Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Biblioviatges: Parc Nacional Kruger a Sudàfrica

El parc Kruger és la llar d’un nombre impressionant d’espècies

Parc Nacional KrugerEl Parc Nacional Kruger és la reserva natural més gran del continent africà. Té més o menys la mateixa mida i forma de Gal·les, cobreix 18.989 km² i s’estén per 350 km de nord a sud i 60 km d’est a oest. És part del Parc Transfronterer del Gran Limpompo, un parc de la pau que vincula al Parc Nacional Kruger amb el Parc Nacional Gonarezhou a Zimbabwe i al Parc Nacional Limpompo a Moçambic. Els canyons del parc Kruger han estat nomenats Reserva de la Biosfera per la Unesco.

De Safari pel KrugerEl Kruger pot presumir de ser la reserva de vida salvatge més extensa i antiga de l’Àfrica. Era l’any 1898 quan el llavors president sud-africà, Paul Kruger, es va fixar l’objectiu de frenar els caçadors blancs i els traficants d’ivori que estaven delmant la fauna de la zona.

Més safari pel KrugerActualment és un dels pocs parcs africans on és fàcil organitzar safaris al teu aire. Qui ho desitgi, pot creuar amb el seu vehicle privat (hi ha agències de lloguer a Skukuza) qualsevol de les portes d’accés del parc (es paga una entrada molt barata) i disposar-se a l’aventura amb la condició de complir una sèrie de normes bàsiques, com no abandonar el cotxe, no sortir-se dels 2.000 quilòmetres de camins que travessen el parc i abandonar el safari abans de les sis de la tarda.

Als campaments es pot dormir, menjar, comprar, aparcar l’auto caravana -un mitjà bastant popular per explorar el Kruger- i, sens dubte, gaudir d’un contacte més directe amb la naturalesa.

Ja coneixem la reserva natural més gran d’Àfrica, ara intentarem acostar-nos una mica el país que l’envolta: Sud-àfrica.

Johannesburg

Sud-àfrica va ser un país marcat molt cruelment per les regles de l’apartheid imposades per la població blanca d’origen europeu després de la II Guerra Mundial. A l’any 1990, després d’un llarg període de resistència per part de diversos moviments antiapartheid (sobre tot el Congrés Nacional Africà), el govern del Partit Nacional va fer un primer pas cap a la negociació abolint la prohibició del Congrés Nacional Africà i altres organitzacions polítiques d’esquerres, i alliberant Nelson Mandela després de 27 anys a presó.

La legislació de l’Apartheid va ser gradualment substituïda dels texts estatutaris i es van dur a terme les primeres eleccions multiracials el 1994. El Congrés Nacional Africà (ANC) les va guanyar amb una gran majoria, i des de llavors s’ha mantingut en el poder i el país sudafricà ha esdevingut un país molt escollit per visitar-lo.

Sud-àfrica està dividida en nou províncies, amb les seves respectives capitals, totes elles amb moltes peculiaritats, ciutats increïbles, paisatges fabulosos, on destaquen les ciutats de Cape Town, capital legislativa, a la província de Cap Occidental, o la província de Gauteng, on és la ciutat de Johannesburg. A més també podem visitar la ciutat de Pretòria, capital administrativa, a la ciutat de Tshwane, o altres indrets destacats com Bloemfontein, capital judicial, o altres ciutats on es troben els ports més importants de Sud-àfrica, el nexe d’unió entre l’Atlàntic i l’Índic, amb llocs com Port Elisabeth, Mossel Bay o East London.

Cape Town

Els sud-africans parlen 11 idiomes oficials i els més utilitzats són tres: el zulu, el xhosa i l’afrikaans. No obstant això, les llengües més utilitzades són l’anglès entre els sud-africans i l’afrikáans que deriva de l’holandès més comú en els mestissos i descendents d’holandesos.

Cultura sudafricanaLa cultura de Sud-àfrica és molt àmplia i la mateixa ha anat enriquint amb el pas del temps als diferents sectors de la societat tals com l’art, la música, el credo, costums i la gastronomia del país. A pesar d’haver estat influïda per la cultura occidental, Sud-àfrica sempre ha mantingut les antigues tradicions africanes.

Viure a sud-africaLa societat sud-africana és multirracial, per això al moment de diferenciar l’origen d’algú ha de tenir-se molta cura, existeixen descendents de afrikáners i de britànics, a qui no els fa cap gràcia que se’ls confongui. Actualment el mestissatge en les àrees urbanes ha promogut la desaparició de la cultura però encara existeixen tradicions importants.

Fins l’1 de novembre de 1999, per raons històriques, a Sud-àfrica havia dues biblioteques nacionals, la Biblioteca de Sud-àfrica, fundada el 1818, a Ciutat del Cap, i la Biblioteca Estatal, fundada el 1887, a Pretòria.

Durant la dècada de 1990 les dues biblioteques es van unir per formar la Biblioteca Nacional de Sud-àfrica, amb dos seus, a Ciutat del Cap i a Pretòria. La nova institució es va constituir l’1 de novembre de 1999, i realitza una doble funció com a biblioteca pública i biblioteca nacional, així com un centre d’informació bibliogràfica.
Veure plànol de Pretòria

Llibres

 • Nelson Mandela, l’últim home-déu a Sud-Àfrica. Alfred Bosch
 • Exhibició impúdica. Tom Sharpe
 • La Edad de hierro. J.M. Coetzee
 • El Factor humà : Nelson Mandela i el partit de rugbi que va construir una nació. John Carlin
 • Historia de Sudáfrica : el primer hombre, la última nación. R.W. Johnson
 • L’edat de ferro. J.M. Coetzee
 • Guies

 • Sudáfrica
 • Sudàfrica
 • Cinema

 • Apartheid : un futuro incierto
 • El Asesinato de Martin Luther King y la liberación de Nelson Mandela
 • Música

 • The Definitive Collection. Miriam Makeba
 • Kazet. The Mahotella Queens
 • How far have we come? Pops Mohamed
 • Infantil

 • La Tortuga valenta : un conte de Sud-Àfrica. Enregistrament vídeo
 • Mandela : el rebelde que dirigió a su nación a la libertad. Ann Kramer
 • Aquesta és la darrera entrada d’aquest estiu a Biblioviatges. Esperem que us hagi agradat les ciutats i els països que hem anat visitant tots plegats durant aquestes darreres setmanes. Marxem, si ens deixen els animals…

  De safari

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari