Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Ànima

Anima Ok.inddUn home troba la seva dona morta a casa. Ha estat assassinada i violada amb tota la crueltat possible. S’obsessiona a conèixer el culpable. No té res a veure amb la clàssica trama de venjança. Només vol saber que no ha estat ell mateix qui l’ha matat. La recerca obsessiva del culpable té per brúixola una curiositat obsessiva que Wajdi Mouawad s’encarrega de traslladar amb brutal eficàcia als lectors. I ho fa per mitjà d’un estratagema senzill i ambiciós alhora: reparteix la narració entre una llarga sèrie d’animals que van presenciant els fets. El títol de cada capítol ens anuncia quin és l’animal que parlarà, però ho fa amb la seva corresponent denominació científica en llatí per també descobrir la seva denominació i el paper que tindrà en aquesta part de la narració.

L’autor va néixer fa 46 anys en una comunitat cristiana maronita del Líban, es va exiliar a França i va desembarcar al Quebec, abans de tornar a Europa convertit en dramaturg d’èxit. La seva obra conforma un compendi d’odissees doloroses, protagonitzades per joves marcats per la tragèdia tot i no haver-la viscut plenament. En un moment determinat, tots s’adonen que necessiten passar comptes amb un passat que acostuma a dirigir-se a Orient Pròxim.

De nen, el seu germà gran el va convèncer que els animals eren capaços de parlar, i això és exactament el que passa en el seu nou llibre. Criatures domèstiques i salvatges narren l’assassinat d’una dona embarassada, apunyalada i després violada per un indi nord-americà, a més de la posterior persecució del protagonista, que buscarà la seva particular venjança. És la presentació d’un thriller mitològic que l’escriptor i director de teatre ha escrit durant els últims deu anys, mentre muntava i desmuntava els seus projectes a l’escenari com Incendis al Teatre Romea o Seus en el Teatre Lliure.

madjiwÀnima és estranya, és rara, és una novel·la arriscada, és dura, estomacal, fera. És un llibre que mai el lector podrà arribar a expressar totalment les sensacions que li transmet, la brutícia i crueltat i tristesa que traspua de la seva trama, dels seus personatges. Wajdi Mouawad ha sabut donar-li a la narració dels animals el punt exacte, la veu exacta. El més sorprenent, el millor, el magnífic, és com l’autor libanès trasllada la foscor i la tristesa del personatge, del succés, a la veu dels animals, com ells ens narren el que veuen, el que senten, el que creuen que sent el principal personatge que s coneix per Wahhch, amb una cadència i una foscor en sintonia amb els successos.

Aquest llibre és un constant viatge. Els seus escenaris li donen un aire torbador, violent a la història, brutal per ella mateixa; i això fa que no pugui ser recomanable per tothom, i sobretot es poden ferir sensibilitats de lectors. que des d’aquí no pretenem. Convidem a descobrir-la però també s’ha d’estar preparat per les seves conseqüències.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari