Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per agost, 2018

Mindfulness para embarazadas

minfulness-para-embarazadasMindfulness és la traducció del terme sati, una paraula de la llengua pali, que antigament es parlava a l’Índia i que, actualment, encara es fa servir com a llengua litúrgica budista en algunes zones de l’Àsia. Tot i que pugui semblar que Mindfulness és un concepte actual, la traducció a l’anglès de sati per Mindfulness té l’origen a finals del segle XIX, quan un funcionari britànic destinat a Ceilàn es va interessar per l’idioma pali.

Mindfulness, sati o “consciència o atenció plena” són conceptes originalment relacionats amb el budisme tot i que la pràctica d’aquestes tècniques es troba totalment lliure de connotacions religioses. El que proporciona el Mindfulness, a qui el practica, és serenitat, concentració, capacitat d’adaptació i coneixement de nosaltres mateixos. No és d’estranyar, per tant, que la pràctica de la meditació, en general, i del Mindfulness, en particular, tingui cada vegada més seguidors entre el públic occidental.

Aquesta setmana, us oferim com a novetat un llibre sobre la pràctica del Mindfulness per embarassades, de la mà del doctor i catedràtic Santiago Segovia. El doctor Segovia fa gairebé vint anys que imparteix cursos i tallers de Mindfulness i és el creador del Programa Mindfulness Based Mental Balance (MBMB).

La novetat d’aquest setmana a la Joan Oliva és Mindfulnes para embarazadas, en què l’autor descriu el MBMB-embarassades, una “metodologia dissenyada per prevenir l’ansietat o l’estrès que la dona embarassada pot experimentar durant la gestació com a conseqüència de la dinàmica de la vida quotidiana i, d’aquesta manera, evitar els efectes de l’ansietat en el desenvolupament psicobiològic dels nens“.

El llibre està dividit en doa grans blocs: un de teòric i un altre de pràctic en què es descriu, pas a pas, el programa MBMB-embarassades. Si voleu fer un cop d’ull a les primeres pàgines del llibre, feu clic a continuació:

minfulness-para-embarazadas rodonaPrimeres pàgines.

Llibres

 • Mindfulness para embarazadas
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La novia gitana. Carmen Mola

  La novetat de gènere negre d’aquesta setmana és la novel·la ‘La novia gitana’ de Carmen Mola.
   

  ‘Al principio parece un juego. Alguien ha encerrado al niño en un lugar oscuro y él tiene que intentar salir de allí por sus propios medios. Lo primero sería encontrar el interruptor de la luz, pero el niño no lo busca porque piensa que la puerta se va a abrir en cualquier momento.
  La puerta no se abre.
  …’

   
  Carmen Mola Una jove gitana, Susana Macaya, educada com a paia, desapareix la nit del seu comiat de soltera. Dos dies després troben el seu cos sense vida, el qual ha estat torturat seguint un ritual insòlit. Set anys abans, però, la seva germana Lara va patir el mateix destí.
  Elena Blanco és la inspectora que porta el cas. Durant el camí es trobarà amb els seus propis fantasmes.
   
  ‘Lara Macaya, veintitrés años, ojos negros, pelo moreno. Una joven preciosa. El cadáver aparece en una casa abandona, cerca del Rancho del Cordobés, un lugar queha sido emblema durante muchos años del tráfico de drogas de Madrid, de las chabolas y la dureza. Fue hacia el mundo de las familias de la droga el lugar al que la policía dirigió los primeros pasos.
  El cadáver presentaba varias incisiones craneales, todas circulares, y estaba lleno de gusanos. No había heridas de bala, ni de arma blanca, pero sí un glope en la cabeza que no fue mortal. A Lara la mataron los gusanos voraces que alguien introdujo en su cabeza.’

   
  I qui és Carmen Mola? Doncs bé, és un pseudònim. El que sí que és cert és que és una dona, ja que es pot comprovar a la resposta que fa a la pregunta:

  ‘—¿Por qué ocultarse detrás de un seudónimo?

  —En realidad, hay tantos motivos que no entiendo por qué otros autores no lo hacen. Para empezar, creo que lo importante es la novela, no quién la haya escrito. ¿Qué más da que sea una mujer guapa y alta o un señor feo y bajito? Mi interés era que la gente leyera la historia de las dos novias gitanas y la inspectora de policía aficionada a las canciones de Mina Mazzini que investigaba sus muertes. Pero he dicho que había más motivos. Es mi primera novela y eso quiere decir que me dedico profesionalmente a otra cosa. No quería que mis compañeros y compañeras de logo blog genere negre_AMB LLETREStrabajo, mis amigas, mis cuñadas o mi madre supieran que se me ocurría escribir sobre alguien que mata a una joven haciéndole perforaciones en el cráneo para meter larvas de gusano y sentarse a ver cómo le van comiendo el cerebro… No lo entenderían, para todas ellas soy tan convencional… Hay más. ¿Y si la novela hubiera sido un absoluto fracaso? Tendría que dar explicaciones y pasaría mucha vergüenza. Y, por el contrario, ¿si fuera un clamoroso éxito? A lo mejor me veía obligada a cambiar de vida, que es algo que no me apetece, estoy muy satisfecha con la mía… Se me ocurrirían más razones, estoy segura.’
   
  Aquesta és la seva primera novel·la. I diu que la història continuarà…
   
  Llibres

  El llibre a les biblioteques VNG.
   
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.
   
   

  Logo Generalitat

  No hi ha comentaris

  El hogar de Miss Peregrine para niños peculiares

  retol_hogar de miss peregrineEls fidels a la filmografia de Tim Burton tenen aquesta setmana com a novetat a la Joan Oliva la, fins ara, darrera pel·lícula del director: El Hogar de Miss Peregrine para niños peculiares. L’autor de títols ja clàssics del cinema fantàstic, com ara, Eduardo Manostijeras (1990), Mars Attacks (1996), Charlie y la fábrica de chocolate (2005) i Alicia en el país de las maravillas (2010) ha adaptat la novel·la homònima de l’escriptor Ransom Riggs.

  Ransom Riggs (1980) és un jove escriptor, guionista i director nord-americà que va estudiar Literatura Anglesa a Kenyon College i Cinema a la Universitat del Sud de Califòrnia. Com a escriptor, està especialitzat en literatura infantil i juvenil. El seu primer llibre va ser The Sherlock Holmes Handbook i, posteriorment, va publicar el que fins ara li ha donat fama mundial: El Hogar de Miss Peregrine para niños peculiares, que durant mesos va ocupar els primers llocs en la llista dels més venuts a The New York Times.

  Ransom Riggs va inspirar-se en unes fotografies antigues per escriure El Hogar de Miss Peregrine para niños peculiares, llibre que sembla escrit pensant en la posterior adaptació cinematogràfica, per la semblança del món creat per Riggs i el de la filmografia habitual de Burton. Fins ara, el llibre disposa de dos volums posteriors: La ciudad desolada i La biblioteca de almas.

  SÈRIE MISS PEREGRINE:

  hogar de miss peregrine ciudad desolada biblioteca de almas

  El protagonista de El hogar de Miss Peregrine para niños peculiares és el jove Jacob que, després d’anys de sentir les històries del seu avi, quan aquest mor decideix anar a buscar la famosa llar en què viuen un grapat de nois i noies fantàstics.

  Tràiler de la pel·lícula:

  Llibres

 • El Hogar de Miss Peregrine para niños peculiares
 • La ciudad desolada
 • La biblioteca de almas
 • DVD

 • El Hogar de Miss Peregrine para niños peculiares
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Logo Generalitat

  No hi ha comentaris

  Vinomics. Relats gràfics amb gust de bon vi

  Vinòmics_portadaLa novetat de còmic d’aquesta setmana neix de les dues grans passions de Raúl Deamo, coordinador d’aquest projecte i cinquanta per cent de Deamo Bros (juntament amb el seu germà). I aquestes dues passions són el món del vi i el còmic, que plegades han donat com a fruit Vinomics, un treball coral que va néixer en primer lloc en l’àmbit digital i que, enguany, gràcies a la participació de Norma Còmics, ha vist la llum també en format paper. Vinomics. Relats gràfics amb gust de bon vi ja està disponible a la biblioteca Joan Oliva.

  Amb una introducció de la mà del president del Consell Regulador de la Denomicació d’Origen Catalunya, entitat que de bon començament va apostar i va col·laborar activament en aquest projecte, Vinomics ens presenta 14 històries ben diferents en què “el vi n’és el protagonista absolut, l’excusa argumental o el teló de fons de la història“. I els responsables d’aquestes 14 històries són 17 artistes de renom en el món del còmic i la novel·la gràfica: Alberts Monteys, Deamo Bros, Manel Fontdevila, Oriol Malet, Sagar, Maribel Carod, David Morancho, Miguel Gallardo, Jaime Martín, Bea Tormo, Raule, Roger Ibáñez, Àlex Roca, Andrés Palomino, Ana Belén Rivero, Martín Tognola i Jorge Carrión.

  Captura

  Raúl Deamo no dubta a recomanar un altre còmic que uneix aquet gènere amb el vi: Los ignorantes, del francès Étienne Davodeau. La seva descoberta, reconeix, va ser el detonant per a la creació de Vinomics.

  Còmics

 • Vinomics
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La desaparició de Stephanie Mailer, Joël Dicker

  desaparicio stephanie mailer joel dickerAquesta setmana és novetat a la Joan Oliva la darrera novel·la de l’escriptor suís Joël Dicker (Ginebra, 1985). Tot i la seva joventut, Dicker ja fa uns quants anys que es va convertir en un fenomen literari a nivell mundial quan va publicar, l’any 2012, La veritat sobre el cas Harry Quebert, llibre traduït a 40 idiomes i del qual s’està preparant actualment una sèrie de televisió, dirigida per Jean Jacques Annaud i interpretada per Patrick Dempsey. A partir de la publicació d’aquesta novel·la, el que realment era el seu primer llibre, Els últims dies dels nostres pares (2010) va experimentar una gran empenta i els lectors van esperar llavors amb delit la seva tercera novel·la: El llibre dels Baltimore (2015). Enguany, tres anys després, Joël Dicker publica La desaparició de Stephanie Mailer.

  desaparicio stephanie mailer rodonaPrimeres pàgines.

  La desaparició de Stephanie Mailer està ambientada, de nou, en una ciutat nord-americana. En aquesta ocasió, a la ciutat fictícia d’Orphea. Un entorn aparentment tranquil i convencial ubicat en la zona residencial dels Hampstons. logo blog genere negre_AMB LLETRESLa trama comença la nit del 30 de juliol de 1994 quan Orphea gaudeix de l’obertura del festival de teatre i l’alcalde de la ciutat no apareix enlloc. Hores després, apareix mort l’alcalde i tota la seva família, així com una noia, testimoni dels crims, que feia fúting davant de la casa de la família assassinada. Els encarregats de la investigació són Jesse Rosenberg i Derek Scott que aconsegueixen indentificar l’assassí i tancar el cas…o això sembla, perquè vint anys després, a l’estiu de 2014, la periodista Stephanie Mailer visita en Jesse, quan aquest és a punt de jubilar-se, per assegurar-li que ell i el seu company es van equivocar identificant el responsable dels assassinats. D’entrada, en Jesse Rosenberg no hi fa gaire cas, però quan decideix posar-se en contacte amb la periodista, la noia ha desaparegut. Què va passar realment aquella nit d’estiu de 1994?

  Entrevista amb en Joël Dicker:

  Els anteriors llibres d’en Joël Dicker són Els últims dies dels nostres pares, La veritat sobre el cas Harry Quebert i El llibre dels Baltimore:

  els ultims dies dels nostres pares veritat sobre el cas harry quebert El-llibre-dels-Baltimore

  Llibres

 • La verdad sobre el caso Harry Quebert
 • La veritat sobre el cas Harry Quebert
 • The truth about the Harry Quebert affair
 • La Vérité sur l’affaire Harry Quebert
 • Los últimos días de nuestros padres
 • Els últims dies dels nostres pares
 • El libro de los Baltimore
 • El llibre dels Baltimore
 • La desaparició de Stephanie Mailer
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Logo Generalitat

  No hi ha comentaris

  Come bien hoy, vive mejor mañana. Henri Joyeux

  Una de les darreres novetats relacionades amb els hàbits alimentaris és el llibre que us presentem aquesta setmana: ‘Come bien hoy, vive mejor mañana‘ d’Henri Joyeux.
   
  Després de l’índex amb els contiguts, trobem una nota per al lector en la qual podem llegir: ‘Aun cuando no consigas retener todo lo que vas a leer a continuación, quédate al menos con el siguiente mensaje: todos esos anuncios que te salen al paso en las paredes del metro, come bien hoy en las revistas y en las vallas publicitarias de las ciudades presentan justo lo que no hay que comprar. Intentan tratarnos como a consumidores idiotas. Pero, por suerte, los ciudadanos ya hemos empezado a oponer resistencia. Esta situación puede cambiar en los próximos diez años. Dependerá, sobre todo, de cada uno de nosotros.’
   
  És a dir, que no hem de fer massa cas de la publicitat i triar molt bé entre el que és cert i el que no l’és.
   
  A ‘Come bien hoy, vive mejor mañana’, la informació sobre el aliments, la manera de cuinar-los, el seu valor nutricional és extensa. Dividit en onze capítols, l’autor ens introdueix en aquest món per la boca: la importància del fet de mastegar, la salivació i la següent digestió. Per avançar amb la cocció dels aliments…
   
  En el primer capítol, ens parla dels continus avanços en la investigació de malalties i de quina manera es poden prevenir: l’exercici físic regular afavoreix l’eliminació de toxines, com ja és sabut, i també ajuda a combatre el càncer i l’envelliment.
   
  En els següents ens presenta la relació entre l’alimentació i el càncer: la importància de l’agricultura ecològica; hàbits alimentaris aconsellables; la conservació dels aliments; com preparar-los; què beure a taula i entre àpats; dietes; els càncer relacionats amb els aliments; dieta mediterrània i prevenció del càncer i el llibre s’acaba amb uns consells.
   
  Frases interessants que podeu trobar:

 • ‘Todos los días, al final de cada comida, hay que tomarse una buena copa de vino.’
 • ‘Todos los medicamentos son eficaces para alcanzar el objetivo que persiguen, pero también provocan efectos negativos.’
 • ‘Desde el punto de vista científico, la cocina al vapor suave es la mejor, ya que permite mantener la temperatura por debajo de los 95 grados centígrados y evitar así la pérdida de calidad nutricional de los alimentos…’
 • ‘La maticación es el primer paso para una alimentación y una digestión correctas.’
 • 1504688051_635610_1504698160_sumario_normal

 • ‘El estrés lleva a comer mal y a sentirse mal’
 • ‘Toma cuatro piezas de fruta fresca al día (mejor seis).
  Elige frutas de temporada.
  Varía el tipo de fruta a lo largo del día.’
 • ‘Comer carne a diario es un error alimentario, incluso en las etapas de crecimiento, ya que este producto aporta demasiada grasa.’
 • ‘La cocina al vapor suave es la que menos vitaminas destruye: la vitamina C de las verduras, por ejemplo, se reduce en un 55 por ciento cuando se cuecen en agua; con vapor suave, en cambio, apenas se pierde un 30 por ciento.’
 •  
  Henri Joyeux és un cirurgià oncòleg francès expert en nutrició i càncer. Des del 1972 no ha deixat d’escriure sobre el càncer i l’aparell digestiu.
   
  Llibres

  El llibre a les biblioteques VNG.
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Confusión. B.A.Paris

  ‘Si alguien puede ayudarme en mi búsqueda de tranquilidad de espíritu, ese es Alex, el marido de Jane. No espero que me libre del remordimiento que siento porque eso siempre lo llevaré conmigo, pero me pareció un hombre bueno y compasivo y, si ve que siento de verdad no haberme parado a ayudar a Jane esa noche, a lo mejor le sale del alma perdonarme. Y quizá entonces, solo quizá, yo pueda empezar a perdonarme a mí misma.’

   
  Confusión collage Tornem de vacances i la primera novetat de negre que us ofereix la biblioteca és la novel·la de B.A.Paris, Confusión.
   
  Cass, la protagonista, es troba un vehicle en una pista de terra que creua un bosc. Plou a bots i barrals. Al volant hi ha una dona, que aquella mateixa nit és assassinada. Des d’aquell moment la seva vida és insuportable. El remordiment d’ignorar-la la persegueix constantment. Se li oblida tot: on ha deixat el cotxe, si s’ha pres les pastilles, el codi d’alarma, per què ha comprat un cotxet de bebè si no té fills…
   
  Amb un ritme trepidant, el lector transita per la descripció de les emocions de la protagonista, narrat en primera persona:
   
  ‘El pánico me priva del poco aire que me queda en los pulmones. No puedo pensar más que en el cuchillo que vi anoche. ¿Estaba manchado de sangre? No me acuerdo. Exploro la estancia en busca de un arma con la que protegerme y is ojos se posan en unas tenazas de hierro tiradas en la chimenea. logo blog genere negre_AMB LLETRES Me acerco corriendo a cogerlas, luego cruzo el salón hasta las ventanas y corro las cortinas, primero la que da al jardín posterior, luego la que da al delantero, aterrada de pensar que pueda estar espiándome, que esté asomándose fuera. La súbita oscurdiad incrementa mi terror, así que enciendo todas las luces de inmediato’.
   
  Els capítols segueixen un ordre cronològic: s’inicia un divendres 17 de juliol i acaba un divendres 2 d’octubre, per tant, podem saber que la trama es desenvolupa durant dotze setmanes. Tres mesos que per a la protagonista són d’una angoixa i agonia constant.
   
  I com es diu a la contracoberta: ‘Si no te fías ni de ti mismo. ¿de quién te vas a fiar?’
   
  L’autora del llibre B.A. Paris, anglesa, es va fer famosa amb la seva primera novel·la ‘Al cerrar la puerta’, traduïda a 35 llengües. És un “thriller” psicològic que juga amb les aparences de perfecció: ¿és la parella perfecta o la mentida perfecta?. La curiositat per saber el que passa a la casa dels veïns, la va portar a escriure aquesta primera història.
   
  Llibres
   

 • Confusión
 •  

  Al cerrar la puerta Confusion

   
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.
   
   
   

  Logo Generalitat

  No hi ha comentaris