Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Biblioviatges: Londres

Parlament de Londres

Londres és una ciutat de contrastos, una ciutat on existeixen les discoteques i clubs més moderns i innovadors del món, el classicisme dels seus taxis i autobusos de dues plantes complementen a una ciutat dotada amb unes infraestructures magnífiques, amb possiblement la salvedat del metro que juntament amb París, no està al nivell d’altres ciutats punteres d’Europa. Londres més que una ciutat sembla un conjunt de diferentas urbs superposades una a sobre d’altra, amb diferents micro ciutats que comparteixen un mateix espai físic amb un mateix nom, per la qual cosa viatjar a Londres suposa viure experiències tan diferents i intenses que difícilment no podran ser igualades amb la visita a qualsevol altra ciutat del món.

London EyeL’abadia de Londres, el Parlament amb la seva torre, el Big Ben, i el London Eye al voltant del riu Tamèsis són els reclams turístics per excel-lència a la ciutat. Es tracta de tres pilars essencials de la ciutat.

El London Eye suposa l’atracció més visitada de la capital anglesa, des de l’aire es pot tenir una visió aèrea de bona part de Londres però és recomanable tenir un coneixement previ de la ciutat per gaudir plenament de les vistes.

El Parlament de Londres és la institució legislativa suprema al Regne Unit. És bicameral, incloent una càmera alta, anomenada Càmera dels Lords, i una càmera baixa, anomenada Càmera dels Comuns. L’abadia de Westminster és l’església més coneguda de Londres i des de 1987 és classificada com a patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Menció especial mereixen els habitants de Londres, sempre respectuosos, educats i amables amb el visitant, que fan sentir-se com si fos a la seva pròpia casa, una cosa sempre complicada en una gran ciutat i on conviuen diferents ètnies i orígens culturals perfectament integrats, el que fa de Londres la ciutat cosmopolita per excel·lència.

D’aquí dos anys la capital anglesa tindrà la responsabilitat d’acolllir els Jocs Olimpics d’Estiu i tot el món es reunirà al voltant d’ella per enlluernar-se amb els seus magnífics i preciosos espais, la seva manera de viure i sobretot descobrir una mega ciutat oberta al món.

Els parcs de Londres són per si sols un motiu per voler venir a visitar aquesta ciutat. Gràcies al clima que té la capital anglesa els seus parcs són una delícia ja que sempre la seva vegetació aquesta florida; a més gràcies a la dedicació dels anglesos els seus parcs sempre estan nets i cuidats; d’aquesta forma cuiden permanenment els seus inquilins: oques, esquirols, anecs,… són present al voltant dels seus llacs.

Kensignton PalaceUn parc destaca per damunt dels altres: Kensington Garden. Aquest parc serà recordat per sempre per ser el preferit de Diana de Walles. Aquí es pot visitar encara, però ja com a museu, la darrera residència de la princesa: Kensington Palace on ella sortia a correr i a passejar durant els seus darrers anys a Londres.

Des de 1689 fins a 1760 aquesta va ser la residència real, on van viure Guillermo III amb la seva esposa María. Va ser el palau preferit de la reialesa fins que el 1762 Jorge III decidís traslladar-se al Buckingham Palace.

Buckingham PalaceBuckingham Palace és la residència oficial de la Reina d’Anglaterra, està obert als visitants únicament vuit setmanes a l’any, durant l’estiu. Es la residencia oficial de los soberanos británicos en Londres desde 1837. Les cambfes del palau es troben luxosament decorades amb alguns dels més grandiosos tresors de la Col·lecció Real i competeixen amb l’atractiu que fa que moltes persones omplin les portes d’accés per veure la famosa canvi de guardia real.

Davant del palau s’obre un espai verd amplíssim on conviuen el parc més gran de la ciutat: Hyde Park i també Green Park on els londinencs hi passen les seves estones lliure per desconnectar del ritme frenétic de la gran ciutat de Londres.

Trafalgar SquareTrafalgar Square i Picadilly Circus són dos llocs emblemàtics i d’obligada visita a Londres. La primera és una plaça del centre de Londres, construïda per commemorar la Batalla de Trafalgar en la qual l’armada britànica va vèncer a les armades francesa i espanyola davant les costes de Cadis, Espanya. Én aquesta plaça es reuneixen tots els visitants que arriben a la ciutat. Al fons de la plaça i pujant les escales ens trobem el National Gallery, l’entrada de la plaça es custiodada per l’almirant Nelson que va derrotar a les tropes de Napoleó.

Picadilly CircusPiccadilly Circus és una plaça situada al cor de Londres, en l’encreuament de quatre carrers principals: el carrer Regent, Shaftesbury, Covent i Piccadilly Circus. Aquest carrer és en part per als vianants i un lloc favorit de la gent per a congregar-se abans d’anar a la zona comercial i de lleure dels voltants on es troben a poca distància els barris de Soho, Chinatown, o Leicester Square.

Un altre atractiu de la ciutat són els seus ponts que atravessan el riu Tàmesis. El més conegut és Tower Bridge situat a la zona antiga de Londres on tenia el seu lloc la ciutat amurallada. En aquest districte de City of London es pot visitar la Torre de Londres on es pot contemplar el que va ésser la magnífica fortificació medieval de la ciutat.

Finalment, una essència de la vida a Londres són els seus atractius pubs amb música en directe i un ambient molt particular, aquesta és dins del Regne Unit i Irlanda l’essència de l’oci dels seus habitants. Habitualment, cada pub té la seva pròpia clientela regular: persones que viuen en les proximitats, treballadors de la zona, amics del propietari o propietària o del seu personal, donant-se el cas de persones provinents de llocs més retirats. Però sempre es troba un bon ambient.

La British Library, la Biblioteca Nacional del Regne Unit, és una de les més grans del món. El seu patrimoni conté llibres, mapes, diaris, partitures, patents, manuscrits, segells… disposats en 625 km de prestatgeries que creixen 12 km cada any, amb un espai de lectura per a 1.200 lectors.

Entre les col·leccions especials, conformades al llarg dels més de 250 anys de la biblioteca, hi ha un quadern de notes de Leonardo da Vinci, material de l’any 300 aC, una Carta Magna, prop de 50 milions de patents, 310 mil volums de manuscrits, des de Jane Austen a James Joyce, partitures de Händel als Beatles, així com més de 260.000 títols de diaris i més de quatre milions de mapes.
Veure plànol de Londres

Llibres

 • A oscuras
 • La novela de Londres
 • Londres
 • Londres
 • Retratos de tinta
 • Guies

 • Londres. Guirama Espiral, 2010
 • Londres. Anaya Touring, 2010
 • Londres en 2 días
 • Infantil

 • La Carlota visita Londres
 • Londres para niños: adivinanzas, juegos…
 • Tower Bridge

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari