Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per març, 2020

Benvingut Llibres i més!

Fora de servei_fletxes

Aquest blog ja no està en funcionament.

El nou blog de les biblioteques
de Vilanova i la Geltrú és
Llibres i més…

Després de més de 10 anys, els dos blogs de les biblioteques de Vilanova i la Geltrú canvien d’ubicació. A partir de dimecres 18 de març de 2020, el blog de la biblioteca Joan Oliva i Milà – Fora del prestatge – i el blog de la biblioteca Armand Cardona Torrandell – Un mar de lletres – passen a formar-ne un de nou.

Llibres i més és el nou blog de les biblioteques de Vilanova i la Geltrú. Amb una imatge renovada, Llibres i més continuarà sent el canal digital de referència per a la difusió dels documents de les biblioteques: llibres, música, pel·lícules… per a grans i petits. Us hi esperem!

Feu clic aquí per accedir a Llibres i més.

http://blogbiblioteques.vilanova.cat/

capçalera llibres i més

No hi ha comentaris

No et Moi, Delphine de Vigan

Avant de rencontrer No, je croyais que la violence était dans les cris, les coups, la guerre et le sang. Maintenant je sais que la violence est aussi dans le silence, qu’elle est parfois invisible à l’œil nu. Delphine de Vigan.

Thématiques: personnes sans abri, amitié, pauvreté, différence, solitude, exclusion, entraide.

Chers lecteurs/ lectrices,

La problématique des SDF est une question sociale bien présente dans la société actuelle et souvent un thème méprisé par l’opinion publique. Nous pouvons constater qu’un grand nombre de personnes en situation d’exclusion augmente de jour en jour et que, parfois, par quelques coups de la vie, quiconque peut se retrouver dans la rue.

No et moiDans son livre No et Moi, Delphine de Vigan aborde ce thème sans fioritures, depuis la sincérité et le côté humain des choses. Elle combine avec efficacité les aspects sociaux comme sont la pauvreté, la différence et les personnes sans-abri avec les aspects personnels et humains qui traitent la misère humaine, les relations familiales, l’entraide, l’amitié et l’amour.

Elle dresse une histoire entre deux jeunes filles qui vivent dans deux univers antagoniques.

L’une est No, une SDF issue d’une famille pauvre et qui a souffert le manque d’amour de sa mère, l’autre est Lou, étudiante surdouée et interne dans un collège à Nanterre qui se questionne tout en observant le monde qui l’entoure.

No et Moi, a reçu le prix des libraires en 2008 et a obtenu beaucoup de succès chez les jeunes. Devenu bestseller il sera porté en 2010 au grand écran par Zabou Breitman (actrice et réalisatrice française, 1959) qui joue dans le rôle d’Anouk Bertignac. Elle a fait une adaptation libre du roman et son film a reçu cinq nominations et le prix de la révélation masculine de l’année pour le rôle de Lucas, interprété par son fils, Antonin Chalon (acteur français, 1993).

L’auteure:

Delphine de Vigan, est une romancière française, née en 1966 à Boulogne-Billancourt, dans la région parisienne. Avant de vivre de sa plume et d’être reconnue par les grands jurys littéraires, elle était directrice d’études dans un institut de sondages spécialisés dans l’observation sociale et écrivait la nuit.

1200px-Delphine_de_Vigan-Nancy_2011C’est sous le pseudoynme de Lou Delvig qu’elle s’est fait connaitre d’abord du grand public en 2001, avec son roman autobiographique, Jour sans faim où elle traite le thème de l’anorexie. En 2005 avec son recueil de nouvelles Les Jolis Garçons et le roman Un soir de décembre, elle place l’amour et la désillusion amoureuse comme thème principal et élargit son cercle de jeunes lecteurs fidèles.

logo-frances-2018-2019-2-color-rodonaPlusieurs de ses romans ont été recompensés, notamment celui de Rien ne s’oppose à la nuit , prix Renaudot des lycéens (2008) et Les heures souterraines ((2009) accueilli chaleureusement par la critique et un nombreux lectorat et, figurant parmi les oeuvres sélectionnées au prix Goncourt, ainsi que D’après une histoire vraie, qui a obtenu le prix Renaudot ( 2015).

La Fondation Abbé Pierre combat l’exclusion et le mal-logement.

D’aquesta autora, Delphine de Vigan, no només tenim llibres disponibles a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, sinó que per a aquells que no el coneguin encara, ebiblio és el catàleg de continguts digitals de les biblioteques públiques, on teniu disponibles totes aquestes obres de l’autora francesa:

 • Basat en una història real
 • Els dies sense fam
 • Les lleialtats
 • Las lealtades
 • Rien ne s’oppose à la nuit (Àudiollibre)
 • No i jo
 • No hi ha comentaris

  El segle XIX al cinema. Novetats a les biblioteques.

  La gaviota, Michael Mayer

  Són habituals les adaptacions al cinema de clàssics de la literatura universal. Ara fa poc més d’un any, el director nord-americà Michael Mayer es va posar darrere de la càmera per dirigir una nova La_gaviotaadaptació del clàssic de Txékhov, La gaviota.

  No és aquesta la primera adaptació per a la gran pantalla de l’obra de teatre del dramaturg rus. Si haguéssim de destacar-ne alguna, a banda de les variades adaptacions de Tío Vania, faríem esment de l’adaptació que Sidney Lumet va fer l’any 1968 de la mateixa obra La gaviota, amb un repartiment d’autèntic luxe encapcalat per James Mason, Vanessa Redgrave i Simone Signoret.

  Salvant les distàncies, la cinta de Michael Mayer, compta amb la presència d’una destacada figura del panorama cinematogràfic, com és Annette Bening. Amb títols indiscutibles com ara Valmont i Los Timadores, Bening està vivint una segona època de plenitud amb cintes com ara Los chicos están bien, Mujeres del siglo XX o Las estrellas de cine no mueren en Liverpool, totes disponibles a les biblioteques de Vilanova

  fotograma del film La gaviota

  Al costat d’Annette Bening, joves actrius d’important trajectòria i amb un futur d’allò més prometedor: Saoirse Ronan (Lady Bird, María reina de Escocia i Mujercitas) i Elisabeth Moss (El cuento de la criada).

  La història, ambientada a finals del segle XIX, té lloc a una casa d’estiueg on un grapat de personatges pateix les conseqüències d’una enamoraments poc encertats. En el paper protagonista, Annette Benning, donant vida a l’actriu Irina Arkàdina, que arriba a la casa amb el seu amant. Allà l’esperen el seu germà i el seu fill i la jove i ingènua aspirant a actriu Nina Zarechnaya (Saoirse Ronan).

 • La gaviota
 • La Reina Victoria y Abdul, Stephen Frears

  La_reina_Victoria_y_AbdulContinuem en el segle XIX i us presentem el, fins ara, darrer film del realitzador Stephen Frears. L’autor de Las amistades peligrosas i Alta fidelidad, entre moltes d’altres, va filmar l’any 2017 La Reina Victoria y Abdul.

  Judi Dench interpreta per segona vegada a la seva carrera a la reina Victòria d’Anglaterra. L’any 1997, Dench es posava en la pell de la monarca a Su majestad Mrs. Brown. Ara, torna a a donar vida el mateix personatge tot i que uns quants anys després, en les acaballes de la seva vida.

  El film està basat en el llibre Victoria & Abdul de Shrabani Basu.

  Basu és una periodista que gràcies a la seva investigació va treure de l’oblit intencionat l’estreta relació entre la reina Victòria i el seu jove assistent Abdul Karim.

  El mandat de la monarca britànica va ser especialment llarg i l’any 1887, durant els actes de celebració dels cinquanta anys de la seva entronització, va conèixer el jove Abdul. Abdul era un dels cambrers dels prínceps de la Índia que assistien als actes festius i, de manera relativament ràpida, Abdul Karim va passar a ser el conseller més poderós de la reina.

  La_reina_Victoria_y_Abdul-fotograma

  La relació, evidentment, no va passar desapercebuda a la pròpia família de la reina ni als membres de la cort que van sotmetre el jove a multitud de prejudicis racials i socials. Tot i això, la relació de confiança entre tots dos es va allargar fins a la mort de la reina. Va ser llavors quan els hereus de la monarca van fer tot el possible per esborrar qualsevol testimoni de l’amistat entre ambdós. I així va seguir fins que la periodista Shrabani Basu en va treure l’entrellat.

 • La reina Victoria y Abdul
 • Totes dues biblioteques estan disponibles a les Biblioteques de Vilanova!

  No hi ha comentaris

  Bajo mi piel. Lisa Unger

  ‘Borro un montón de correos, clic, clic, clic. Hay uno de mi farmacia, diciendo que ya tienen preparada mi nueva receta. Eso me recuerda que tengo pendiente una investigación sobre los efectos secundarios de los medicamentos para el sueño, y qué sucede cuando se baja la dosis, que me he prometido a mí misma hacer. Empezando esta misma noche. Así que Bajo mi pielintroduzco el nombre de mi medicamento en el recuadro del motor de búsqueda y empiezo a ojear la lista.
  Pesadillas vívidas. Sonambulismo. Conducir con sueño. Comer mientras se duerme… ¿De verdad? Síndrome de abstinencia. Ansiedad. Depresión. Hay un montón de confesiones en foros. Blogs. Artículos de periódico de todo el mundo, recalcando los peligros del uso de pastillas para dormir, y las dificultades que tiene la gente para desintoxicarse.’

  La novetat d’aquesta setmana que et presenta la bíblio és l’última novel·la de Lisa Unger, Bajo mi piel, en la qual la protagonista perd el referent de la realitat i del somni… Què és el que viu? Un malson de nit? Un malson real? Confosa ens explica la seva vivència.

  Poppy Lang, la protagonista, ens explica en primera persona el que passa. Un dia, després de sortir a córrer per un parc de Nova York, arriba a casa i es troba el seu marit assassinat. Aquesta situació li provoca un dolor molt profund que la fa desaparèixer durant uns dies. Quan torna a casa de la seva millor amiga no recorda res del que ha fet.

  logo blog genere negre_AMB LLETRES Transcorre un any i no pot oblidar la tragèdia viscuda: depèn de les pastilles i de l’alcohol. Té la sensació que un home la persegueix, però no sap si és real o invenció. Per tal de posar una mica d’ordre a la seva vida comença a investigar la mort de la seva parella. Però haurà de conèixer secrets que potser…

  ‘La historia de los que nos ocurrió, el chantaje al adinerado director de un fondo de inversión, el asesinato de una joven, seguido por el asesinato del fotógrafo que intentó buscar justicia para ella, ha sido alimento diario de los titulares. Ahora es un artículo de sucesos en una importante revista.’

  Si vols llegir les primeres trenta pàgines, ho pots fer clicant ací.

  Lisa Unger és una escriptora dels Estats Units d’Amèrica, que va viure a la Gran Bretanya i als Països Baixos durant la seva infantesa i joventut. Va treballar en una editorial, però a partir de l’any 2002, data en què va aparèixer la seva primera novel·la, es dedica a escriure. Ha publicat disset novel·les, tres de les quals pots trobar a les biblioteques de la xarxa:

 • Medias verdades, 2007
 • Mentiras pidadosas, 2007
 • I la que et proposem avui:

 • Bajo mi piel, 2019
 • A l’apartat d’agraïments, l’autora comenta que es va informar i es va inspirar en La interpretación de los sueños de Sigmund Freud i Zen and the Brain: Toward an understanding of Meditation and Consciousness de James H. Austin. Altres autors que l’han ajudat han estat Carl Jung, Susan Sontag, Roland Barthes…

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Logo Generalitat

  No hi ha comentaris

  8 de març. Dia Internacional de les Dones

  Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, les biblioteques de Vilanova us oferim una acurada selecció de fons per a tots els públics, petits i grans:

  Per als més petits:

   
  Bonitas, Stacy McNulty

  BEAUTIFUL_case_SPA.inddÀlbum il·lustrat que ens transmet un missatge molt clar: la bellesa està en la llibertat i sobretot en ser una mateixa! A mida que l’anem llegint, la història ens va relatant un per un els estereotips de gènere més profunds, mentre que les imatges ens ho il·lustren amb idees contràries i molt més atractives. No us deixeu perdre l’enginyós joc entre el text i les il·lustracions.

  La història ens convida a defensar una educació en la igualtat i a sensibilitzar-nos en la utilització d’un llenguatge inclusiu i no sexista. Un llibre que ens farà pensar, que ens mostra que la realitat és diversa i que les noies boniques son les més autèntiques!!

   

  Daniela i les noies pirataLa Daniela i les noies pirata, Susanna Isern

  Qui ha dit que una nena no pot ser pirata?

  Aquesta és una història que apodera les nenes a poder fer i ser el que elles vulguin, sense cap tipus de límit i sobretot sense etiquetes de gènere. Però el que fa més interessant la seva lectura és que ho fa des d’una visió absolutament d’igualtat ja que la Daniela i les seves companyes comparteixen la seva professió amb nois. vermell molaHi destaca el text clar i el llenguatge senzill, així com unes il·lustracions alegres i vives.

   

  El vermell mola, Lucía Zamolo

  A continuació us presentem un llibre que parla obertament i sense embuts de la menstruació a través de converses i observacions de l’autora. Hi trobarem conceptes fonamentals, explicats a través de fets i reflexions en una mena de diari. De com al llarg de la història s’ha estigmatitzat aquest fenomen fisiològic, aclarint creences errònies. Un llibre que a més a més d’informar-ne, tracta la menstruació com un do que et regala la vida i que anima les dones a parlar-ne de manera deshinibida.

   

  Nenes que van imaginar allò impossible (i ho van aconseguir), Antonio Amagonenes que van imaginar

  Nenes que van somiar amb ser aviadores com l’Amelia Earhrt, o arqueòlogues com la Christinane Desroches, motoristes com la Della Crewe o rodamóns com la Devla Murphy… zoòlogues, naturalistes, periodistes, pilots, cosmonautes, alpinistes… Nenes que es van fer grans i van aconseguir el seu somni, totes recollides en un àlbum per descobrir les seves apassionants vides, acompanyades d’un munt de curiositats i dades.

  Algun suggeriment més per als més petits:

 • Clara Campoamor: el primer voto de la mujer.
 •  

  Per als no tan petits:

   

  Moxie: la revolució de les noies, Jennifer Mathieu

  La Vivian Carter n’està farta. Farta que a l’institut de secundària de la petita ciutat de Texas on estudia s’afavoreixi els nois de l’equip de futbol americà per sobre de tot. MoxieFarta dels codis de vestir sexistes, de l’assetjament als passadissos i dels comentaris masclistes dels nois durant les classes, que ningú no condemna ni castiga. Però, sobretot, està farta de complir sempre les normes.

  Prenent l’exemple de la seva mare, la Viv vol fer alguna cosa perquè tot això canviï. I a partir d’una iniciativa que en principi sembla passar desapercebuda, la noia s’adona que ha començat ni més ni menys que una revolució de les noies.

  Aquesta és una novel·la juvenil simple i clara que, ambientada en el masclista entorn d’un institut nord-americà, intenta que les coses canviïn mitjançant la revolució que emprèn la seva protagonista, que n’està farta d’aguantar un ambient de clara desigualtat de gènere. Per això, s’inspirarà en el moviment de les Riot Grrrl, bandes musicals feministes dels anys 70 i 80 que van generar tot un corrent cultural de contingut feminista i del qual la seva mare havia format part. Un llibre que parla de l’”empoderament” femení des d’un nivell molt senzill i planer.

   

  Mala mujer : la revolución que te hará libre, Noemí Casquet

  mala mujerAquest és el primer llibre de la periodista catalana Noemí Casquet (Barcelona, 1992), que està tenint una boníssima acollida per part dels lectors/es. L’autora reivindica la importància de tenir una bona educació emocional des de la infància per tal que les donis s’”empoderin” i no siguin controlades. Parla sense embuts de la sexualitat femenina i defineix una “mala mujer” com aquella que fa amb el seu cos, el seu sexe, la seva ment i ànima el que li ve de gust, una dona connectada amb ella mateixa, que escolta però de forma activa i que sap cap a on va i on vol arribar, que té les coses clares i lluita per elles.

  De lectura obligada per a totes les dones de qualsevol edat.

   

  Feminismo 4.0 : la cuarta ola, Nuria Varela

  Ens trobem davant de la continuació del llibre que la mateixa autora va publicar ara fa 15 anys, “Feminismo para principiantes” i que ha estat reeditat diverses vegades. feminismo la cuarta olaAquesta obra és de gran ajut a l’hora de posar ordre i tenir més clar tot el corrent feminista actual i realitza, alhora, una anàlisi rigorosa de les darreres teories, mobilitzacions i propostes del moviment polític i social que està posant en joc la desigualtat estructural de la societat.

  Conceptes com ara: polítiques d’identitat, postfeminisme, feminismes postcolonials, teoria queer, transfeminisme, interseccionalitat, biopolítica i ciberfeminisme….ens quedaran més clars i ens ajudaran a entendre el moment en què ens trobem: en la quarta onada del feminisme.

  Núria Varela és escriptora, periodista i professora, experta en feminisme i violència de gènere i va ser la primera directora del Gabinet del Ministeri d’Igualtat del Govern Espanyol el 2008.

  Aconseguirà el tsunami feminista de la quarta onada acabar definitivament amb el patriarcat de la nostra societat???

   

  Viudas, Steve McQueen

  En la nostra selecció hi ha també, com no, cinema. Viudas-672484911-largeLa primera de les nostres propostes és Viudas, el darrer llargmetratge del director Steve McQueen. L’aclamat realitzador de Shame i, sobretot, 12 años de esclavitud, va acceptar la direcció d’aquest remake , inspirat en una sèrie britànica de mitjan de la dècada del vuitanta. McQueen reconeix que durant l’època que feia promoció de Hollywood de 12 años de esclavitud va ser testimoni directe de tantes i tan grans actrius sense feina i menystingudes per la indústria cinematogràfica i que aquest va ser el motiu pel qual es va posar al capdavant del projecte.

  Viudas està protagonitzada per quatre dones (en la ficció, Viola Davis, Michelle Rodríguez, Elizabeth Debicki i Cynthia Erivo) que decideixen agafar les regnes de la seves vides. Sense cap nexe en comú, llevat del passat criminal dels seus difunts marits, i lluny d’arraulir-se, projecten un pla que posi fi a la difícil situació econòmica que pateixen.

  El guió és obra d’una altra dona, Gillian Flynn, autora de Perdida.

   

  Una cuestión de géneroUna cuestión de género, Mimi Leder

  El llargmetratge de la directora Mimi Leder aprofundeix sobre la figura de la jutgessa Ruth Bader Ginsburg, gran icona encara avui als 87 anys de la lluita per la igualtat entre homes i dones. Ella i el seu marit, l’advocat Martin Ginsburg, van canviar el decurs de la història amb un cas sobre discriminació de gènere.

  El film està protagonitzat per l’actriu Felicity Jones (en el paper de la jutgessa del Tribunal Suprem dels Estats Units, segona dona a la història a accedir a aquest òrgan judicial).

  Algun suggeriment de cinema més:

 • Conociendo a Astrid
 • La buena esposa
 • Dumplin
 • Encarem la recta final de la nostra selecció de fons amb dues propostes de còmic escrit per dones. Des de les biblioteques de Vilanova sempre hem dedicat especial atenció al còmic produït per dones i, particularment ara, ens trobem en un moment de notable obra femenina en aquest gènere.

  No mires atrás, Anabel Colazo

  Anabel Colazo - No mires atrás - Cubierta.inddLa Blanca és una noia que mira de refer-se de la mort dels seus pares en un accident. Un dia, es retroba amb la Sam, una amiga de la infantesa, i amb la que descobreix el cadàver d’una noia a la platja. Just abans, la Blanca havia tornat a veure una misteriosa figura que se li havia aparegut en diversos moments del seu passat.

  No mires atrás és una història en la qual la fantasia i la realitat es barregen. Sota l’aparença d’una trama de misteri i terror, Colazo ens està explicant una història sobre com superar les pèrdues personals i com afrontar el futur durant el trànsit a l’edat adulta.

   

  Mujeres del zodíaco, Miyako Maki

  mujeres del zodiacoAquesta és la primera edició en espanyol de l’obra de la japonesa Miyako Maki, una autora pionera que amb aquesta sèrie va fer el salt del shôjo manga al manga per adults. Mujeres del zodíaco, publicada el 1973 al Japó, ens explica diverses històries plenes de tendresa, bellesa i erotisme protagonitzades per dones que van veure condicionades les seves vides per la IIGM i que han vist units els seus destins per les estrelles i el rumb marcat pel seu signe del zodíac.

  Fins aquí, la selecció de fons que us proposem des de les Biblioteques de Vilanova i la Geltrú. I no oblideu que per commemorar aquesta data tan especial, podeu visitar a la biblioteca Armand Cardona l’exposició Extraordinàries fins al dia 23 de març. Així mateix, demà dissabte 7 de març a les 12h, a la biblioteca Joan Oliva, els més petits poden gaudir de l’Hora del Conte Germanastra, a càrrec de l’actriu Montse Panero.

  Tot això i molt més, ho podeu agafar en préstec a les biblioteques de Vilanova i la Geltrú. Us hi esperem!

  No hi ha comentaris

  Tigres de vidre, Toni Hill

  BANNER-560

  La sisena sessió del Club de Gènere Negre de la Joan Oliva tindrà com a convidat especial l’escriptor Toni Hill. Aquesta tarda, l’autor de Tigres de vidre visitarà L’Oliva Negra.

  Toni Hill, l’autor

  Toni HillTot i el seu cognom anglès, l’escriptor Toni Hill (1966) és un barceloní de soca-rel. Segons la tradició familiar, que mai li ha preocupat gaire, Hill va ser un avantpassat que va arribar a Espanya a finals del segle XIX. El seu pare explicava una història molt bonica d’un soldat anglès, que estava lluitant a França i que es va venir cap aquí. L’autor, menys romàntic, s’inclina a pensar que, si va creuar els Pirineus enlloc de marxar a Anglaterra, és perquè es tractava d’un desertor. Li sembla l’opció més probable.

  Abans de llançar-se i convertir-se en un escriptor d’èxit, Toni Hill va llicenciar-se en psicologia, però aviat es va adonar que volia una altra cosa. Durant més de deu anys s’ha dedicat a la traducció literària i a la col·laboració editorial en diferents àmbits.

  Des de 2011 va decidir iniciar el seu camí com a novel·lista i està dedicat en cos i ànima a la novel·la negra. La seva trilogia de l’inspector Hèctor Salgado s’ha publicat en més de vint països i ha estat un èxit de venda i crítica: L’estiu de les joguines mortes (2011), Els bons suïcides (2012) i Els amants d’Hiroshima (2014).

  La darrera novel·la Tigres de vidre (2018) explica la història de dos amics d’escola que es retroben 30 anys després amb moltes coses per explicar, però també per callar: un crim una nit de desembre del 1978.

  Toni Hill_rodonaPer saber-ne més…

  Tigres de vidre, el llibre

  Tigres de vidre és la història de dos amics que van cometre un terrible error. Tigres de vidre_portadaTambé és la història de com aquest error va destruir una família. És una història de famílies, i de famílies condemnades, i també un intent d’aferrar a un present oscil·lant per tot el que té de passat horrible. Toni Hill barreja crònica i retrat d’època amb un punyent domestic noir costumista, en el seu retorn al noir, aquesta vegada, sense detectiu.

  Víctor, Juanpe, Ismael i Joaquín comparteixen classes i carrers en l’anomenada Ciutat Satèl·lit, un barri de Cornellà tan allunyat del centre mateix de la ciutat que sembla qualsevol altra cosa, que podria ser un altre planeta. Un planeta en el qual gairebé podies dividir els carrers per les províncies d’origen dels seus habitants i, en alguns casos, fins i tot trobar un poble sencer d’Andalusia, d’Extremadura, de Galícia, de qualsevol que fos el lloc de què provenien els immigrants en la dècada dels 70, en un únic edifici.

  La seva era una amistat curiosa, perquè entre tots, Víctor havia triat com amic a algú que no només no tenia res a veure amb ell sinó que pràcticament era el seu oposat: insegur, fràgil, malaltís. Però de vegades l’amistat té més d’incomprensible història d’amor que d’una altra cosa, i el cas és que Víctor el va triar a ell. I junts van fer alguna cosa horrible el dia en que van decidir donar-li a Joaquín la pallissa de la seva vida, una pallissa que no oblidés mai, i que permetés a Juanpe viure en pau.

  L’Oliva Negra s’acomiada fins al proper 2 d’abril quan es tornaran a reunir per comentar Muerte en Hamburgo de Craig Russell.

  Sofia de Ruy-Wamba
  L’Oliva Negra

  No hi ha comentaris

  Lazzaro feliz

  Lazzaro_feliz-895674629-large

  Per a molts, una de les millors pel·lícules del 2018, Lazzaro feliz, ja la teniu disponible a les biblioteques de Vilanova i la Geltrú. La seva directora, la realitzadora italiana Alice Rohrwacher semblava cridada a fer història en el Festival de Cannes del passat 2018. En tota la història del festival, només una pel·lícula dirigida per una dona, El piano de Jane Champion, havia estat guardonada amb la Palma d’Or com a Millor Pel·lícula i tot apuntava que Lazzaro feliz aconseguiria el mateix guardó. Finalment, el film va haver de “conformar-se” amb el premi a Millor Guió, per a la mateixa Rohrwacher. Tot i això, les bones crítiques i la pluja de premis, com ara el Premi Especial del Jurat del Festival de Sitges, han acompanyat Lazzaro feliz des de la seva estrena.

  El tercer llargmetratge d’Alice Rohrwacher, després de Corpo celeste (2011) i El país de les maravillas (2014), és un film que uneix el neorealisme màgic i la crítica social més punyent. En paraules de la directora i guionista, “volia fer servir les aventures d’en Lazzaro per explicar amb amor i humor la tragèdia que ha destrossat el meu país: la fi de la civilització rural, la migració fins als límits de la ciutat de milers de persones que no coneixien res de la modernitat i la seva incapacitat per sobreviure-hi“.

  Lazzaro feliz, dividida en dues parts clarament diferenciades, està inspirada en uns fets reals que van tenir lloc als anys vuitanta del segle passat a Itàlia. Allà, una marquesa mantenia en règim quasi feudal un grup de camperols que treballaven les seves terres, aïllats del món real. De la mateixa manera, a Lazzaro feliz, la Marquesa Alfonsina de Luna manté apartats de la realitat el grup de pagesos que treballen per a ella, entre els quals hi ha en Lazzaro, un jove quasi angelical que pateix un doble abús: el de la marquesa i el de la resta de camperols que n’abusen, aprofitant-se de la seva bondat.

  Fotograma Lazzaro Feliz

  El jove Lazzaro, que viu a La Inviolata, fa amistat potser amb la persona que menys a veure té amb ell, el fill de la marquesa, el jove Tancredi. Amb ell, realitzarà un viatge des de la Itàlia rural fins a la urbana.

  El film, que ho té tot, “missatge polític, univers propi i estètica perfecta” destaca per la interpretació del jove Adriano Tardiolo, en la seva primera experiència interpretativa.

  L’actor Sergi López forma part dels intèrprets de la pel·lícula.

  DVD

 • Lazzaro feliz
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El secreto del olmo. Tana French

  Secreto-TanaLa novetat que t’oferim aquesta setmana és de Tana French, de la qual tenim quatre novel·les més a la biblioteca. En aquest cas és l’última que s’ha editat El secreto del olmo.

  A El secreto del olmo, el personatge principal és en Toby.

  I qui és en Toby? És un jove que viu a Dublín, no té gaire problemes a la seva vida. Una nit surt de festa amb els seus amics per celebrar que un problema a la feina s’ha resolt favorablement. Però quan torna a casa i ja està descansant, què passa?
  Uns lladres han accedit a la seva llar, el peguen fins deixar-lo quasi mort. Encara que s’ha salvat, les lesions que ha patit repercutiran en el seu futur. La primera cosa que fa és marxar fora de la capital i anar a viure amb la seva nòvia, la Melissa, a casa d’un oncle que està malalt. Aquest canvi li portarà calma i bons records de la infantesa i de l’adolescència.

  Però, un dia… durant una festa familiar descobreixen un crani al jardí. A partir d’aquest moment en Toby dubtarà del seu passat i de qui veritablement és.

  logo blog genere negre_AMB LLETRES

  ‘Por alguna razón parecía imposible decir nada sobre el cráneo. Tenía la sensación de que había mil preguntas que plantear y puntos de vista que discutir, pero no conseguía concretar ninguno, y cuanto más tiempo pasaba, más inasible me parecía todo y más se me antojaba un sueño, como si lleváramos toda la vida en esa habitación y nunca fuéramos a salir.’

  El final, et deixem que el descobreixis tu…!

  Pel que fa l’estil de la novel·la, cal dir que la primera meitat està farcida de diàlegs entre el personatge principal, en Toby, i d’altres de secundaris com són els amics, els companys de treball i els familiars.
  Narrat en primera persona, permet veure com són la resta de personatges i el suspens i el misteri que es trena al voltant d’en Toby.

  ‘Mi prima lo miró desde el otro lado de la mesa de centro. Tenía las mangas del jersey bajadas hasta las yemas de los dedos y la copa cogida con las dos manos, como si fuera una taza de té. Con la luz de la chimenea la escena entera parecía de lo más acogedora e idílica: el adamascado rojo y gastado de los sillones resplandeciendo con la luz, unos titileos cálidos reflejándose en el cubo de cobre abollado de las ascuas y haciendo que los viejos grabados se removieran y se ondearan.’

  Altres llibres de la Tana French a les biblioteques:

 • En piel ajena, 2011
 • Faithful Place, 2013
 • No hay lugar seguro, 2014
 • El lugar de los secretos, 2015
 • Tana French és dels Estats Units d’Amèrica, però es va traslladar a Irlanda fa molts anys. És per aquesta raó que els espais que ocupen les seves novel·les són irlandesos.

  Llibres

  El llibre a les biblioteques VNG.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Logo Generalitat

  No hi ha comentaris