Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per febrer, 2020

Carta d’una desconeguda, Stefan Zweig

LA TERTÚLIA
Dimecres 12 de febrer

En aquesta ocasió revisitem un clàssic, Stefan Zweig, el mestre de la novel·la breu. La magnífica Carta d’una desconeguda, valgui el joc de paraules, no és pas desconeguda entre nosaltres, però l’opinió general és que ha valgut la pena de rellegir-la o de descobrir-la, segons el cas, i sobretot de comentar-la conjuntament.

Comença la roda la Teresa Rodríguez, per a qui aquesta novel·la expressa un profunda sensibilitat, i analitza l’ànima femenina fins al punt que costa de creure que l’hagi escrit un home.

Per a la Paquita Lloret, queda clar que el que mou la protagonista, la desconeguda de l’autor, és una clara obsessió per ell, que fa que no valori ningú més, ni tan sols els altres homes que l’haurien estimada.

Josefa Fonollosa destaca el fet que no hi hagi noms, llevat del del criat, que està molt més atent que no pas el seu amo, l’escriptor (R.), envers allò que ocorre. En aquest sentit, ho troba irreal i creu que ella s’hauria d’adonar que el que fa és una pèrdua de temps.

Marycarmen Paredes elogia la capacitat de l’autor de posar-se en la pell d’una dona, i creu que fa una novel·la de sentiments extrems, plenament mostrats. Ha rellegit l’obra i cada cop li ha causat aquesta sensació.

Maite Pous recorda haver vist la pel·lícula, dels anys 40, que li va causar una profunda impressió. És una obra maca, ben escrita, on destaca la covardia de la protagonista, que no s’atreveix a revelar el seu enamorament a l’home que la trasbalsa. Ell, d’altra banda, es un escriptor famós i tarambana. Seria un arquetip, un amor “de novel·la”, llindant amb l’obsessió.

L’Anna Maria Montané l’ha trobat un relat interessant, un cant a l’amor. Un llibre petit, però de gran volum emocional. Creu que interpel·la lectors i lectores, tot mostrant els sentiments més profunds.

L’Anna Vadell l’ha trobat molt trista, sobretot quan ens parla del fill mort.

crisalideLa Rosa Llop elogia la descripció dels sentiments, i la capacitat d’encabir tota una novel·la dins d’una sola carta. La protagonista li sembla la màrtir d’una obsessió.

En Ramon Also hi està d’acord; creu que mostra la pervivència d’un amor platònic, que neix quan la noia té uns 13 anys, és una nena, i que després es transforma i es desenvolupa com un amor adult, però sempre ocult, sempre només de part de la desconeguda (que arriba a tenir un fill de l’escriptor, sense que ell l’arribi mai a reconèixer).

A l’Enriqueta Olivar li ha agradat, però li resulta increïble que ell mai s’arribi a adonar que la “desconeguda” va reapareixent de tant en tant en la seva vida. Troba que és una obra que enganxa, té una gran tècnica narrativa i molt bon vocabulari. Veu la protagonista posseïda d’un intens fanatisme: es dona a ell sense demanar res. Destaca el recurs de mirar pel forat del pany.

La Núria Noya comenta que és curiós que la protagonista encara tingui l’humor d’escriure aquesta carta, i que ho faci sabent que, quan ell la rebi, ella ja estarà morta. Creu fermament que la “desconeguda” és víctima d’una obsessió.

Per a la Maria Rosa Segalà, és clar també que es tracta d’una noia especial. Si no pot viure amb el seu amor, tant li fa anar amb un home com amb un altre, com de fet acaba fent per diners. Destaca el fet que ella mai no li digui qui és.

Per a la Mercè Fernández, precisament aquesta és la clau de l’amor romàntic; ella té el seu orgull. Viu un amor no reconegut, una tensió vital molt dolorosa, però s’aguantarà fins que es mori. Destaca també el detall del ram de roses blanques que ella li envia cada any pel seu aniversari, i que aquell any, el de la seva mort, ell no ha rebut.

César Verdejo explica que a l’hora de llegir l’obra s’ha sentit condicionat pel coneixement de la vida de l’autor, i es pregunta si realment deixa malament l’home, que no era conscient de la potència d’aquest amor i desconeixia l’existència del fill.

Paquita Puig creu que la protagonista és víctima d’una obsessió i que, altrament, hauria acabat revelant la seva existència.

Acabe fent una animada tertúlia, com sempre, sobre la versemblança o no d’una actuació tan marcada con la de la protagonista, i en tot cas creiem que, si fos avui dia, molt possiblement hauria rebut ajuda psiquiàtrica.

L’OBRA
Carta d’una desconeguda

Carta d’una desconeguda (en alemany, Brief einer Unbekannten) és una novel·la curta, publicada el 1922. És la confessió d’un amor fidel i ocult vers un escriptor que va conèixer quan era jove.

carta-duna-desconeguda-416x650Viena, 1900. Un cèlebre i atractiu novel·lista rep una carta. Una extensa i anònima carta de traç femení on li és revelat el gran amor que, des de ben joveneta, li professa la redactora. D’una acurada construcció psicològica, Carta d’una desconeguda està narrada des del punt de vista d’una dona, inèdit per l’època que fou escrita.

Carta d’una desconeguda és un homenatge a l’amor més pur, més sincer i més silent de la mà d’una singular heroïna romàntica; un homenatge als amants posseïdors del tresor de saber estimar sense correspondències.

Estimar durant hores, setmanes, durant mesos i potser fins i tot anys. Estimar en silenci fins a fer mal, de forma incondicional, buscant sempre la seva ombra, la seva olor que no desapareix per molt que et freguis la pell amb sabó, estimar encara que l’ànima se t’ompli de nafres. És el sentiment que ens escriu Stefan Zweig a Carta d’Una desconeguda.

La pregunta que ens fem serà: és possible estimar així d’intensament tota una vida com la de la protagonista? Era amor o potser es convertí en obsessió malaltissa? Fou un amor idealitzat, gairebé inventat, des de la infantesa d’una nena de tretze anys? Alguns potser pensaran en l’obsessió, la paranoia fins i tot, i d’altres en l’autenticitat. Què hi dieu, lectors i lectores?

L’AUTOR
Stefan Zweig

Stefan Zweig va ser un escriptor molt conegut durant la dècada dels 20 i els 30 del segle XX, per bé que, des de la seva mort, el 1942, la seva obra esdevingué menys familiar per al públic en general. Zweig va escriure novel·les, històries curtes i diverses biografies.

Nascut a Viena, Zweig era fill de Moritz Zweig, un adinerat fabricant tèxtil jueu, i d’Ida (Brettauer) Zweig, filla d’una família de banquers italians. Va estudiar filosofia i història de la literatura, matèries que li van permetre entrar en contacte amb l’avantguarda cultural vienesa de l’època. Va ser en aquest ambient que, el 1901, va publicar els primers poemes. El 1904 va publicar la primera novel·la, gènere que conrearia especialment durant la seva carrera. Zweig va desenvolupar un estil literari molt particular, que unia una acurada construcció psicològica amb una brillant tècnica narrativa.

El 1910 viatjà a l’Índia i el 1912 a l’Amèrica del Nord. El 1913 es va traslladar a Salzburg, on va viure gairebé vint anys. Durant la Primera Guerra Mundial, i després d’haver servit en l’exèrcit austríac (com a empleat de l’Oficina de Guerra, ja que havia estat declarat no apte per al combat), es va haver d’exiliar a Zuric a causa de les seves conviccions antibel·licistes, conseqüència de la influència del seu amic, el pacifista francès Romain Rolland. _szweig_f9e39fe8La solvència econòmica de la seva família li va permetre de seguir conreant la seva gran passió: viatjar; i va ser així com va adquirir la gran consciència de tolerància que ha quedat plasmada en les seves obres, les primeres a protestar contra la intervenció d’Alemanya en la Gran Guerra. Després de l’armistici de 1918, va poder tornar a Àustria. El 1920 es va casar a Salzburg amb Friderike Maria Burger von Winternitz, una admiradora de la seva obra, que havia conegut vuit anys abans. Com a intel·lectual compromès, Zweig es va enfrontar amb vehemència amb les doctrines nacionalistes i amb l’esperit de revenja que es respirava a l’època. Va escriure sobre tot això en una llarga sèrie de novel·les i drames, en el període més productiu de la seva vida. Conegué Thomas Mann i Max Reinhardt.

El relat històric Grans moments de la humanitat, que va publicar el 1927, es manté, encara avui dia, entre els seus llibres de major èxit.

Després de l’augment de la influència nacionalsocialista a Àustria, Zweig es traslladà temporalment a Londres. El 1936 els seus llibres van ser prohibits a Alemanya pel règim nazi. El 1938 es va divorciar de la primera esposa i l’any següent es va casar amb Charlotte Elisabeth Altmann i, en l’iniciar-se la Segona Guerra Mundial, Zweig es va traslladar a París. Després de la publicació de Novel·la d’escacs, el 1941, s’instal·là al Brasil. A la ciutat de Petrópolis, el 22 de febrer de 1942, es va suïcidar juntament amb la seva muller, desesperats pel futur d’Europa i la seva cultura (després de la caiguda de Singapur estaven convençuts que el nazisme s’estendria per tot el planeta). Va escriure:
Trobo que és millor acabar en un bon moment i dempeus una vida en la qual la tasca intel·lectual ha significat el gaudi més pur i la llibertat personal el bé més preuat sobre la Terra.

La seva autobiografia El món d’ahir es va publicar pòstumament el 1944. És un panegíric de la cultura europea, que considerava perduda per sempre.

Maria Rosa Nogué.
La Crisàlide.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Guia genial per a una noia com tu. Diana Novell i Raquel Gu

 

 
 
Novetat infantil La novetat d’aquest mes de febrer a la sala infantil és aquest meravellós llibre dedicat a les petites dones que es van fent grans.
 
Les preguntes que les noies es fan: em veig diferent i què més puc esperar? Per què el meu cos està canviant? I ara, què faig? La cara, la part del cos que es veu més: surten grans, quin horror!

‘Recorda,
És important eixugar-se la suor de la cara cada cop que ho necessitis i, sobretot, després de fer esport.
Si et vols maquillar per a alguna representació teatral o festa de disfresses, fes servir només productes a base d’aigua, no pas d’oli. Ara ets encara massa jove per maquillar-te habitualment, però ho has de tenir en compte per al futur.’

El cos creix descontrolat i pèls arreutinc vergonya! Els pits, què els passa? els sostenidors, quins? L’aparell genital: la regla!

‘La regla és una pèrdua de sang procedent de l’úter que és expulsada a través de la vagina. Té lloc en cicles menstruals cada mes, cada 28 0 32 dies, tot i que depèn de cada persona.’

Començar amb bons hàbits: l’alimentació, la higiene personal, el descans, l’esport… i l’alcohol, el tabac i les dogues ben lluny!

‘Has notat que tens més gana que de costum? Doncs no ets l’única. Com gairebé tot el que t’està passant en aquesta època, estar constantment afamada també és una cosa temporal. Dura només tres anys i és degut a la necessitat de nuetrients que reclama el teu cos perquè està creixent molt de pressa.’

El text va acompanyat d’il·lustracions molt suggeridores i que criden l’atenció!

Regla-crop

De segur que t’agrada molt! Bona lectura!

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Ioga i mindfulness per als més petits

pequeño yoguiA hores d’ara, ja són habituals les publicacions, manuals o tallers de ioga per a infants. Durant aquest mes de febrer, Pequeño yogui ha estat novetat al Racó de les Famílies de la Sala Infantil de la Joan Oliva i Milà.

Pequeño yogui és una guia per introduir els nens en el món del ioga i el mindfulness (ambdues tècniques, íntimament relacionades) i gaudir dels avantatges que aporten aquestes pràctiques.

Hi ha molts tipus de ioga i maneres de practicar-lo, en aquest llibre es presenta el mètode desenvolupat per Little Flower Yoga (LFY) una fundació amb seu a Nova York de la qual l’autora és la fundadora.

El programa que presenta es basa en cinc elements (connectar, respirar, moure’s, concentrar-se, relaxar-se), que combinats crearan una experiència completa de ioga i mindfulness fàcilment adaptable a les necessitats de cada infant.

Què aconseguiran els infants amb la pràctica d’aquest mètode?

 • Aprendre a navegar per molts dels desafiaments que es trobaran a la vida.
 • Superar les barreres físiques, mentals i emocionals que poden impedir un correcte desenvolupament de l’aprenentatge.
 • Millorar les habilitats de concentració.
 • Desenvolupar la seva capacitat d’exploració i intercanvi d’idees.
 • Obtenir eines perquè puguin sentir-se segurs i respectats.
 • Del binomi ioga-mindfulness, en podeu trobar d’altres llibres al Racó de les Famílies de la Joan Oliva. Aquests en són alguns exemples:

  yoga con niños portada_mindfulness-para-ninos_paloma-sainz-martinez-vara-de-rey_201502241007 atentos y contentos

  Amb caràcter lúdic, a la Sala Infantil hi podeu trobar aquests altres llibres que de ben segur ajudaran els infants en la pràctica del ioga:

  simplissim juguem a fer ioga juguem a fer ioga de bon matí 0001s_0000_Juguem-a-fer-Ioga-per-anar-a-dormir

  I si penseu que el conte és l’eina ideal perquè els vostres menuts comencin a practicar ioga, aquí us n’oferim una mostra:

  ets un lleó Respira-AKIARA-6a-edición-CAST Maia-coberta-cat.indd

  Animeu-vos-hi! Hi ha un munt de llibres al vostre abast!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La pacient silenciosa. Alex Michaelides

  La novetat de novel·la negra d’aquesta setmana és un thriller perfecte. La pacient silenciosa d’Alex Michaelides. Aquesta és la primera novel·la d’aquest autor nascut a Xipre.
   

   
   
  I de què va?
   
  L’Alicia Berenson, la protagonista, va matar el seu marit quan tenia trenta-tres anys. El va lligar a una cadira i va disparar cinc cops. I això que se l’estimava. Després d’aquesta acció va deixar de parlar. A Londres la coneixien molt bé les galeries d’art, ja que era una pintora cotitzada.

  Sis anys més tard, en Theo Faber, psicoterapeuta, aconsegueix una plaça a The Grove, una unitat forense protegida del nord de Londres. Triomfador nat es pensa que podrà fer parlar l’Alícia i resoldre el perquè del seu silenci. Però aviat descobrirà que el mutisme d’aquesta persona està molt arrelat. I si aconsegueix que parli, estarà disposat a escoltar?
   
  Alex Micha

  ‘…, però un psicoterapeuta no triga a avesar-se a reconèixer el sofriment mental a partir del comportament físic, del discurs, d’una lluïssor als ulls, com una espurna de turment, de por, de bogeria. Era allò, el que m’havia fet ballar el cap: malgrat els anys de medicació, malgrat tot el que havia fet i resistit, els ulls blaus de l’Alicia eren clars i radiants com un dia d’estiu. No estava boja. Què li passava, doncs? Que significaa, aquella expressió als ulls? Quina era la paraula adient? Era…
  Abans no pogués acabar aquell pensament, l’Alicia va saltar de la butaca. Se’m va abraonar, amb les mans com si fossin urpes. No vaig tenir temps de reaccionar ni d’apartar-me. Se’m va llançar al damunt i em va fer perdre l’equilibri. Vam caure a terra.’

   
  I qui és Alex Michaelides?
   
  Va estudiar literatura anglesa i psicoteràpia. Ha treballat com a psicoterapeuta durant molts anys.

  De jovenet, amb tretze anys, va començar a llegir Agatha Christie, llibres que tenien les seves germanes i que el van impressionar. I volia escriure una novel·la com l’Agatha Christie perquè està obsessionat amb el mite d’Alcestis des que el va estudiar a l’escola. Aquest mite és un dels més intrigants i una de les tragèdies gregues que menys s’ha representat perquè té un final molt misteriós.

  I en què consisteix aquest mite?

  Apolo llança una condemna a mort sobre el marit d’Alcestis, el qual pot conservar la vida si troba algú que accepti morir en el seu lloc. Alcestis accepta el sacrifici i mor per ell. Però és tornada a la vida i es reuneix de nou amb el seu marit. Però, a partir d’aquell moment, deixa de parlar. No se sap ben bé el perquè: perquè és feliç de tornar a estar amb ell o perquè està molt enfadada.
  Michaelides creu que no parla perquè està enfadada amb el seu marit, ja que ell ha acceptat que ella mori en el seu lloc.

  logo blog genere negre_AMB LLETRES Per què escriure aquest tipus de novel·la?

  La idea d’escriure aquesta novel·la prové del seu treball amb malalts mentals. La història està molt ben tramada, combina referents de malalties mentals amb la manera d’investigació del pregunta-resposta des del punt de vista dels diferents personatges. El llenguatge és molt planer i el discurs s’escola ràpidament. No saps ben bé el que passa, t’imagines una situació i no és ni de bon tros la que t’esperes.

  I el final… No te’l penso pas dir!!
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Un balcó disfressat

  Un balcó disfressat-títol

  balco

  subtitol

  logo tallers en famlia-salvavides5El Carnaval ja torna a ser aquí i des de la Biblioteca Joan Oliva ens hem proposat que tots els nens i nenes de Vilanova engalanin el seu balcó. Ho vam començar a fer ara fa dos anys amb el taller Engalana el teu balcó. I vam seguir l’any passat amb Cap balcó sense mantó. Enguany, us proposem disfressar els vostres balcons!!! Sííí, trieu la vostra disfressa preferida i prepareu-vos per penjar-la al balcó de casa. Us proposem reproduir la disfressa que més us agradi, però això sí, només de cintura cap avall.

  disfressa astronauta disfressa princesa disfressa pirata

  material

 • 1 tros de paper kraf del color que més us agradi i que s’ajusti a la mida del vostre balcó. A sobre hi enganxarem la disfressa
 • Tisores
 • Cola de barra o silicona líquida (depenent del tipus de material que trieu per enganxar)
 • IMG_20200128_194512 IMG_20200128_203837

 • Paper de seda, paper pinotxo, cartolines, goma eva…(de colors variats, segons la disfressa triada)
 • Gomets, lluentons,…
 • Llapis de colors
 • Cinta adhesiva o cordill (per fixar la disfressa al balcó)
 • pas a pas

  IMG_84521. Començarem retallant un tros de paper kraf una mica més ample que la disfressa que hi enganxarem. Nosaltres vam retallar trossos d’un metre d’ample aproximadament.

  2. Com que hi enganxarem la part inferior de la disfressa, hi dibuixarem a llapis unes cames. Aquest dibuix ens ha de servir de referència per a la disfressa, tant si finalment s’hi veuen les cames com si les cobrim amb uns pantalons o una faldilla.

  IMG_84663. Un cop decidida la disfressa que volem fer (el dia del taller, els nens i nenes en van triar de ben diferents: un pop, la Campanilla de Peter Pan, un drac, un soldat romà…) haurem de triar el material que en caldrà. Penseu que podeu “jugar” amb el volum i, per exemple, fer servir cartolina o goma eva per als pantalons o les cames, però amb paper de seda confeccionar una faldilla.

  4. Retallarem els materials necessaris i els anirem enganxant a sobre de les cames que hem dibuixat al paper kraft. És molt important que feu servir cola de barra o silicona segons el tipus de material. Normalment, per als elements plàstics (goma eva, lluentons, …) cal fer servir silicona líquida, mentre que el paper, cartolina, paper de seda o pinotxo s’enganxa fàcilment amb cola de barra.

  IMG_8450 IMG_8446

  5. Un cop feta la disfressa, només caldrà fixar el paper kraft a la barana del balcó i lluir així de bé la vostra obra!

  balcó

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Elio: una historia animatográfica.

  I, sense gairebé adonar-nos-en, hem arribat a la cinquena sessió del Club de Lectura Llibr@venturers de la biblioteca Joan Oliva i Milà. El passat 15 de febrer, els nois i noies del club ens vam trobar per parlar una estoneta sobre Elio: una historia animatográfica.

  portadaI a vosaltres, us agrada el cinema? De ben segur que sí, així que no dubtem a recomanar-vos aquest llibre, ambientat en una època plena de nous invents, com el cinema. Sí, sí…nous invents. Perquè encara que us pugui semblar difícil de creure, el cinema és un invent relativament jove a la història de la humanitat.

  A l’Elio li va tocar néixer a finals del segle XIX. Un moment històric en què per primer cop els humans van poder gaudir d’invents sorprenents com ara el telèfon, el gramòfon i, com no, el cinema. Per primera vegada, vam poder veure imatges en moviment! Així que podem entendre que més d’un s’espantés davant d’alguna d’aquestes projeccions “màgiques”.

  I és que el cinema és un dels protagonistes d’aquesta divertida història plena d’esdeveniments i personatges històrics reals. Segur que molts de vosaltres heu sentit a parlar dels germans Lumière, però potser no són tan coneguts d’altres personatges reals que tant van tenir a veure amb l’aparició del cinematògraf. Els germans Skladanowsky i els seu cangur boxejador, el cinetoscopi d’Edison o la misteriosa desaparició de Louis le Prince.

  illustració

  I en el mateix moment i en el lloc precís, l’Elio. Un nen que veu la vida en blanc, negre i gris, ja que pateix un tipus de daltonisme, que acaba de ser adoptat per en Práxedes i la Jocunda Boj, deixant enrere l’horrorós orfenat Triplántido. L’Elio esvendindrà, sense ell voler-ho, un dels elements claus per desenredar la història.

  L’arribada del tren“, emblemàtica pel·lícula del germans Lumière que va espantar més d’una persona l’any 1895:

  No us deixeu perdre Elio: una historia animatográfica! Un dels diversos títols escrits per Diego Arboleda i il·lustrats magistralment per Raúl Sagospe.

  Llibres

 • Papeles arrugados.
 • Prohibido leer a Lewis Carroll.
 • Elio: una historia animatográfica.
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Páginas de sangre. Thomas Harding

  La novetat de gènere negre que et presenta la biblioteca aquesta setmana es basa en un fet real ocorregut a Londres el mes de juny de 2006.

  Thomas i páginasAllan Chappelow, escriptor d’origen danès, fotògraf de personalitats com Wells i Webb i expert en Geroge Bernard Shaw, l’autor de ‘Pigmalió’, és trobat mort a casa seva. Té 86 anys. El seu cos presentava una excessiva violència i el van trobar sota d’una muntanya de papers i després d’un mes. Van trobar els cos en tal estat que van haver de fer servir l’odontologia forense per certificar que realment era ell.

  Wang Yam, dissident polític xinès que vivia a Londres, fou acusat de l’assassinat de Chappelow després de verificar que havia transferit part dels diners d’Allan al seu compte, fent servir sempre noms diferents, el qual també havia decidit de sortir del país justament quan van trobar el cadàver.
  El judici es va fer a porta tancada. Era la primera vegada que un judici anglès es feia d’aquesta manera. Després de tres anys va ser declarat culpable.
  Ambdós esdeveniments emmarquen un dels trencaclosques criminals més intigrants als quals s’ha hagut d’enfrontar la policia i la justícia britàniques, en el qual es va barrejar el sexe furtiu, l’usurpació d’identitat, patologies estranyes i, fins i tot, assumptes de seguretat nacional.

  ‘Wang Yam se implicó en la política a favor de la democracia en China a través de sus nuevos contactos. Asistía a las marchas y repartía folletos en Chinatown. Fue allí, durante uno de estos eventso, cuando se encontró con una joven llamada Jia Zhao, también conocida como Jenny Zhao.’

  ‘Cuando Brimelow se fue, Wang Yam se quedó solo en el calabozo. Al final de la jornada le pusieron las esposas, lo metieron en un enorme furgón de color negro y lo llevaron a una comisaría de la zona centro de Londres. Al cabo de unos días lo transfirieron al edificio estipulado para ser su hogar durante los siguiente dieciocho años: la prisión de Whitemoor.’

  logo blog genere negre_AMB LLETRESA partir de fets públics i altres dades que la policia no va arribar a conèixer, Thomas Harding reconstrueix el cas.

  ‘Páginas de sangre es una obra de no ficción. He intentado ser transparente en mi proceso y articular las ambigüedades del caso. Cuando ha sido posible, he permitido que los personajes hablen por sí mismos sin interrupciones, confiando en su versión de los hechos. También he dejado patentes los momentos en que surgían dudas respecto a la veracidad de sus afirmaciones, cuando tenía dificultades para desentrañar la verdad o se me ha impedido revelar ciertos hechos.
  Obtener el punto de vista de la policía resultó una tarea difícil, ya que los agentes que seguían en activo (…) se negaban a compartir sus recuerdos al respecto. (…)
  Para explicar el papel que tuvo Wang Yam en este relato, confié principalmente en su memoria. (…)’

  A l’epíleg, Harding diu:

  ‘Muchas preguntas rondan mi cabeza cuando salgo de los Reales Tribunales de Justicia. Pero hay algo que tengo muy claro: Wang Yam no debería haber sido declarado culpable. Tendrían que haber revocad su condena.
  ¿Qué había sucedido? ¿Era culplable de ello la policía? No cabe duda de que cometieron diversos errores. (…)’

  I què et podem dir de l’autor?

  Doncs bé, Thomas Harding és escriptor, periodista i autor de documentals. Com a reporter, ha col·laborat amb el Financial Times, The Sunday Times, The Washington Post i The Guardian. És cofundador d’una cadena de televisió a Oxford i ha rebut força premis com a documentalista. És conegut per les seves obres de no ficció: ‘Hans y Rudolf: el judío alemán y la caza del Kommandant d’Auschwitz’ (2013) i ‘La casa del lago: una crónica de Alemania’(2015).

  Amb Páginas de sangre (2018), va rebre el CWA Gold Dagger de No Ficció.

  Bona lectura!

  Llibres

  El llibre a les biblioteques VNG.

  Logo Generalitat

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La tresse. Laetitia Colombani

  La tresse de Laetitia Colombani

  Thématiques: Désir de surpassement, liberté, déchéance sociale, exclusion, identité, dignité.

  Chers lecteurs/ lectrices, voici un premier roman très bien réussi qui a été un véritable phénomène littéraire de l’été 2017 en France et qui est déjà traduit dans de nombreuses langues. Son auteure est Laetitia Colombani , réalisatrice, scénariste et comédienne née à Bordeaux en 1976.

  AVT_Laetitia-Colombani_7143Elle est la fille d’une bibliothécaire, a fait ses études de cinéma à l’École Nationale Supérieure Louis Lumière, a dirigé des courts-métrages et le film à suspens À la folie…pas du tout (2002) interprété par l’actrice Audrey Tautou entre d’autres, et celui de Mes stars (2008) avec Catherine Deneuve.

  Elle a travaillé en tant qu’actrice dans le film Cloclo, (en hommage à Claude François, icône de la chanson française décédé à l’âge de 39 ans) de Florent Emilio Siri (2012) et pour une série de la télévision française La Boule noire de Denis Malleval en 2015. Son nouveau roman Les victorieuses est publié en 2019 aux éditions Grasset.

  La tresseLe livre La Tresse est écrit avec grande sensibilité et simplicité et l’auteure nous livre une histoire qui se lit d’une traite grâce à une construction bien rythmée et à des personnages attachants. Elle partage le récit de vie de trois femmes qui ne se connaissent pas, qui vivent chacune d’elles dans trois endroits de la planète et dans une culture et réalité complètement différente les unes des autres.

  Elles ont toutes de graves contraintes, mais elles vont avoir le courage d’aller jusqu’au bout des choses et prendre en main leur destin. Un lien merveilleux, subtil et tressé unit pourtant Smita, en Inde, Giulia à Palerme et, Sarah à Montréal, trois femmes qui n’ont rien à voir l’une de l’autre ou peut-être bien que oui..

  Dans un entretien que lui fait Pierre Krause du site Babelio, elle répond ainsi à sa question

  PK : Pourquoi avoir précisément choisi trois femmes comme personnages principaux?

  logo frances 2018-2019 2 color rodonaLC: Je suis moi-même une femme, une épouse, une mère. En tant qu’écrivain, j’avais envie de parler de ce que c’est qu’être une femme dans le monde d’aujourd’hui. J’ai puisé mon inspiration en observant les femmes de mon entourage. Certaines d’entre elles sont de véritables héroïnes, qui livrent dans leur vie quotidienne des combats titanesques. Je les aime et je les admire. Je voulais leur rendre hommage dans ce livre.

  À vous à présent, chers lecteurs, lectrices, de nous en donner votre opinion à la prochaine séance du club, le 17/03/2020, comme toujours à 16h30.

  Je vous affiche l’intégralité de cet entretien dans ce lien: Laetitia Colombani

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Guanyadors del 2n Concurs Infantil “Dibuixa la Festa”: El Carnaval en vinyetes, L’Arrivo

  Titol

  I ho hem tornat a fer! La segona edició del Concurs Infantil “Dibuixa la Festa” ha estat un èxit de participació. Des del passat dia 15 gener, hem rebut molts i molts dibuixos dels nens i nenes de 1r a 6è de Primària de les escoles de Vilanova i la Geltrú. I si l’any passat els infants van ser d’allò més creatius per plasmar la Merengada en tres vinyetes, enguany L’Arrivo ha estat representat de moltes maneres, totes ben maques!

  school-times-3599177_960_720

  Durant aquestes setmanes, hem estat rebent centenars de vinyetes i n’estem molt contents! Hem rebut 88 còmics d’alumnes de primer de Primària, 152 de segon, 140 de tercer, 127 de quart, 46 còmics de cinquè de Primària i 118 de sisè. 671 dibuixos que ens han fet molt contents!

  Hi han participat nens i nenes de moltes de les escoles de Vilanova: El Cim, Escola Pia, Canigó, El Margalló, Volerany, L’Aragai, Ginesta, Sant Jordi, Pompeu Fabra, Llebetx, L’Arjau, Santa Teresa, Divina Providència, Ítaca, i Sant Bonaventura. A tots, infants i escoles, us donem les gràcies per haver-hi participat.

  A continuació, anunciem el nom dels 6 guanyadors i guanyadores infantils de cadascuna de les 6 categories, junt amb les tres vinyetes amb què han estat seleccionats, així com els noms de les escoles que han guanyat en la categoria de biblioteca escolar:

  Guanyadors Infantils:

 • Els 6 guanyadors infantils, que rebran 1 lot de llibres cadascú, són:
 • Categoria: Primer de Primària

  Francesc Rafael (Escola Sant Bonaventura)

  1r-crop

  Categoria: Segon de Primària

  Naiara Aguilar (Escola Sant Bonaventura)

  2n-crop

  Categoria: Tercer de Primària

  Marina Cardona (Escola L’Aragai)

  3r-crop

  Categoria: Quart de Primària

  Noa Izquierdo (Escola L’Aragai)

  4t-crop

  Categoria: Cinquè de Primària

  Pau Llopart (Escola Pia)

  5è-crop

  Categoria: Sisè de Primària

  Queralt Inocencio (Escola Pia)

  6è-crop

  Biblioteques Escolars Guanyadores:

 • Les biblioteques escolars que rebran el lot de llibres són: Escola Sant Bonaventura, L’Aragai i Escola Pia.

  El jurat ha estat format per Albert de Arias i Lluís Miquel Quintana (professors de l’EMAiD, Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú) i per Carme Parrillas i Eva Solé (treballadores de la biblioteca Joan Oliva i Milà). Fent clic aquí podeu consultar les bases del concurs.

  Recordeu que el lliurament de premis tindrà lloc el proper dissabte 29 de febrer a les 11.30 h a la biblioteca Joan Oliva i Milà i que, entre el 18 de febrer de 2020 i el 9 de març de 2020, podreu veure totes les vinyetes participants en l’exposició que tindrem a la biblioteca.

  Moltes gràcies a tots els participants!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

 • No hi ha comentaris

  CL en francès #vng al Festival de Téâtre en français de Barcelona

  Festival Oui! Del 4 al 16 de febrer

   
  Algunes de les persones del club de francès de la biblioteca Joan Oliva i Milà assitiran a la sessió de l’obra que segueix. Aquestes propostes culturals sempre són d’agrair. No és la primera vegada que hi van!
   
  affiche_580357.thumb1000n0.1576787628JE NE MARCHERAI PLUS DANS LES TRACES DE TES PAS
   
  Résumé / Resum / Resumen :
   
  3 sociologues entreprennent un voyage d’études en Afrique de l’Ouest pour étudier les impacts des programmes humanitaires. Rapports de pouvoir. Jeux de dominations. Combats d’idées. Trois personnages pour trois hontes.

   
  Tres sociòlegs fan un viatge d’estudis a l’Oest d’Àfrica per estudiar els impactes dels programes humanitaris. Relacions de poder. Jocs de dominació. Combats d’idees. Tres personatges per tres vergonyes.
   
  Tres sociólogos viajan al Oeste de África para estudiar el impacto de los programas humanitarios. Relaciones con el poder. Juegos de dominación. Combates de ideas. Tres personajes para tres vergüenzas.
   

   
  A veure què ens diuen les persones del club que han assistit a aquesta representació?
   
  Alguns dels membres del Club de francès de la biblioteca Joan Oliva i Milà s’han reunit el dia 8/02/2020 per assistir al quart festival de teatre en francès a Barcelona i han anat a veure l’obra Je ne marcherai plus dans la trace de tes pas.

  L’obra tracta el questionament de la vergonya, escrit en un text d’Alexandra Badea i evocat mitjançant el treball d’uns actors dalt d’un escenari de contrastos com la llum enlluernadora i la foscor, el blanc i el negre, el silenci i el crit i uns inevitables jocs de poder entre tres sociòlegs que marxen a fer un treball de recerca a l’Àfrica per estudiar els impactes des programes humanitaris.

  Els temes dels quals tracta l’obra s’han mostrat d’una manera molt superficial, per tant, la posada en escena ha estat una mica fluixa.
  Una vegada ha finalitzat l’obra, el públic ha pogut parlar amb els actors, però aquests últims han estat molt seriosos i no han dit pràcticament res. El director no ha transmès bé les respostes al públic i la seva actitut ha estat molt altiva.

  Segons la nostra opinió, l’obra i el comportament dels actors i del director durant el col·loqui hauria pogut ser molt més càlida i propera.
   

  CL Francès a 4t festival teatre francès bcn

   
  Tens més informació sobre aquest festival, que arriba a la quarta edició, clicant ací.
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »