Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Els cinturons Van Allen

El darrer descobriment dels científics no ha deixat indiferent a ningú. El planeta Terra sembla haver generat de forma natural una closca invisible. L’escut es troba a més d’onze mil quilòmetres de la Terra, a l’interior dels cinturons Van Allen, dos anells d’electrons i protons d’alta energia amb forma de dònut, descoberts pel professor James Van Allen a l’any 1958, que es troben a més de 40.000 quilòmetres sobre la superfície de la Terra. Aquests cinturons de radiació s’expandeixen i es contrauen en resposta a les pertorbacions d’energia procedents del Sol.

0728-vanallen_2

Aquest descobriment ha estat obra d’un equip de astrofísics dirigit per la Universitat de Colorado als Estats Units. Els investigadors van trobar una mena de pantalla que repel·leix als anomenats electrons assassins, procedents de les tempestes solars.

Aquestes partícules subatòmiques arriben des del Sol a la Terra com una pluja de projectils electromagnètics amenaçant amb fer mal als astronautes, als satèl·lits i als sistemes espacials. Però al mateix temps, els científics encara no saben quin pot ser l’origen d’aquest fenomen, ja que ho consideren contraposat a la manera habitual d’actuar de les partícules en els sistemes astrofísics.

S’ha documentat l’existència de dos cinturons Van Allen. El cinturó interior s’estén des d’uns 1000 quilòmetres per sobre de la superfície de la Terra fins a més enllà dels 5000. El segon cinturó és exterior, i s’estén des d’uns 15 000 quilòmetres fins a uns 20.000, no afecta satèl·lits d’òrbites altes i mitjanes, com poden ser els geoestacionaris, situats a uns 35000 quilometres d’altitud.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.