Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Sangre o amor. Donna Leon

sangUn admirador de la soprano Flavia Petrelli ha traspassat la línia que separa un fan inofensiu d’un seguidor obsessionat. Coneix tots els passos del seu ídol, on està situada en cada moment, i intenta cridar la seva atenció omplint-la de roses grogues i regals cars. La cantant d’òpera es troba a Venècia interpretant amb èxit Tossa a l’emblemàtic teatre La Fenice, així que serà només qüestió de temps que el comissari Guido Brunetti, vell amic de la infància que ha ajudat a l’artista en ocasions anteriors, posi el seu equip a treballar en el cas. La història que ens proposa l’autora nord-americana no només es desenvolupa a la ciutat dels canals, com és habitual en tots els lliuraments de la sèrie, sinó que Brunetti torna a l’escenari de La Fenice, on precisament va haver de resoldre el seu primer repte com a detectiu. En Mort a La Fenice, el director d’orquestra Helmut Wellauer apareix mort durant una representació de La Traviata al cèlebre teatre venecià, temple del bel canto.

donna_leonGuido Brunetti és un home de família, sensible i encantador, està casat amb Paola, professora universitària, excel·lent i dedicada cuinera i filla única del comte Falier. Gràcies a la seva dona, Brunetti té accés a les seves investigacions a una classe social que li estaria vedada pel seu origen més humil. Però és un home culte que gaudeix de la lectura dels clàssics grecs i també llegint la seva publicació preferida com és Il Gazzetino. Els seus fills són Raffi i Chiara, es tractaria de dos adolescents a l’ús si no tinguessin l’estranya costum de ser encantadors i més rentar els plats després de sopar.
 
genere-negreEl vicequestore Patta és el seu cap, representa els pitjors defectes de tots els comandaments: incapacitat, mandra i ànsies de protagonisme. Tot el contrari que la signorina Elettra Zorri, secretària de Patta, que habitualment presta a Brunetti una ajuda imprescindible en la resolució dels seus casos gràcies a les seves habilitats informàtiques i als seus nombrosos contactes, que li permeten saltar alegrement la infinitat de barreres burocràtiques de les empreses i organismes oficials italians.

L’escriptora Donna Leon ha creat un personatge proper, un home familiar, casat amb Paola i pare de dos fills, culte i sensible, gran lector, sobretot dels clàssics, que poc té a veure amb el clixé del detectiu dur i solitari, i amb molt d’amargor en la seva vida. Sempre és un plaer seguir Brunetti en les seves investigacions. Com en aquest cas en el qual, al seu costat, traiem el cap a les ombres que, darrere de les bambolines, s’amaguen, amenaçadors, més enllà del glamour de l’espectacle.

Ja podeu llegir ara el prímer capítol sang

Donna León va néixer a Nova Jersey al’any 1942. Va estudiar a Perusa i Siena, i va treballar com a guia turística a Roma, com a redactora de textos publicitaris a Londres i com a professora en diferents escoles nord-americanes a Europa i a Àsia. Protagonitzades pel seu personatge el comissari Brunetti, ha publicat les novel·les Mort a La Fenice (1992), Mort en un país estrany (1993), Vestit per a la mort (1994), Mort i judici (1995) , Acqua alta (1996), Mentre dormien (1997), Noblesa obliga (1998), El pitjor remei (1999), Amics a les altes esferes, Un mar de problemes (2001), Males arts (2002), Justícia uniforme (2003), Proves falses (2004), Pedres ensangonades (2005), Verí de vidre (2006), Allibera’ns del bé (2007), La noia dels seus somnis (2008), L’altra cara de la veritat (2009), Qüestió de fe (2010), Testament mortal (2011), La paraula es va fer carn (2012). És també autora del llibre d’assajos Sense Brunetti (2006) i prologuista de la guia Passejades per Venècia (2008).

dleonDonna Leon a la Xarxa de Biblioteques Municipals de VNG

 

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari