Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

La promesa de Kamil Modrácek

llibrepromeBrno, anys cinquanta. En ple terror estalinista, una jove pintora és assassinada després d’un interrogatori de la policia secreta. El seu germà, un arquitecte especialitzat en dissenyar edificis de mal gust per als peixos grossos comunistes, jura venjança.

Un dia, per casualitat, descobreix un soterrani voltat situat just a sota del seu edifici, al centre de Brno, i és llavors, després de recordar un relat de Nabokov, que va conèixer en la seva infància, quan es proposa tancar allà al responsable de la mort de la seva germana. Tanmateix, la seva particular campanya de venjança privada se li va de les mans i les conseqüències es tornen impredictibles.

Aquest és l’argument d’una obra en la qual un gran nombre de personatges, inclosa la família de l’escriptor s’interrelacionen per dibuixar una Brno, opressiva i gris; però també per donar forma a un llibre en què, tot i el tràgic d’alguns passatges, també hi ha lloc per a l’humor. La seva estructura es fa en capítols curts, jugant amb la tècnica narrativa i els estils, i deixant que siguin els diferents personatges els que aportin la seva visió del que passa.

Tot i haver estat inèdit durant molt de temps, i d’haver estat publicat únicament de manera clandestina pel sistema del samizdat, Jirí Kratochvil ha aconseguit diversos premis literaris d’enorme prestigi. Nascut a Brno a l’any 1940, durant l’època de la Normalització, que va seguir als esdeveniments de 1968, Kratochvil es va veure obligat a exercir tota mena d’oficis poc d’acord amb la seva vocació literària, com a operador de grua, vigilant nocturn d’una granja avícola o telefonista. A l’any 1983 va començar a treballar en el centre regional de conservació del patrimoni, i el 1991 en el Departament de creació radiofònica de Ràdio Brno.

jirikDes de l’any 1995 es dedica exclusivament a la literatura. Jiri Kratochvil és particularment conegut per la seva trilogia formada per La novela del oso (1990), En mitad de la noche un canto (1992), o Avión (1995), així com per la seva dilogía carnavalesca composta per Historia siamesa (1996) i Historia immortal (1997).

La promesa de Kamil Modrácek. Requiem por los cincuenta val la pena llegir-la, ja sigui per la història que ens explica, per la lliçó de literatura que ens ofereix o fins i tot per tot el que podem reflexionar després de llegir-la. És una intriga culta fresca i àgil, amb complexos jocs argumentals que tenen la utopia social com a teló de fons i, com a inspiració argumental el propòsit que la realitat arribi a copiar fins i tot a la ficció.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.