Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Drones

dronessalvavidasUn vehicle aeri no tripulat (VANT) o com és coneix en anglès amb el nom de Dron, és una aeronau que vola sense tripulació. Aquest VANT es defineix com un vehicle sense tripulació reutilitzable, capaç de mantenir un nivell de vol controlat i sostingut, i propulsat per un motor d’explosió o de reacció. Originàriament els VANT eren simplement avions pilotats remotament, però cada vegada més s’està utilitzant el control autònom dels VANT.

En aquest sentit s’han creat dues variants: alguns són controlats des d’una ubicació remota, i altres volen de forma autònoma sobre la base de plans de vol pre-programats utilitzant sistemes més complexos d’automatització dinàmica. La diferència amb les aeronaus controlades remotament és que els Drones són també sistemes autònoms que poden operar sense intervenció humana alguna durant el seu funcionament en la missió a la qual s’hagi encomanat, és a dir, poden enlairar-se, volar i aterrar automàticament.

dronesmilitarsI és que, encara que aquest tipus d’aparells es fan servir des de fa temps, darrerament s’han fet molt populars. A la Xarxa es poden trobar innombrables vídeos amb les imatges aèries que aquests dispositius, equipats amb càmeres, obtenen de monuments i ciutats. De fet, hi ha pàgines web que utilitzen aquestes preses per ajudar els usuaris a planejar les seves vacances. Però aquests vehicles de control remot no són Drones.

Els Drones són capaços de seguir una ruta prèviament programada en els seus sistemes de bord. Per a això, estableixen la seva posició gràcies a un GPS i diferents sensors, amb el que fixen des de l’altura fins a la seva velocitat. Els models més avançats tenen algoritmes que els permeten adaptar la seva ruta en funció del que es vagin trobant durant el vol o l’estat dels seus sistemes, si han tingut un contratemps previ. També poden rebre actualitzacions de la seva ruta en ple vol mitjançant enllaços per ones de ràdio.

La història d’aquests artefactes es remunta a mitjans del segle XIX, quan Àustria va llançar un atac contra Venècia utilitzant globus aerostàtics carregats amb explosius. Durant la Primera Guerra Mundial i també la Segona van fer la seva aparició les primeres aeronaus per control remot, concebudes amb una mena de míssils volants i també usades com a objectius mòbils per als operadors de les bateries antiaèries. Unes dècades més tard es van començar a utilitzar per a tasques de reconeixement fotogràfic, per apropant més al present, s’han utilitzat com el mesurament remot de tot tipus de paràmetres, la vigilància aèria, la presa de fotografies i vídeos, l’assistència en desastres i la investigació en diversos camps científics.

drone_ama

Els VANT poden aconseguir obtenir l’adquisició d’informació a distància per a mesurar la qualitat de l’aire, la temperatura o la humitat de l’entorn, la presència de certs microorganismes en una zona o els incendis forestals. Les formes de la majoria dels drones recorden a les dels avions convencionals encara que en la majoria de casos no tenen tren d’aterratge, sobretot en aquells de menor grandària. Les forces armades de les principals potències tenen flotes de major o menor mida d’aquests avions no tripulats, encara que per poc temps, ja que les principals companyies de transport com Amazon, FedEx o UPS han mostrat el seu enorme interès en aquesta tecnologia, tot i que caldrà esperar diversos anys per aconseguir que estigui prou desenvolupada com perquè es puguin enviar paquets de forma eficient mitjançant aquest sistema. L’últim pas i definitiu ja s’albira en l’horitzó: una tecnologia nova aplicable als avions de transport de passatgers.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari