Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per abril, 2013

La batalla de Tetuan de Marià Fortuny i Marsal

La batalla de Tetuan

La vida li va canviar al jove pintor de 22 anys a l’any 1860, quan va acceptar l’encàrrec de decorar amb una sèrie d’obres pictòriques les parets del Saló de Sessions del Palau de la Diputació de Barcelona. El tema de l’encàrrec eren les gestes èpiques de l’exèrcit espanyol al nord d’Àfrica i es va decidir enviar a l’escenari bèl·lic en aquells mesos a Marià Fortuny perquè documentés els fets del general Prim i el seu batalló de voluntaris que la mateixa Diputació havia sufragat.

Marià Fortuny i MarsalMarià Fortuny va descobrir al Marroc un món ple de color i personatges exòtics que el van dur a abandonar les tècniques de taller que havia practicat fins aleshores, i que des d’aquell moment van tenyir la seva pintura d’orientalisme i que es pot visualitzar fins a finals d’estiu al Museu Nacional d’Art de Catalunya, coincidint amb el 175è aniversari del naixement del pintor, a on s’exposen els prop de dos-cents esbossos preparatoris que la van fer realitat aquesta majestuosa obra pictòrica.

Durant la seva estada de tres mesos a Àfrica durant l’any 1860, l’artista va fer gairebé tots els seus dibuixos preparatoris a llapis i nombroses aquarel·les. La seva primera tenda de campanya, el paisatge, racons de la ciutat, l’arquitectura, escenes de carrer, les indumentàries de jueus i musulmans, però també la vida al campament, la guerra, les entrevistes de pau, uniformes, les migdiades dels soldats, els seus cavalls i els dromedaris o l’únic porc de la ciutat que van portar els espanyols van ser objecte del seu treball i podran gaudir els visitants de l’exposició La batalla de Tetuan de Fortuny. De la trinxera al museu.

Al costat de les cent-trenta obres relacionades amb Expugnació del campament marroquí per les tropes espanyoles, el Museu Nacional d’Art de Catalunya exposa dues espingardes que el general espanyol Prim va portar de la guerra, un sabre, els prismàtics, el ros i la cartera de campanya del general. La visita conclou amb diverses obres que Salvador Dalí va adquirir de Fortuny, com ara El Tribunal de l’Alhambra, que ha cedit la seva fundació de Figueres.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Don de lenguas, de Rosa Ribas i Sabine Hofmann

Don de lenguas. Rosa Ribas i Sabine HofmannRosa Ribas i Sabine Hofmann han escrit a quatre mans Don de lenguas, una novel·la negra que és alhora un magnífic reflex històric de la Barcelona dels anys 50.

Rosa Ribas, nascuda el 1963 al Prat de Llobregat (Barcelona), v estudiar Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona, ​​i des de 1991 resideix a Alemanya, a Frankfurt. Fins al moment ha publicat sis novel·les: El pintor de Flandes (2006), La detective miope (2011), la novel·la per entregues Miss Fifty (2012) i ​​la trilogia policíaca protagonitzada per la comissària hispano-alemanya Cornelia Weber-Tejedor, traduïda amb gran èxit a l’alemany.

Sabine Hofmann va néixer el 1964, a Bochum, Alemanya, però actualment viu a la petita ciutat de Michelstadt. Va estudiar Filologia Romànica i Germànica, i va treballar diversos anys com a docent a la Universitat de Frankfurt, on va conèixer a Rosa i va començar una llarga amistat que l’escriptura conjunta Don de lenguas, lluny de destruir-la, ha refermat.

Don de lenguas és un llibre d’una gran qualitat literària, amb una trama policíaca ben armada, que pot atraure diferents lectors perquè permet moltes lectures. És una novel·la històrica en el millor sentit, on no ens expliquen alguna cosa sobre el passat sinó que les autores ens porten, ens submergeixen, en un període molt fosc de la història d’Espanya, l’any 1952 a Barcelona, moment en què el país s’obre a l’exterior mitjançant la celebració del Congrés Eucarístic Internacional, intentant oferir una imatge impol·luta, ja que va servir d’aval europeu a la dictadura franquista.

Uns dies abans té lloc la trama. Mariona Sobrerroca, una coneguda vídua de la burgesia, és assassinada, Ana Martí, jove becària de la La Vanguardia que ha de buscar-se la vida en un món que per les dones està tot per fer, trobarà en l’encàrrec de cobrir l’assassinat la seva oportunitat per escriure sobre temes seriosos.

El cas ha estat encomanat a l’inspector Isidre Castro de la Brigada d’Investigació Criminal, un esquerp policia de dolorós passat, que haurà d’acceptar de mala gana que l’Ana cobreixi la investigació. Però la jove periodista aviat descobrirà noves pistes que s’aparten de la versió oficial dels fets, i recorre a l’ajuda de l’eminent filòloga Beatriz Noguer perquè l’ajudi amb unes misterioses cartes trobades entre els papers de la difunta. La intel·ligència i l’empenta d’Ana, i els coneixements lingüístics i literaris de Beatriz seran les seves úniques armes per resoldre el cas.

Aquests tres personatges, són tres tipus literaris tan complexos que s’allunyen de qualsevol estereotip per convertir-se ràpidament en persones amb vida pròpia. De la mà d’aquests protagonistes, les autores ens ofereixen una visió de la postguerra espanyola a Barcelona acuradament recreada fins al punt d’aconseguir en el lector la impressió d’estar sent testimoni dels fets que es narren.

La novel·la porta a terme una minuciosa descripció del desenvolupament de la investigació, i a més ens explica moltes coses: assassinats i investigacions oficials, però també polítiques de la por imposades des de dins i des de fora, els límits de la censura, les entreteles dels prostíbuls davant els quals es fa la vista grossa, les misèries de l’alta societat i la pobresa dels que ho van perdre tot amb la guerra. I també la vida, amb olors i sons, amb escenes de mercat, de cuina, de festa, de treball i de família.

Cada personatge s’obre davant els nostres ulls com una persona possible, amb frustracions i ambicions. Cada capítol ens introdueix noves veus: la criada Encarni que se’n va d’Andalusia, la senyora Conxita Comamala que està en posició de fer esperar la policia com a demostració de poder, el poderós advocat Jaume Pla i el jove Pablo Noguer, la prostituta Mercedes que es regira queixosa al seu llit. Una galeria de personatges que són un dels majors encerts de la novel·la.

Una estupenda història que es desenvolupa en setanta capítols als quals s’afegeixen un capítol preliminar i un epíleg, que conformen un magnífic retrat de la societat barcelonina de l’època.

Llibres

 • Con anuncio
 • La detective miope
 • Don de lenguas
 • En caída libre
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El Petit Príncep: 70 aniversari

  El Petit Príncep

  El petit príncep, l’obra universal de l’escriptor francès Antoine de Saint-Exupéry, i la més venuda i traduïda al món després de la Bíblia, compleix en aquest mes d’abril 70 anys de la seva primera edició.

  El Petit PríncepEl Petit Príncep, conté un ferm missatge humanista i s’ha convertit en una apologia sobre la importància de qüestionar, el rebuig a la injustícia, o l’acceptació de l’altre per qui és i no per allò que representa.

  La primera edició de El Petit Príncep, aquell heroi intemporal que convidava a prendre’s el temps necessari abans de decidir, va aparèixer el 6 d’abril de 1943 a Estats Units on Saint-Exupéry s’havia radicat des de 1941, amb la seva dona, la salvadorenca Consuelo Suncín. No es publicaria a França fins al 1946, després de la Segona Guerra Mundial i també després de la mort de Saint-Exupéry, nascut a Lió en 1900, aficionat a l’aeronàutica i desaparegut el 1944 a bord d’un avió en direcció a Còrsega que es va estavellar el 31 de juliol de 1944. Les restes de l’aeronau no serien trobades fins al 2004.

  Antoine de Saint-ExupéryUns anys abans, després de l’armistici de 1940 entre el Tercer Reich alemany i el Govern francès del mariscal Pétain, Saint-Exupéry, va partir a Estats Units no per escriure, sinó per ajudar a convèncer a aquest país d’unir-se al combat contra la barbàrie.

  Finalment, l’escriptor lionès va resoldre exiliar-s’hi, i seria precisament, a Long Island, on el misteriós i entranyable nen de rínxols rossos que habita l’asteroide B 612 juntament amb una rosa orgullosa començaria a prendre forma.

  Si us plau… dibuixa’m un be…, demanarà el Petit PríncepEn aquest llibre, un aviador es troba perdut en el desert del Sàhara, després d’haver tingut una avaria en el seu avió. Llavors apareix un petit príncep. En les seves converses amb ell, el narrador revela la seva pròpia visió sobre l’estupidesa humana i la senzilla saviesa dels nens que la majoria de les persones perden quan creixen i es fan adults.

  El relat ve acompanyat per il·lustracions dibuixades a l’aquarel·la per l’autor a partir d’un gargot sobre la roba d’unes estovalles, que imaginaria les siluetes del nen, la serp que s’ha empassat un elefant o el be tan difícil de representar fora de la seva caixa.

  El resultat d’aquesta aventura novaiorquesa, que va néixer en un context d’exili i en un món en guerra, va ser aquest conte màgic i filosòfic d’un centenar de pàgines, que es va convertir en un fenomen editorial, ja que des de que s’ha publicat El petit príncep s’ha traduït a més de 260 llengües i s’han venut 143 milions d’exemplars en el món.

  70 aniversariMés enllà de la història, el personatge creat per Saint-Exupéry s’ha convertit en una icona mundial, que s’associa als valors positius i actuals: la pau, la protecció del planeta, protecció de la infància, la tolerància, l’intercanvi cultural, el dret a l’educació… És sens dubte un llibre màgic, un mite literari i filosòfic. Una història amb un contingut clau, que dóna resposta a preguntes fonamentals, independentment de la cultura, l’època o l’edat del lector. Alhora, és una història profundament humana.

  La celebració dels 70 anys d’El Petit Príncep recorda el missatge més universal que ens ha lliurat Antoine de Saint-Exupery. No oblidar mai el nen que hem estat tots nosaltres, no oblidar-nos de prendre’ns temps per mirar una flor, contemplar, admirar la seva bellesa. En definitiva, no oblidar-nos que l’essencial és invisible als ulls…

  El Petit Príncep a la BibliotecaEl Petit Príncep a la Biblioteca

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Malvados, de John Connolly

  Malvados. John ConnollyJohn Connolly és un dels autors de novel·la policíaca més reconeguts i llegits del panorama actual, combinant amb mestria la novel·la criminal amb fenòmens sobrenaturals i és comparat constantment amb Stephen King. Ningú millor que ell reflecteix millor el costat fosc de les persones. L’escriptor irlandès sap extreure tot el suc a aquests éssers torturats que viuen al marge de lleis i les normes, submergits en un món irracional, de violència contínua.

  Malvados és la història d’una venjança sagnant en un paratge sobrenatural. Un thriller independent de la cèlebre sèrie policíaca protagonitzada per Charlie Parker, encara que aquest apareix protagonitzant un cameo. Aquesta novel·la negra ens narra com en el remot any de 1693, els colons d’una petita illa de Maine, anomenada no per casualitat Santuari, van ser exterminats per un grup d’assassins armats de mosquets i ganivets i des de llavors, l’illa ha gaudit de tres-cents anys de pau.

  Fins ara. Perquè un grup d’homes es dirigeixen cap allà a la recerca de la dona que va vendre al cap del grup. En el camí d’aquesta banda d’assassins només s’interposen dues persones: Sharon Macy, una inexperta tot i que agosarada agent de policia, i el cap de policia de l’illa, Joe Dupree un home gegantí, estrany i taciturn conegut amb el nom de Malenconia. Però Dupree no és un home qualsevol: és el guardià de certs secrets de l’illa, i també el dipositari de la seva memòria: no està disposat a permetre una nova onada de crims a l’illa que porti al record l’ocorregut el 1693. El mal trobarà qui li planti cara.

  Malvados és una novel·la molt cinematogràfica, narrada des de diferents punts de vista. És una lluita amb connotacions bíbliques. Ningú pot fugir del seu passat i el que ho fa està condemnat a cometre els mateixos errors. Una història dura, plena de violència i sang, amb tipus infames i on no falta aquest gust pel sobrenatural i les coses inexplicables. A Santuari hi ha senders del bosc que desapareixen en una setmana i altres nous que apareixen de forma inexplicable en un altre lloc…

  A Malvados, Connolly aparca temporalment a Charlie Parker per escriure aquesta interessant novel·la que, encara sense aquest, s’inscriu també plenament en el més dur gènere policíac. No en debades, l’escriptor opina que “utilitzar la violència perquè el bé triomfi està moralment justificat”.

  Llibres

 • Los amantes
 • El ángel negro
 • Los atormentados
 • Cuervos
 • Los hombres de la guadaña
 • Els Homes de la Dalla
 • El libro de las cosas perdidas
 • Malvados
 • El poder de las tinieblas
 • Las puertas del infierno
 • Todo el que muere
 • Els turmentats
 • The unquiet
 • Voces que susurran
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Primer Concurs de Microrelats JoveOliva

  La Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú, amb la col·laboració de Roca Editorial, les llibreries Llorens Llibres i La Mulassa posa en marxa, a partir de demà diada de Sant Jordi, el Primer Concurs de Microrelats JoveOliva destinat a participants entre 15 i 18 anys.

  L’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar la creació literària i la lectura entre el públic més jove i també en les persones adultes i així també difondre el centre d’interès de Gènere Negre de la biblioteca. Els participants hauran d’enviar el seu microrelat des del bloc Fora del prestatge de la biblioteca Joan Oliva i Milà, concretament a la categoria Gènere Negre corresponent al Concurs JoveOliva en l’apartat Deixa un comentari, indicant les dades de l’autor (mirar bases del concurs).

  Primer Concurs de Microrelats JoveOliva

  Els microrelats es podran presentar a partir d’avui i fins al 19 de maig d’enguany. Es podrà participar amb tants microrelats com es vulgui per optar a un dels tres premis de guanyador. El resultat es donarà a conèixer a partir del dia 4 de juny a través de la web de la biblioteca, el bloc Fora del Prestatge i el facebook de la Xarxa de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú.

  Hi haurà tres guanyadors en ell Concurs JoveOliva; el 1r premi consistirà en un lector de llibres electrònics E-reader Cervantes touch i un llibre digital a escollir del catàleg de Liberdrac. El segon i tercer premi consistirà en la publicació del relat al bloc i en un lot de llibres per tots tres guanyadors.

  El jurat estarà format per Sílvia Romero Olea, escriptora i conductora del club de lectura de la biblioteca; Antoni Arrufat González, filòleg i professor d’institut; Rosana Lluch Millan, filòloga i gerent de la lliberia Llorens Llibres, Mercè Porta Casals, col·laboradora del Club de lectura de la biblioteca.

 • Bases de Primer Concurs de Microrelats JoveOliva
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  4 comentaris

  Primer Concurs de Microrelats NegrOliva

  La Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú, amb la col·laboració de Roca Editorial, les llibreries Llorens Llibres i La Mulassa posa en marxa, a partir de demà diada de Sant Jordi, el Primer Concurs de Microrelats NegrOliva per a persones majors de 18 anys

  L’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar la creació literària i la lectura entre el públic més jove i també en les persones adultes i així també difondre el centre d’interès de Gènere Negre de la biblioteca. Els participants hauran d’enviar el seu microrelat des del bloc Fora del prestatge de la biblioteca Joan Oliva i Milà, concretament a la categoria Gènere Negre corresponent al Concurs NegrOliva en l’apartat Deixa un comentari, indicant les dades de l’autor (mirar bases del concurs).

  Primer Concurs de Microrelats NegrOliva

  Els microrelats es podran presentar a partir d’anvui i fins al 19 de maig d’enguany. Es podrà participar amb tants microrelats com es vulgui per optar al premi de guanyador. El resultat es donarà a conèixer a partir del dia 4 de juny a través de la web de la biblioteca, el bloc Fora del Prestatge i el facebook de la Xarxa de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú.

  Hi haurà tres guanyadors. El guanyador del Concurs NegrOliva obtindràun llibre digital a escollir del catàleg de Liberdrac i també un lot de llibres com la resta de guanyadors en segon i tercer lloc, a més de la publicació del seu relat. El segon i tercer premi consistirà en la publicació del relat al bloc i en un lot de llibres per tots tres guanyadors.

  El jurat estarà format per Sílvia Romero Olea, escriptora i conductora del club de lectura de la biblioteca; Antoni Arrufat González, filòleg i professor d’institut; Rosana Lluch Millan, filòloga i gerent de la lliberia Llorens Llibres, Mercè Porta Casals, col·laboradora del Club de lectura de la biblioteca.

 • Bases del Primer Concurs de Microrelats NegrOliva
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  3 comentaris

  Guies de Sant Jordi 2013

  Guia Novetats Sant Jordi 2013La Xarxa de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú ha preparat una Guia de lectura Sant Jordi 2013 amb les principals novetats dins el gènere de la novel·la aparegudes amb motiu de la diada de Sant Jordi de 2013.

  I, com és habitual per a la festivitat de Sant Jordi, unaGuia infantil de Sant Jordi Guia infantil, amb les darreres novetats per als més petits, tant en llibres d’imaginació com també en llibres de coneixement.
   
   
   
   
   

   
   

   
   

  Guia de GastronomiaI, com a novetat, enguany, per aquesta Diada de Sant Jordi de 2013, les biblioteques Joan Oliva i Milà, Armand Cardona Torrandell i Biblioteca Víctor Balaguer, presenten conjuntament aquesta Guia de Gastronomia, que conté els documents de gastronomia que es troben en les seves seccions de Col·lecció local.

  Entre les receptes més característiques de Vilanova hi són la sarsuela de peix, els allipebres, la sípia a la bruta o l’all cremat, però el plat més característic de la capital del Garraf és el xató.

  I els dolços?, doncs les pastes seques de Vilanova i la Geltrú conegudes com les llunes són el postre propi de la ciutat.

  Si voleu descobrir tots el plats elaborats a la comarca del Garraf no us perdeu aquesta selecció de títols que us hem preparat per aquest Sant Jordi. Bona diada!
   
   

   
   

 • Guia de lectura Sant Jordi 2013
 • Guia infantil de Sant Jordi 2013
 • Guia de Gastronomia
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Avui, Revetlla de Sant Jordi a les Biblioteques Municipals

  Avui dilluns 22 d’abril de 2013 les biblioteques de Vilanova i la Geltrú participem en la celebració d’aquesta primera Revetlla de Sant Jordi, obrint les nostres portes fins a les 10 del vespre.

  Revetlla de Sant Jordi

  Ja des des del temps medievals, Sant Jordi va gaudir de molta veneració i popularitat universal, segons explica Joan Amades al seu Costumari Català. L’any 1667 va ser proclamat com a patró de Catalunya i es va declarar festivitat religiosa la diada del 23 d’abril, Sant Jordique commemorava la seva mort aquest dia de 303, però seria a mitjans del segle XIX, amb la Renaixença, que Sant Jordi consolidaria el seu patronatge sobre la nació catalana.

  A la festa del dia 23 d’abril, que durant segles ha servit per a commemorar la gesta del màrtir i la llegenda cavalleresca posterior, s’ha sumat una celebració més recent en el temps: la festa del llibre que, des de 1996, any en què va ser declarat per la UNESCO, és el Dia internacional del Llibre.

  Pel que fa al Dia del Llibre, a Catalunya va començar a celebrar-se el 7 d’octubre de 1926, commemorant el naixement de Miguel de Cervantes. Quatre anys després, el 1930 la festa va canviar la tardor per la primavera: es va traslladar al 23 d’abril, fent-ho coincidir no només amb la data de la mort de Miguel de Cervantes, sinó amb la d’un altre escriptor universal: William Shakespeare, (ambdós van morir el 1616). La festa del llibre i la rosa Un 23 d’abril però en diferents anys van morir o van néixer altres il·lustres escriptors com Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla o Manuel Mejía Vallejo, entre d’altres.

  La casualitat va voler que a Catalunya es produís una feliç coincidència i la diada de Sant Jordi va aparellar definitivament el Dia del Llibre amb la Festa de la Rosa. Actualment, la diada s’ha convertit en una extraordinària expressió de cultura popular, i aquest any les biblioteques públiques de Catalunya han volgut sumar-se a la festa celebrant la primera edició de la Revetlla de Sant Jordi.
   
  Avui, a partir de les 20h a la Biblioteca Joan Oliva: hi trobareu les Guies de lectura per a adults i la infantil, que inclouen les novetats literàries que hem preparat per aquesta Diada, i que tindreu a la vostra disposició, una Guia de Gastronomia, que conté els documents de gastronomia que es troben en les seccions de col·lecció local de les biblioteques Joan Oliva i Milà, Armand Cardona Torrandell i Víctor Balaguer.

  També podeu recollir el punt de llibre d’enguany, que fa referència a la llegenda de Sant Jordi.

  I, per arrodonir la festa, cada biblioteca ha preparat una activitat per adults. A la Biblioteca Joan Oliva, a les 21:30h, us oferirem un concert de música a càrrec dels alumnes de l’Escola de Música Freqüències molt especial.

  La Revetlla de Sant Jordi és una iniciativa impulsada pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura que es vol instituir com una festa del conjunt del sistema bibliotecari català.

  No hi falteu!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Ets la meva mare?

  La tragèdia i la comèdia estan tan ben lligades, tan gloriosament equilibrades, que el lector no pot més que quedar fascinat. The New York Times Review of Books.

  Còmic recomanatAlison Bechdel torna a la seva triomfadora saga familiar després de l’èxit aconseguit amb la primera novel·la gràfica Fun Home. Una família tragicòmica. A ¿Eres mi madre?. Un drama cómico descriu la relació amb la seva mare, una dona molt especial: lectora voraç, amant de la música, apassionada actriu, però dona infeliç a causa de l’homosexualitat del seu marit.

  La mare de Bechdel va donar regna solta a les seves aspiracions artístiques al llarg de la infantesa de la seva filla. Així s’oblidava sovint d’exercir de mare i als set anys Alison no va rebre més abraçades o petons de bona nit. D’una manera commovedora i alhora alegre, Bechdel emprèn una recerca de respostes amb què omplir aquest buit entre mare i filla.

  El resultat és un meravellós viatge ple d’interessants referències que els lectors de Donald W. Winnicott i Virginia Woolf sabran apreciar, una exploració de la seva pròpia vida amorosa en l’edat adulta i, sobretot, dels fins fils que freqüentment constitueixen les relacions familiars.

  Alison BechdelEn l’aspecte del dibuix, es tracta d’una feina impecable. Cadascun dels set capítols comença amb un somni d’Alison que transcorre sobre fons negre, mentre que tot el capítol transcorre sobre fons blanc, en una línia clara i un tant aigualit. El blanc i negre només es trenca amb lleugers tons de vermell o granat, en una curiosa simetria simbòlica amb Fun Home, on aquest únic color present era un trist blau. El control de l’enquadrament i la vinyeta és utilitzat l’autora per crear emoció i relacionar personatges.

  El significat d’aquesta obra agafa el seu veritable sentit quan s’expliquen els seus motius, el procés de la seva confecció, la relació del llibre amb l’obra anterior de l’autor, la vida dels personatges reals en què es basa l’argument d’aquest còmic que ha estat molt elogiat per la crítica especialitzada.

  Còmic

  ¿Eres mi madre?. Un drama cómico.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Matilda

  MatildaMatilda és una lectora empedreïda amb només cinc anys. Sensible i intel·ligent, tots l’admiren menys els seus mediocres pares, que la consideren una inútil, desconeixent que la seva fills té poders estranys i meravellosos. Un dia, Matilda decideix rescabalar i comença a emprar-se contra l’abominable i cruel senyoreta Trunchbull… Aquest llibre juvenil de Roald Dahl serà aquest mes el protagonista pels joves participants del Club de lectura per alumnes de 5è i 6è de primària que es va fent un dissabte al mes a la biblioteca a càrrec d’Estefania Guinart.

  El personatge principal d’aquesta proposta de lectura juvenil és una nena prodigi, molt intel·ligent i sensible però els seus pares no valoren les seves aptituds intel·lectuals. La seva filla abans de complir els cinc anys ja ha llegit escriptors com Dickens, Hemingway, Kipling i Steinbeck. Però no només es queda aquí, Matilda quan descobreix que té uns poders psíquics extraordinaris els utilitzarà per salvar l’escola i a la seva estimada mestra Miss Honey.

  Roald Dahl va descobrir el seu talent literari quan la revista The Saturday Evening Post li va comprar una narració en què explicava la seva experiència com a pilot de guerra de la Royal Air Force britànica. A partir d’aleshores es va convertir en un dels grans renovadors de la literatura juvenil del segle passat. Ens ha deixat obrescom Agu Trot, Les bruixes, La maravellosa història d’Henry Sugar, La maravellosa medicina d’en Jordi o L’autopista.

  Matilda

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »