Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Intel·lecte VS Intuició

Les nostres decisions són irracionals. Fins fa una dècada, la psicologia social considerava que la presa de decisions havia de ser conscient i guiar-se per les lleis de la lògica, tanmateix, ara sabem que, en ocasions, els impulsos són molt més eficaços que una elecció racional.

Intel·lecte VS IntuicióDe fet, bona part de la nostra vida mental és inconscient i es basa en processos aliens a la lògica, reaccions instintives. Tenim intuïcions sobre gairebé tot, decisions ràpides, gairebé viscerals, impulsos que apareixen en la nostra consciència, tan forts que ens impulsen a actuar. En la majoria de les ocasions, aquests impulsos o intuïcions ens condueixen a la resposta adequada. I és que no es tracta d’una altra cosa que de dreceres que té el cervell, estratègies que ha desenvolupat durant milers d’anys per ser més eficaç.

Perquè, si realment haguéssim de decidir cosa per cosa, punt per punt, posar sobre una balança pros i contra de cada cas, segurament, avui no estaríem aquí. Ens hauríem extingit fa molt de temps. No ens imaginem als nostres avantpassats, davant la presència d’un depredador, sospesant quin camí prendre, o si era millor intentar matar l’animal o sortir corrent.

Per altra banda, els experiments demostren que si tenim menys informació, les decisions poden ser millors. El psicòleg nord-americà Barry Schwartz, autor del llibre Per què més és menys?,Es díficil prendre decisions… parla de la paradoxa de l’elecció i afirma que, tot i que necessitem tenir opcions, a mesura que aquestes creixen, triar tiranitza.

I és que, encara que sembla lògic pensar que com més alternatives millor perquè hi ha més possibilitats que estigui inclosa la que més ens agradi, el cert és que la ment humana no funciona així. Podem assimilar una quantitat limitada d’informació, més ens col·lapsa i ens aclapara. Valorar els punts a favor i en contra de cada elecció requereix invertir una gran quantitat de temps i de recursos, i resulta poc eficaç.

Clar que prendre la primera decisió que se’ns presenta tampoc sembla funcionar. I és que el procés per prendre decisions correctes no consisteix en disposar d’una gran quantitat d’informació, sinó de rebutjar intuïtivament aquella que no necessitem.

DIGUES LA TEVA

 • Esteu d’acord en el valor que s’atribueix a la intuició?
 • Un excès d’informació pot arribar a ésser negatiu per la pressa de decisions?
 • En quines situacions la intuició pot tenir més força que la raó?

  Si voleu reflexionar sobre tot això i dir-nos què en penseu, a la Biblioteca trobareu:

  Llibres

 • Coneixement i decisió : els fonaments del Racionalisme crític, Andreu Marquès i Martí
 • La Intel·ligència intuïtiva : com decidir d’un cop d’ull, Malcolm Gladwell
 • El Falso dilema del prisionero : una visión más amplia de las decisiones racionales, Luis Cañas
 • Decisiones instintivas : la inteligencia del inconsciente, Gerd Gigerenzer
 • Intuición : el poder y el peligro del sexto sentido, David G. Myers
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  1 Comentari fins ara

  1. Xavi Gil dijous 27 de maig de 2010 - 23:07 h

   La intuició m´ha salvat de situacions i persones molt perilloses i sempre m´ha donat sortida ràpida a problemes angoixants i colpidors .
   L´excès d´informació sempre he tendit a simplificar-la perquè a vegades problemes complexos necessiten respostes senzilles ,la pressa de decisions necessita de molt de temps i de dialogar molt amb totes les parts .
   La intuició té mès força que la raó a l´hora de triar una parella o un equip de treball .

  Deixa un comentari