Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Thomas Mann, 140è aniversari

thomas_mannUn 6 de juny de 1875 naixia Thomas Mann, una de les figures més importants de la literatura del segle XX, les obres del qual són un reflex de l’agitada societat de l’època. Quan es compleixen 140 anys del seu naixement, fem un repàs per la seva vida i la seva obra.

Qui va ser Premi Nobel de Literatura l’any 1929 va néixer a Lübeck (Alemanya) en el si d’una família de comerciants. L’any 1981, moment en què va morir el seu pare, la família es trasllada a Munich. Abans de dedicar-se plenament a escriure, Thomas Mann va treballar com a venedor d’assegurances i va formar part de la direcció de la revista satírica Simplicissimus, en la qual van aparèixer els seus primers escrits. muntanya_magicaEs va casar amb Katia Pringsherim (filla del matemàtic jueu Alfred Pringsherim) amb qui va tenir 6 fills. Els seus fills Klaus i Erika també van ser escriptors i els seu fill Golo, historiador i filòsof.

L’obra literària de Mann, que va estar influenciada per dos filòsofs alemanys com són Arthur Schopenhauer i Friedrich Nietzsche, va destacar per primera vegada amb la publicació de Los Buddenbrook (1901). Aquesta obra descriu la decadència d’una família ben posicionada i va provocar un important escàndol entre la burgesia, que s’hi va reconèixer.

BuddenbrookDesprés arribarien d’altres llibres com ara La Mort a Venècia (1912), que va ser portat al cinema per Luchino Visconti i que es va convertir en un clàssic del setè art; La Muntanya Màgica (1924), un dels llibres imprescindibles dels segle XX i, sens dubte, la seva obra més famosa en què analitza la societat europea contemporània o Doctor Faustus (1947), en què reflecteix la seva visió del nazisme. Va escriure també una obra de teatre, Fiorenza (1906).

L’arribada al poder del partit nazi a Alemanya va precipitar la sortida de Thomas Mann del seu país i la pèrdua de la nacionalitat alemanya. L’any 1918 havia publicat Consideraciones de un apolítico, llibre que no va ser gaire ben vist pel règim de Hitler. En un primer moment, Mann va viure a Suïssa, però posteriorment es va traslladar als Estats Units (on va treballar com a professor a la Universitat de Princeton). L’any 1944 va aconseguir la nacionalitat nord-americana. Els darrers anys de la seva vida els va passar a Zurich, lloc on va morir als 80 anys.

Fragment de la pel·lícula de Luchino Visconti, basada en l’obra de Thomas Mann:

A les biblioteques de VNG pots trobar moltes de les obres de Thomas Mann:

Thomas MannThomas Mann a les biblioteques de VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari