Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

La Coiffeuse de Picasso

La perruquera va ser pintada per Pablo Picasso a l’any 1911 i encara de propietat del govern francès, va desaparèixer del Centre Georges Pompidou de París a l’any 2001. La pintura cubista ha estat localitzada ara als Estats Units, on havia estat enviada com a regal de Nadal per només trenta euros. La confiscació ha evitat que l’obra caigui en mans del mercat negre d’obres d’art i podrà ser retornada a París per a la seva exhibició.

la-coiffeuse-pablo-picasso

El robatori de La Coiffeuse va ser descobert quan va ser sol·licitat per a un préstec. El personal del museu Pompidou va detectar el furt quan la peça no va ser localitzada al magatzem. La pintura havia estat vista en públic per última vegada a Munic quan va ser exposada com a part d’un préstec en el Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung.

avingonPicasso és el gran geni del cubisme, i en bona mesura el seu creador. La corrent pictòrica del Cubisme s’inicia amb la seva obra Les Demoiselles d’Avignon de 1907. Els autors d’aquest corrent són austers amb el color; utilitzen colors neutres, grisos, marrons. Els dos autors principals d’aquest corrent són Picasso i George Braque.

L’origen del terme cubisme és, despectiu. Va ser el crític Vauxcelles qui el va utilitzar en un ressenya sobre una exposició de paisatges de Braque, de la qual va opinar que el pintor ho reduïa tot a cubs. La seva principal característica és que descompon la imatge en estructures polièdriques.

Es renuncia a la perspectiva tradicional, als colors reals, a veure les figures des del punt de vista únic. Temes menys importants que el tractament. Busquen figures quotidianes. S’exalta el pla i es rescaten escenes interiors. Es crea al gust del pintor i ja no es pinta amb normes. En quan a les influències i antecedents d’aquest moviment són cabdals el postimpressionista Cézanne i les màscares de l’art primitiu africà.

La revolución cubista: Picasso

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari