Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El impostor de Javier Cercas

650_RH29723.jpgAdmeto que mai vaig ser internat en el camp de Flossenbürg, encara que jo estava a la presó preventiva acusat de conspirar contra el Tercer Reich. Enric Marco.

Enric Marco va ser un significat i veterà anarquista en els anys de la Transició que en els noranta va comparèixer públicament com un supervivent del camp de concentració alemany de Flossenbürg; es va convertir així en un incansable paladí del record de l’Holocaust, i a l’any 2005, quan anava a intervenir en una celebració al camp de Mauthausen, com a representant espanyol de les víctimes, en presència del president espanyol Rodríguez Zapatero, va ser desemmascarat.

Aquest personatge que es traslladat a la ficció a través de l’escriptor i periodista Javier Cercas, no va ser un actiu combatent en la Guerra Civil, ni un resistent que es va exiliar, ni va ser captiu en un camp nazi, ni militant antifranquista. Va estar sempre on eren tots, amb la immensa majoria, evitant el cmompromís, buscant-se la vida, i fugint del passat.

Per aquest dubtós motiu va ser va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi pel govern català a l’any 2001 i va escriure un llibre sobre les seves experiències. Va ser a l’any 2005 quan va admetre que les seves afirmacions eren falses i va retornar la seva medalla, després que el seu engany va ser revelat per l’investigador Benito Bermejo.

javiercercas

L’autèntica realitat es que va ser posat en llibertat després d’unes setmanes de maltractaments en una presó preventiva i va tornar a Espanya a l’any 1943. De fet ell mateix s’havia ofert dos anys abans per treballar a Kiel per a la indústria de guerra nazi.

El impostor transporta al lector a una dècada enrera, a través de les pàgines d’un thriller hipnòtic que és una barreja de registres com són la narració, la crònica, el assaig, la biografia i l’autobiografia, l’enigma del personatge, la seva veritat i les seves falsedats i, a través d’aquesta indagació que recorre gairebé un segle d’història d’Espanya, busseja amb una passió embogida i una honestedat punyent en el més profund de nosaltres mateixos: en la nostra infinita capacitat d’autoengany, en el nostre conformisme i les nostres mentides, en la nostra set insaciable de afecte, a les nostres necessitats contraposades de ficció i de realitat, en les zones més doloroses del nostre passat recent.

Primeres pàgines de images

Llibres

 • Anatomia de un instante
 • Las leyes de la frontera
 • El móvil
 • Soldados de salamina
 • La velocidad de la luz
 • La velocidad de Agamenon: crónicas, artículos y un cuento
 • El vientre de la ballena
 • El impostor
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari