposa la pacificació de la mulassa, que deixa de treure foc, i la desaparició dels diables que l’acompanyaven. Més endavant apareixen diables acompanyant el Drac, fins que l’any 1832 en què es constitueixen com un ball propi.

A principis del segle XX, els balls vilanovins entren en un període de decadència i molts es dissolen, diables inclosos. Després d’uns quants anys d’estar desapareguts, el dia de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú de l’any 1946, uns socis del Foment Vilanoví decideixen recuperar el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú i confeccionen uns nous vestits pintats per Enric Cristòfol Ricart, començant d’aquesta manera la tradició de decorar per part d’artistes locals, els vestits d’aquest “ball”.

Des del 1947 fins avui s’han fet quatre renovacions de vestuari, que es caracteritza per haver estat pintats íntegrament per algun artista de la ciutat, amb l’ajuda de la subscripció popular. Ja hem fet referència als pintats per Enric Cristòfor Ricart (1946), i posteriorment van ser els artistes Armand Cardona Torrandell (1980), Joaquim Budesca (1995) i Pep Duran (2006) els autors del diferents dissenys.

Vestits dels Diables de Vilanova i la Geltrú

Al llarg de la seva història, l’estructura del Ball de Diables ha anat variant. Actualment, està composat per 24 diables repartits en un Llucifer, una Diablessa, quatre tabalers, un encenedor i disset diables. En els cercaviles també compta amb la presència de l’Arcàngel Sant Miquel, que representa el bé i és interpretat per un nen o nena.

300 aniversariEnguany, a Vilanova i la Geltrú estem celebrant el 300 aniversari dels diables a Vilanova, i emmarcada en aquesta celebració, el proper 23 d’octubre tindrà lloc la Cercavila de la història de diables a Vilanova, on es podran veure no tan sols els quatre vestits del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú sinó que també el canvi generacional de les diferents èpoques de diables a mans dels seus protagonistes, ja que comptarà amb la participació massiva d’ex-diables de les diferents èpoques, és a dir la totalitat de diables de la ciutat:

 • Diables de Vilanova i la Geltrú
 • Diables petits de l’Agrupació
 • Colla de diables de la Collada Sis-Camins
 • Diablesses de la Geltrú
 • Tronats de Mar
 • Ball d’Enveja
 • La cercavila començarà a les 7 de la tarda a plaça de les Cols, i seguirà pel carrer del Comerç, la plaça de Pau Casals, el carrer de l’Església, la plaça de Sant Antoni, carrer de la Bomba, la plaça de les Neus, la rambla Principal, el carrer de Francesc Macià, per finalitzar a la plaça de la Vila.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari