Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

125è aniversari d’El retrat de Dorian Gray

El 20 de juny de 1890 es va publicar, per primera vegada, El retrat de Dorian Gray. Aquests dies es compleixen, per tant, els 125 anys de la seva publicació.

retrato_dorian_gray_portadaLa conegudíssima novel·la, que arriba als nostres dies com a llibre de referència indiscutible, és obra del famós escriptor britànic Oscar Wilde. El llibre està protagonitzat per l’artista Basil Hallward, captivat per la bellesa del jove personatge que dóna nom a l’obra. Dorian Gray, jove i bell, s’obsessiona pel quadre que ha pintat en Basil, en què ell apareix en tota la seva esplendor, i aconsegueix el seu desig: romandre jove per sempre més. A mesura que el temps passa i les actituds de Dorian Gray es tornen perverses, el quadre envelleix i reflecteix les conseqüències dels seus actes.

El retrat de Dorian Gray, que és l’única novel·la escrita per Wilde, tracta fonamentalment el tema de l’eterna juventut i és, de fet, una revisió del mite de Faust, que al llarg del temps ha estat tractat per d’altres autors.

640px-Lippincott_doriangrayOriginalment, es va publicar com a conte en un revista literària mensual dels Estats Units (Lippincott’s Monthly Magazine) i, per a la moral victoriana de l’època, l’obra va ser tot un escàndol. L’editor del conte original es va encarregar de censurar tots aquells paràgrafs que li van semblar indecents, sobretot els fragments en què es traslluia el caire homosexual dels sentiments de Basil Hallward cap a Dorian Gray.

Posteriorment, Wilde va revisar el text i va afegir-hi nous capítols per a la seva publicació com a novel·la. L’obra seria, de nou, sotmesa a censura ja que els aspectes que s’hi trataven (l’homosexualitat, la decadència de la societat, la promiscuitat, la falsa moral…) no van agradar la societat del moment. No en va, la premsa de l’època va dedicar-hi adjectius com ara vulgar, bruta o vergonyosa.

Ara fa pocs anys, es va publicar El retrat de Dorian Gray tal com el va escriure Wilde. L’any 2011 i gràcies a la Harward University Press va veure la llum una edició comentada i sense censura de l’obra.

De l’obra, se n’han fet múltiples adaptacions cinematogràfiques. La darrera, l’any 2009, del director Oliver Parker. Aquest és el tràiler de la pel·lícula:

Si et ve de gust redescobrir alguna de les obres d’Oscar Wilde, a les biblioteques de Vilanova i la Geltrú pots agafar-les en préstec.

Oscar_Wilde_rodonaOscar Wilde a VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari