Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Col·lecció Local: Noves publicacions

El fons de Col·lecció Local de les Biblioteques de VNG no para de créixer. A continuació, unes pinzellades d’algunes de les novetats que enguany hi hem incorporat:

Vilanova_del_franquisme_portadaLa Vilanova del franquisme: (Vilanova i la Geltrú 1939-1979). De la mà d’Albert Tubau i Garcia i editat per l’Institut d’Estudis Penedesencs, el passat mes d’abril es va fer la presentació oficial d’aquesta recerca històrica llargament esperada. L’acte de presentació es va fer al Saló de Plens de l’Ajuntament vilanoví a càrrec, per una banda, de Joan Rodríguez i, per una altra banda, de Xavier López. Joan Rodríguez va ser regidor del PSUC del primer ajuntament democràtic de Vilanova i impulsor de l’Assemblea Democràtica de VNG. Xavier López és un jove graduat en Història per la UB, amb força presència en la vida associativa de la ciutat. Per tant, dues generacions que tenen en comú l’estima envers Vilanova. En l’acte va participar també el mateix Albert Tubau i l’alcadessa de la ciutat, Neus Lloveras, que es va encarregar de la cloenda.

Entre_història_llegenda_portadaEl llibre és fruit del treball que Tubau va iniciar ara fa divuit anys i el podem dividir en dues parts: Una primera, de crònica històrica, política, econòmica i esportiva, entre d’altres àmbits, i una segona part, que podem definir com a assaig, en què l’autor reflexiona sobre l’època.

Vilanova i la Geltrú: entre la història i la llegenda. El prolífic autor vilanoví Miquel Altadill Giner és el responsable d’aquest segon llibre que, darrerament, hem incorporat a la col·lecció local. La presentació oficial va tenir lloc també el mes d’abril passat i va comptar amb la presència de Francesc X. Puig Rovira, encarregat del pròleg de l’obra.

En el llibre, Miquel Altadill repassa trenta-vuit relats del passat de la ciutat que ens ajudaran a descobrir algunes de les seves pecualiaritats. Així doncs, el llibre està dividit en trenta-vuit capítols de pocs fulls com ara: El rei Jaume I, de pas per la Geltrú; El cementiri de la plaça de les Neus, Humor a l’Ajuntament vilanoví o La filla del vell sepulturer.

Presentació del llibre Vilanova i la Geltrú: entre la història i la llegenda:

Penedes_era_possible_2_portadaEl tercer dels llibres de què us parlarem és El Penedès era possible. Publicat també enguany per la Plataforma per una Vegueria Pròpia en motiu del seu desè aniversari, l’obra ha estat presentada a Vilafranca del Penedès, El Vendrell, Vilanova i la Geltrú i Igualada. A Vilanova, l’acte de presentació va comptar amb la presència de Fèlix Simon, president de la Plataforma i autor del text de presentació amb què comença el llibre, i d’Albert Tubau, president de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

El llibre no és només un recull dels 10 anys d’història de l’entitat, sinó també un reflex de la reivindicació de la identitat penedesenca. En la presentació a VNG no va passar per alt que l’acte es produïa el mateix dia que el Parlament de Catalunya aprovava la creació de la nova comarca d’El Moianès.

Recordeu que teniu al vostre abast el nou web de col·lecció local que us apropa al fons disponible a les biblioteques Joan Oliva i Armand Cardona, a l’Arxiu Comarcal del Garraf i a la Biblioteca Víctor Balaguer.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari