Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per juliol, 2015

Soy Pilgrim, Terry Hayes

pilgrim_de_Terry_Hayes

Els crítics hi estan d’acord, tot són elogis per a Soy Pilgrim, la primera novel·la de Terry Hayes. Molts l’han definit com un dels millors llibres de gènere policíac dels darrers anys, si més no, un dels més ambiciosos i enginyosos, una gran novel·la d’espionatge i acció.

Soy Pilgrim comença amb la presentació del protagonista en primera persona, un personatge que és un espia entre els espies. Un ex-agent que ha esborrat la seva veritable identitat i respon al nom de Pilgrim.

La història salta d’una banda a una altra a través de fets suposadament connectats: des d’Aràbia Saudita (on un home és mort davant del seu fill de catorze anys), passant per Manhattan, Damasco (on un expert en biotecnologia apareix mort després haver estat torturat) i arribant a Afganistan. Tots aquests fets formen part d’un pla per portar a terme un terrible crim contra la humanitat. Només hi ha una persona capaç de posar-hi fre: Pilgrim.

Terry Hayes ha demostrat estar al cas de l’espionatge actual. El seu llibre conté informació de rabiosa actualitat, des de les armes químiques fins a l’amenaça del terrorisme islàmic. I, a més a més, ha quedat palesa la seva inspiració en els clàssics (com ara John Le Carré) i en personatges mítics del gènere com el Chacal de Frederick Forsyth o la nissaga de Jason Bourne.

Soy Pilgrim_152X230Primeres Pàgines.

genere-negreTerry Hayes va néixer l’any 1951 a Sussex (Anglaterra), però va créixer a Austràlia, on va estudiar Periodisme. Va treballat com a corresponsal als Estats Units del Sidney Morning Herald. La seva activitat professional, però, no s’ha limitat al periodisme. També ha treballat, de manera molt exitosa, com a productor i guionista de televisió i cinema. Alguns dels guions que han sortit de la seva mà han estat Mad Max 2, Mad Max. Más allá de la cúpula del trueno, Calma total, Payback i Límite vertical. I la seva carrera en l’àmbit cinematogràfic continua ja que la MGM ha confirmat l’adaptació per a la gran pantalla de Soy Pilgrim.

Terry-Hayes-rodonaTerry Hayes a les biblioteques de VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Edvard Munch

Em trobava passejant amb dos amics. El sol va començar a posar-se. De sobte el cel es va tornar vermell com la sang. Em vaig aturar sentint-me esgotat i em vaig recolzar sobre la tanca. Llengües de foc i sang es van estendre sobre el fiord negre blavós i la ciutat. Els meus amics van seguir caminat. Jo vaig estar allà tremolant d’ansietat i vaig sentir un crit interminable que travessava la naturalesa . Edvard Munch.

Munch-MuseumEl pintor noruec és famós a tot el món per ser l’autor de l’ obra pictòrica El crit. La figura que es troba en primer terme expressa un terror incommensurable. L’angoixa per la solitud, la desesperació per no trobar un sentit a la vida i la relació amb els abismes queden intensament reflectits en l’obra del pintor noruec. Aquesta s’ha convertit en símbol de l’angoixa de l’home modern. L’artista Edvard Munch va viure envoltat de dolor i mort a causa de la tuberculosi ja que la seva mare va morir sent ell un nen, i la seva germana Sophie ho va fer als quinze anys. Aquests tràgics esdeveniments segurament el van conduir a viure alcoholitzat i va patir constants al·lucinacions i crisis nervioses, fins arribar als 48 anys a provocar un internament durant vuit mesos en un psiquiàtric de Dinamarca. De les quatre versions que va pintar de «El crit», tres estan a Oslo, la quarta va ser adquirida a l’any 2012 per Leon Black en una subhasta per gairebé 120 milions de dòlars. Dos d’aquestes versions es troben al Museu Munch a Oslo, en la que acull actualment una exposició on Munch es mesura amb Van Gogh, que al setembre es traslladarà a Amsterdam. Aquest museu de la capital de Noruega va ser inaugurat el 1963 i atresora l’impressionant llegat del pintor.

emunchLa seva obra es caracteritza per un sentit tràgic de la vida i de la mort, propi de tota la literatura escandinava d’Ibsen a Strindberg. Tot i que les seves primeres pintures van rebre la influència dels impressionistes, doncs va conèixer bé l’obra de Gauguin i Van Gogh, de seguida es va inclinar per la idea de plasmar els sentiments, per exterioritzar les sensacions d’angoixa i solitud de l’ésser humà. La seva etapa de maduresa està impregnada d’aquest sentiment tràgic que tant va caracteritzar els romàntics, però extret del context propi de l’època del Romanticisme i portat a les seves últimes conseqüències, atorgant-li un valor absolut, com una cosa del que l’home no es pot alliberar. El pintor noruec és considerat, juntament amb Vincent van Gogh, un precedent fonamental de l’expressionisme germànic, com a figura pont entre dos segles, la interpretació del món de Munch s’ha convertit en símbol del sentir fi de segle.

Vincent van Gogh (1853-1890) i Edvard Munch (1863-1944) són dos artistes distintius i influents. Tots dos van fer art amb un fort contingut sentimental, expressat a través d’un estil personal i innovador, tots dos van viure una vida de confrontació. I hi ha paral·lelismes sorprenents entre tant el seu art i les seves metes artístiques. Tant va representar un gir artístic contra temes existencials i universals en un llenguatge visual nou i expressiu. El museu Edvar Munch d’Oslo realitza la exposició Van Gogh + Munch durant aquest estiu, fins a la primera setmana de setembre, per tenir en compte si algú té la sort de tenir preparat aquest destí en les seves vacances.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Guia Tradicionàrius Vilanoví

Primer va ser Gent amb història -el volum I del cicle Amb V de Vilanova. Ara arriba el volum II: Tradicionàrius Vilanoví, que pretén difondre el fons documental sobre festes vilanovines de què diposem a la xarxa de biblioteques de la ciutat.

Fes clic aquí per consultar la guia Tradicionàrius Vilanoví.

Durant els propers dies, a la biblioteca Joan Oliva i Milà, hi podreu veure una exposició del fons inclòs en la guia.

20150727_112807

A continuació, en destaquem una petita mostra:

balls populars-Ball de diables balls populars-Diables i diableries bordegassos-trenta anys gegants-Drac de la Geltrú 25 anys-
gegants-llibre gegants i demés entremesos populars gegants-quants anys feu gegants festa major-convit a la festa festa major-viu la festa major
tres tombs-sant antoni abat vilanova despareguda carnaval-vilanova es comparses altres-mites vilanovins

I recordeu que a través del web de col·lecció local podeu consultar el fons local de les biblioteques Joan Oliva i Milà i Armand Cardona Torrandell, de l’Arxiu Comarcal del Garraf i de la Biblioteca Víctor Balaguer.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Festa gran!

llibrepirotecniaLa pirotècnia es fa servir per jugar i divertir-se en el marc de les festes participatives en que la interacció amb el públic és fonamental. Calendari de festes amb pirotècnia és un recull d’algunes festes populars de les terres de parla catalana que utilitzen la pirotècnia en algun moment de la seqüència ritual. L’objectiu és donar a conèixer l’extraordinària diversitat d’expressions festives que tenen la pólvora i la seva combustió com a protagonistes, i reivindicar totes aquestes pràctiques de la cultura popular com a mostres indiscutibles del nostre patrimoni cultural immaterial. Aquest és el segon volum d’una sèrie de llibres dedicats al foc festiu. El primer, Calendari de festes amb foc és un recull de les celebracions festives populars que tenen el foc de flama com a protagonistes. En el foc d’esclat, en canvi, hi predomina el soroll, la llum i l’olor, un tipus de foc artificial que és producte de la combustió de la pólvora. Aquest és precisament el tema principal que es trobarà en aquesta obra de Manel Carrera i Escudé.

L’objectiu d’aquest llibre és contribuir a donar a conèixer l’extraordinària diversitat d’expressions festives que tenen la pirotècnia com a protagonista i les diferents funcions que se li donen. També és mostra la bellesa plàstic que té la combustió de la pólvora en contextos festius, i vol reivindicar la importància que tenen totes aquestes festes dins el patrimoni cultural del país.

sostre_focLa pirotècnia s’empra per mostrar alegria, per reforçar l’escenografia d’un relat teatral, llegendari o històric, per donar ferocitat a determinades carcasses d’animals fantàstics, per mostrar la força i perillositat dels diables, o per donar realisme al simulacre de batalles i al mateix folklore del foc. Aquest foc d’espurnes i d’esclat cal tractar-lo sense por però amb molt de respecte i amb molta consciència, perquè aquesta és exactament la manera com tractarà als participants actius de la festa. La necessitat humana de jugar amb el foc i d’embriagar-se amb la pólvora mentre es fan coses amb comú amb els altres ha perdurat i ho seguirà fent al llarg del temps.

foc_vilaA través d’aquestes pàgines el lector realitzarà un recorregut pel recull d’algunes festers populars de les terres de parla catalana que utilitzen la pirotècnia en algun moment de la seva seqüència ritual. L’objectiu és donar a conèixer l’extraordinària diversitat d’expressions festives que tenen la pólvora i la seva combustió com a protagonistes, i reivindicar totes aquestes pràctiques de la cultura popular com a mostres indiscutibles del nostre patrimoni cultural i immaterial.

 • Manuel Carrera, el nuevo Joan Amades
 • Festes a Catalunya
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Un homenatge a Huckleberry Finn

  oboysEl dia que Snake va desaparèixer riu endins, el jove Finn va decidir que havia de escapar de la seva vida miserable. La seva situació familiar és insostenible, i Tom intenta escapar en companyia de Suzie, amiga dels nois de la qual Huck està secretament enamorat. Aquesta fuga acaba en tragèdia, i Huckleberry es queda sol amb el seu pare. Com pot escapar?

  D’una manera una mica retorçada, a través de la escenificació de la seva pròpia mort aconsegueix fugir sense preveure que el seu esmunyedís pare també s’ho farà perquè l’inculpat sigui Charlie que, al seu torn, prendrà la identitat de Lucius Brown, un turmentat músic de jazz i blues addicte a l’heroïna. Sota les urpes caurà també el mateix Charlie.

  D’aquesta forma i sens cap tipus d’esperança de sortir-ne ben parat apareix el somni d’una vida millor, i arriba el moment d’embarcar en el viatge d’aquests dos aventurers en què coneixerem gent d’allò més singular dins del més ranci i profund sud dels Estats Units. Phillip Thirault, Steve Cuzor i Stéphan Colman es marquen un intens homenatge a alguns dels mites fundacionals de la cultura meridional nord-americana com Hackleberry Finn o el vagabund de ferrocarril que va fer d’ell el protagonista de les seves novel·les, l’escriptor Jack London.

  colmanEntre els aspectes que més destaquen en aquesta magnífica obra gràfica a color, es troba l’alt nivell de detall històric que s’aconsegueix a través de la il·lustració de vehicles, vestimenta, o el mateix disseny interior dels vagons de tren. Així com la recreació de l’ambient tancat, opressiu i ple de fum i alcohol dels bars. Aquests detalls gràfics fan que el lector pugui submergir-se de ple en l’ambient dels anys immediatament següents a la Gran Depressió, mostrant-nos en la seva cruesa a tots aquells desheretats que van haver de posar-se a la carretera per intentar sortir de la pobresa, així com de tots aquells que s’aprofitaven de les adverses circumstàncies d’aquells infeliços.

  O’Boys va ser publicat per Editions Dargaud (França) en tres volums: La Sang del Misisipi (2009), Dos gats alegres sobre un tren ardent (2009), i Midnight Crossroad (2012). O’Boys. Edición Integral es una compilació que conté els tres volums i és novetat a la biblioteca. Una història poderosa, de guió molt afinat.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà
  .

  No hi ha comentaris

  Joan Amades, 125è aniversari

  logo_125anysUn 23 de juliol de 1890 naixia l’etnòleg i folklorista Joan Amades i Gelats que, sens dubte, és un referent en la seva disciplina tant a Catalunya com internacionalment.

  La tasca de Joan Amades, completament autodidacta, va començar amb l’objectiu primer d’evitar la desaparició de la cultura popular i tradicional. I, amb aquest objectiu, tots els àmbits de la cultura popular catalana el van interessar i s’hi va dedicar: des de costums i oficis passant per cançons, rondalles i molts d’altres. Pertanyia a una família obrera de Barcelona amb greus problemes econòmics cosa que va provocar que Joan Amades no anés gaire a l’escola. De fet, als 9 anys ja treballava en el negoci familiar.

  El seu primer contacte amb la cultura popular va ser la feina que va desenvolupar com a llibreter de segona mà als Encants de Sant Antoni. Després, a través de l’Ateneu Enciclopèdic Popular -s’hi va introduir a través de la Secció d’Excursions- va poder canalitzar les ganes d’aprendre que no havia pogut materialitzar fins aleshores: hi va estudiar llengües i d’altres matèries. A més a més, va lligar la pràctica de l’excursionisme amb la recopilació i l’estudi del folklore català. Així doncs, a través de les excursions va aprofundir en la població i els costums del nostre país. Ben aviat es va identificar amb la recerca folklòrica no només amb l’objectiu de preservar els costums, sinó també com a eina per explicar les arrels culturals i històriques de Catalunya.

  Joan_AmadesAmb els anys, Joan Amades va esdevenir una figura difusora dels costums catalans gràcies, per una banda, a les xerrades setmanals que ell mateix feia a Ràdio Associació de Catalunya, les quals van servir perquè els seus coneixements arribessin a tothom i perquè la seva figura fos bastant popular. I, per una altra banda, també va contribuir a la tasca de difusió la Biblioteca de Tradicions Populars -obra publicada entre els anys 1933 i 1939- que es va convertir en la publicació periòdica de més gran durada i nombre de volums de la història del folklore català.

  Va arribar la Guerra Civil i, si bé Joan Amades no hi va participar de cap manera, la seva declarada catalanitat li va suposar haver de treballar de franc durant uns mesos al Museu Arqueològic. La desoladora situació d’Espanya i Europa durant la dècada dels quaranta no va impedir que continués la tasca d’Amades. El que sí va endarrerir durant un temps la seva feina va ser un atac d’hemiplegia que va patir l’any 1947. Malgrat això, el seu caràcter optimista el va fer seguir endavant amb l’ajut d’alguns col·laboradors.

  1280px-Joan_Amades_PlacaA finals del anys 40, la seva salut havia millorat notablement i va ser el principi d’una època molt destacable ja que, per un costat, va publicar obres de gran magnitud i, per un altre costat, es van consolidar les relacions amb institucions europees i americanes. La importància de la seva obra va quedar palesa amb la publicació d’aquestes obres d’envergadura com són: Costumari català (1950-1956) i Folklore de Catalunya (1950-1969). El prestigi aconseguit per aquestes dues obres li va fer rebre un bon nombre de propostes per formar part de corporacions científiques d’arreu i per participar en congressos i reunions sobre la matèria.

  Després d’una mesos de salut delicada, Joan Amades va morir el 17 de gener de 1959 posant fi a una vida dedicada a la recerca.

  Per tal de protegir i difondre l’obra de Joan Amades, l’any 1995 va néixer l’Associació Cultural Joan Amades que des del 2001 convoca el Premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional. Aquest premi busca reconèixer persones i organitzacions que han estudiat, promogut i dinamitzat la cultura popular i tradicional catalana.

  A les biblioteques de VNG hi pots trobar un bon nombre de les obres de Joan Amades.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Tingladu 2015

  tingladu-2015-genericaArribem a finals del mes de juliol i les cites musicals continuen a tota màquina a Vilanova. Del 23 al 26 de juliol té lloc el Tingladu, un festival que va començar com a Jornada Cultural a Baix a Mar i que, enguany, arriba a la seva 8a edició.

  El Festival arrenca el 23 de juliol amb activitats no musicals com ara un Torneig de Botifarra i les representacions teatrals de La República dels contes.

  La música dóna el tret de sortida l’endemà, a la Plaça de les Neus, amb Joan Rovira, Mishima, el rap de Zoo i amb la Sidral Brass Band. I encara tindrem dos dies més per gaudir de la música amb grups com, per exemple, Rigodonians, Mazoni, o Astrio .

  Aquesta és una petita mostra de tot el que podreu gaudir en el Festival Tingladu 2015:

  Tingladu l’organitza l’entitat cultural i festiva Can Pistraus, la qual va néixer l’any 2006 com a alternativa d’oci per al públic jove.

  Vine al Tingladu a gaudir de la música!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Cucarachas, Jo Nesbo

  cucarachas_jo_nesboCucarachas, el segon volum de la sèrie de gènere negre protagonitzada pel policia Harry Hole, és la novetat d’aquesta setmana a la biblioteca Joan Oliva. De fet, d’aquesta col·lecció de l’escriptor norueg Jo Nesbo ja s’han publicat 7 títols més, 6 de posteriors, però el primer i segon volum, El Murciélago i Cucarachas, restaven inèdits al nostre país. Roja y Negra ha traduït tots dos. El Murciélago es va presentar el mes d’abril d’enguany i ara arriba Cucarachas.

  En aquest cas, Harry Hole viatja fins a Bangkok. Allà ha estat assassinat l’ambaixador norueg en un bordell. La proximitat entre el representant diplomàtic assassinat i el primer ministre de Noruega pot suposar tot un escàndol quan esclati la notícia, per aquest motiu, la intenció és desviar l’atenció cap al ministre d’Afers Exteriors. Harry Hole té instruccions clares: silenciar el cas.

  Malgrat que la seva missió no és descobrir el que ha passat, en arribar a Bangkok i començar a moure’s pels ambients més sòrdids de la ciutat, en Harry prova d’aclarir què ha succeït. Simultàniament, descobrirà d’altres trames ben fosques.

  cucarachas-jo-nesbo-rodonaPrimeres Pàgines.

  genere-negreJo Nesbo es va convertir l’any 1997, amb la primera entrega de la sèrie de Harry Hole, en tot un referent dins de l’onada d’autors nòrdics de novel·la negra. Va escriure aquell primer llibre sense intenció que fos una sèrie, però finalment s’hi va convertir. En declaracions recents, Nesbo ha reconegut la possibilitat de deixar apartat el gènere negre i Harry Hole per tal de provar nous gèneres. De fet, recentment ha publicat Blood on snow, una adaptació del Machbeth de Shakespeare per commemorar el 4t centenari de la mort de l’escriptor britànic.

  Jo Nesbo va néixer l’any 1960 a Oslo. Va estudiar Medicina i forma part del grup de música Di Derre.

  Fins ara, els títols de la col·lecció Harry Hole són aquests: El Murciélago, Cucarachas, Petirrojo, Némesis, La estrella del diablo, El redentor, El muñeco de nieve, El leopardo, Fantasma (La traducció al castellà arribarà a l’octubre d’aquest any) i Policia (encara no disponible al nostre país).

  Nesbo_rodonaJo Nesbo a les biblioteques de VNG.

  No ho dubtis i vine a la Joan Oliva a reservar la novel·la.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Exhibitionism

  rolling-stonesLa Galeria Saatchi de Londres, en el barri de Chelsea, acollirà el proper any la primera exposició al voltant dels Rolling Stones, una mostra que portarà per títol Exhibitionism i que comptarà amb al voltant de cinc cents objectes personals de la banda. Aquesta mostra, que obrirà les portes a partir del 6 d’abril de l’any vinent i es podrà visitar fins al mes de setembre de 2016, estarà dividida en nou espais, en els quals es podran observar dissenys d’escenari, guitarres i altres instruments, gravacions inèdites així com diversos videoclips que mai van ser emesos. La mostra també inclourà diaris personals i correspondència dels membres de la banda britànica, així com pòsters originals, al que se sumen col·laboracions amb dissenyadors, artistes i directors com Alexander McQueen, Ossie Clark, Andy Warhol, o Tom Stoppard.

  El seu estil musical va estar influït per la música nord-americana especialment el blues i el Rock&Roll que ells van fusionar en un so basat en la guitarra i un prototip del Hard Rock. El seu treball més significatiu i que recull totes aquestes influències de la música d’arrel nord-americana i les porta cap a un estil amb so i missatge propi, és el monumental disc doble Exile on Main Street, de l’any 1972. Aquest treball discogràfic va ser la culminació de quatre discs anteriors que per molts dels seus seguidors defineixen l’època dorada de la banda: Beggars Banquet (1968), Let it Bleed (1969), Sticky Fingers (1971) que juntament amb Exile on Main Street (1972) són considerats els àlbums clàssics dels Rolling, on el grup es defineix musicalment i assoleix la seva maduresa.

  S’han trigat tres anys difícils per recollir tota la informació i documentació necessària, però els organitzadors afirmen que la meticulosa recollida de dades i la rigorosa planificació que s’ha portat a terme significa que s’oferirà la visió més completa de la banda d’una manera que mai abans s’havia intentat, gràcies també a la àmplia col·laboració dels components dels Stones. Hi ha escenografies originals, vestidor i parafernàlia backstage. Per als fans de la música actual, hi ha guitarres rares i instruments, vestits icònics, pistes d’àudio rars i clips de vídeo que no es veuen. Fins i tot diaris personals i correspondència estan al descobert, juntament amb el cartell original i disseny de la portada de l’àlbum i presentacions cinematogràfiques úniques.

  69StonesLa gènesi de la banda es va produir a l’estació de tren de Dartford quan Mick Jagger va conèixer a Keith Richards com alumnes d’institut a l’any 1961. Serien llavors quant van unir-se a la banda de Brian Jones, que es convertiria en els Stones. Després del seu pas per Londres, l’exposició de la mítica banda britànica viatjarà a altres onze ciutats del món durant els següents quatre anys. L’exposició d’immersió s’estén per nou sales per un total de més de 1.750 metres quadrats, cada un amb el seu propi ambient clarament dissenyada, que mostraran com la banda ha canviat la indústria de la música.

  Rolling Stones Exhibitionism

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Parlem de sexe a casa

  Llibres

  sexe_casaL’educació sexual i afectiva s’ha d’entendre com una educació per a la vida. Per això es tan important que els adults sapiguem donar resposta a la curiositat, els dubtes i les inquietuds dels infants i adolescents que tenim a casa. Parlem de sexe a casa farà reflexionar sobre les nostres actituds i habilitats psicològiques i socials a l’hora de gestionar el coneixement de la sexualitat i tractar el tema amb els fils. Es tracta d’un manual on es pot consultar tota la informació sobre els aspectes més rellevants de la sexualitat infantil i adolescent i sobre aquelles qüestions delicades que s’han d’aprendre a abordar sense perjudicis, amb naturalitat i sobretot, amb molt d’afecte. L’educació afectiva i sexual comença el dia que l’infant neix, i te a veure amb el fet de vestir de diferent color un nen i una nena, amb la manera com l’agafem, com hi parlem. Te relació amb les joguines que li podem comprar, amb els jocs que li ensenyem, fins i tot a la distribució de les tasques domèstiques dels progenitors.

  ecrespiEls infants prenen als pares i mares com a model, miren quina actitud tenim, què fem, què diem, i construeixen el seu món sobre això: es formen els seus valors i les seves primeres referències, i aprenen sobre honestedat, sobre gestió de relacions entre la família, la forma de resoldre els conflictes, o la presa de decisions. Davant d’aquesta enorme responsabilitat, els pares caldrà que proporcionin als fills un model de família afectiva, comunicativa, constructiva i de la que l’infant es senti feliç de formar-hi part. I quan els fills assoleixin aquests valors estaran preparats per en un futur rebre informació sobre tot un ventall d’aspectes concrets que l’ajudaran a prendre decisions a la vida que l’ajudaran a estar més preparat quan arribin els nous reptes de futur.

  Bloc

  Elena Crespi i Asensio és psicòloga, i es dedica a l’assessorament d’adolescents, parelles i famílies, i a la divulgació de temes de salut sexual. Participa com a psicòloga en aquest blog de la revista Women’s Health generant contingut sobre diferents aspectes de temàtica sexual, i compartint els seus coneixements amb el d’altres professionals que resolen els dubtes i problemes que van sorgint en les relacions afectives de parella.

  Blog + que sexo

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »