Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per setembre, 2010

Le petit prince, d’Antoine de Saint Exupéry

Un bateau

“Si tu veux construire un bateau, ne rassemble pas tes hommes et femmes pour leur donner des ordres, pour expliquer chaque détail, pour leur dire où trouver chaque chose… Si tu veux construire un bateau, fais naître dans le cœur de tes hommes et femmes le désir de la mer.”

Antoine de Saint-Exupéry

Bonjour à toutes et à tous.

La rentrée s’annonce très dynamique autour de lectures et auteurs très variés que je l’espère, ne vous laisseront pas indifférents…

Par ailleurs, pourquoi ne pas nous plonger tout doucement dans notre enfance à travers Le Petit prince d’Antoine de Saint Exupéry.

Bien que ce soit un livre en apparence destiné aux enfants, nous nous rendrons compte au fil des pages qu’il ne l’est peut- être pas.

À vous, cher lecteur, lectrice d’en faire votre propre réflexion.

L’auteur:
Antoine de Saint Exupéry
Antoine de Saint Exupéry
est né à Lyon le 29 juin 1900. Il est le troisième d’une famille de cinq enfants. Quand il perd son père à l’âge de quatre ans, sa mère décide d’aller vivre avec ses cinq enfants en bas âge chez sa tante qui a un château à Saint-Maurice de Rémens. Il vivra une enfance très heureuse et sa mère aura un poids très important dans le développement de sa personnalité.

Il obtient son baccalauréat au mois d’octobre 1917 au collège mariste Saint Jean de Fribour (Suisse). Poète, rêveur et indiscipliné il prépare les concours pour l’entrée à l’Ecole Navale sans succès.

En avril 1921, il effectue son service militaire à Strasbourg dans l’armée de l’air et obtient son brevet civil de sous-lieutenant à Rabat (Marroc).

En 1923 il a son premier accident d’avion grave et, démobilisé, il travaille comme contrôleur dans unes usine de tuiles puis il change plus tard de poste en travaillant comme représentant dans une entreprise de camions, postes qui pour lui s’avéreront terriblement ennuyeux.

Jean Prévost, secrétaire de la revue Navire d’argent le poussera à écrire et en 1926, année ou li écrira l’Aviateur, il est engagé dans la compagnie Latécoère

Il consacrera toute sa vie à la passion pour l’aviation et ses missions en pleine seconde guerre mondiale lui serviront d’inspiration pour ses romans: Courrier du Sud (1928) Vol de nuit (1931). Terre des hommes (1939) Pilote de guerre (1942).

En 1944 il disparait dans une mission de reconnaissance sur Grenoble et Annecy.
Possiblement il est reparti dans son astéroïde parce que personne ne l’a jamais retrouvé…..

L’histoire:

Le Petit prince
, habitant d’un petit astéroïde, abandonne sa planète car il a du mal à s’entendre avec une rose et décide de partir découvrir d’autres lieux à la recherche d’un ami.

Durant son périple, toute une série de personnages très divers vont y apparaitre….

Le petit prince


• Pouvons-nous considérer Le Petit prince un livre de voyages?

• Quel est le thème de l’oeuvre?

• Quelle question se pose à l’aviateur?

• Quels sont les points communs entre le Petit prince et l’aviateur?

• Sommes-nous d’accord avec le message de Saint Exupéry quand il nous dit que seuls les enfants comprennent les vérités les plus simples de la vie?

• Pourquoi?


Esther Bruna.
Club de Francès.

4 comentaris

Tardor de teatre

Aquest cap de setmana s’estrena la temporada de tardor del Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú a prop d’acomplir-se dotze mesos de la seva reobertura al públic a finals de l’any passat.

I ho farà amb la continuació de l’Escola del Espectador, dijous 30 de setembre a les 20 hores, amb l’objectiu d’apropar les arts escèniques al públic i interactuar amb els artistes i el públic assistent.

En una primera sessió teòrica es farà una breu introducció als coneixements bàsics de funcionament i aprendrem el vocabulari necessari per interpretar i contextualitzar les especificacions tècniques d’un espectacle o d’un espai escènic.

En la sessió pràctica, es celebrarà el 2 ó 3 d’octubre, es muntarà, a partir de l’escenari buit, un petit espectacle on s’integraran tots els elements necessaris d’una producció teatral. Es portarà a terme el muntatge, l’assaig, les representacions i s’acabarà per desmuntar l’escenari.Les persones interessades a participar-hi cal que facin la seva reserva, ja que hi ha límit de places-

Tot està a punt a El Principal

La nova temporada d’arts escèniques a la ciutat que comença tindrà un tema destacat com és el món de les faules. A través de temes com la natura i els animals s’intentarà agradar i sorprendre a l’espectador. L’espectacle serà Badomies o moviments musicats de cinc faules de La Fontaine i s’estrenarà el proper divendres, 15 d’octubre amb la producció pròpia del Teatre Principal i també del Centre d’Arts Escèniques de Reus, l’Escena Nacional d’Andorra i La Troca.

Altres obres previstes en aquesta temporada de tardor són American Buffalo de David Mamet; El meu nom és Rachel Corrie amb la interpretació de Marta Marco; o Èxitus de la companyia teatral Titzina

En l’apartat de concerts hi destaca Paco Ibáñez, que realitzarà una aproximació al poeta Miguel Hernández. També en l’apartat musical ens visitarà el teatre el grup vilanoví La Brigada amb el seu segon treball Les paraules justes; o també l’espectacle de poesia i flamenc Paisajes a càrrec de Ginesa Ortega. També visitarà el teatre aquesta tardor la Cobla Marinada i l’Orquestra de Cambra del Garraf.

Aquesta temporada teatral de tardor es tancarà amb el Concert de Sant Esteve que es realitzarà com no podia ser d’un altre forma, el dia 26 de desembre a les 19.00 h.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Fulles de tardor

S’acaba l’estiuL’estiu ja s’acabat, amb ell, ens han abandonat els dies de piscina, els gelats fresquets, els cafès de mitja tarda, les llargues hores de sol… Per a moltes persones és un moment difícil ja que els costa tornar a la seva vida quotidiana.

Afortunadament, també el món editorial surt de la seva calma estiuenca i es posa en marxa per oferir-nos les novetats de la temporada que de ben segur contribuiran a fer-nos més suportable la rutina normal. I el cert és que hi hauran moltes novetats en aquesta rentrée literària:

Ken Follett amb La caída de los gigantes, una novel·la ambientada en les primeres dècades del segle XX on aborda la Primera Guerra Mundial, la revolució russa i la lluita pel sufragi femení. És la primera part de la seva trilogia, “The century”.

Bret Easton Ellis amb Suites imperials, segona part de Menys que zero, on reprèn la vida d’aquells adolescents dels vuitanta i els situa en un Hollywood ple de drogues, enveges i autodestrucció

Henning Mankell amb Tea bag, una paròdia de les novel·les policíaques que centra la seva atenció en el desemparament dels immigrants africans a la Unió Europea.

John le Carré amb Un traidor como los nuestros, una novel·la sobre un mafiós rus que demana asil polític a Anglaterra.

Paul Auster amb Sunset park, que recull la història d’un grup de persones corrents de Sunset Park, un barri de Brooklyn degradat per la crisi econòmica.

Un bon moment per recuperar la lectura

Almudena Grandes i la seva Inés y la alegría, primer títol de la sèrie “Episodios de una guerra interminable”, al que seguiran El lector de Julio Verne, Las tres bodas de Manolita, Los pacientes del doctor García, La Madre de Frankenstein i Mariano al Bidasoa.

Elvira Lindo torna amb Lo que me queda por vivir, novel·la explicada des del cor de la protagonista, Antonia, que té vint anys quan es veu sola amb un nen de quatre en el canviant Madrid dels vuitanta.

Aquesta tardor arriben els esperats diaris de Marilyn Monroe, Fragmentos y esencias, un llibre miscel·lani, en el que hi caben poemes, anotacions, reflexions i un bon grapat de textos inèdits manuscrits per la dona més desitjada del segle XX.

També està previst el retorn de Mario Vargas Llosa amb El sueño del celta, que acabarà amb quatre anys de silenci de narrador i acadèmic hispano-peruà.

Sense oblidar-nos de Perder teorías d’Enrique Vila-Matas, Lo que sé de los hombrecillos de Juan José Millás, o El archipiélago del insomnio d’Antònio Lobo Antunes o El guardabarrera d’Andrea Camilleri.

La tardor i els llibresI la literatura catalana no queda enrera: Sergi Pàmies torna amb La bicicleta estàtica. Joan Barril recorda la revolució cubana a Les terres promeses, Albert Villaró s’endinsa a La primera pràctica en una història d’una ciutat dels Pirineus en temps de la guerra dels Segadors. El poeta i escriptor David Castillo amb El Mar de la Tranquil·litat ofereix una reivindicació del valor de l’amistat a partir d’una mirada nostàlgica i crítica a una determinada Barcelona. Laia Fàbregas a la seva nova novel·la, La llista ens presenta una història sobre coincidències i accidents, sobre adaptar-se a un país nou i sobre la nostàlgia, la soledat i l’amor incondicional.

Ja veieu que tenim per davant una prometedora pluja de tardor. Les fulles que van caient a la tardor no tenen perquè ser sempre eixutes…

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

1 comentari

Comença el Nou Taller Virtual d’Escriptura Creativa

Escriure virtualmentQui pot participar?

A partir d’octubre us convidem a participar en un taller obert a tothom, sense inscripció, on tothom que vulgui pot participar amb la seves creacions. No hi ha límit d’inscrits, com més participants més enriquidora serà l’experiència d’aquest Taller d’escriptura creativa Virtual.

Quin serà el contingut?.

Per contestar a aquesta pregunta caldrà estar connectats a partir del proper divendres, 1 d’octubre però us podem fer un petit avançament.

En el desenvolupament de la teoria en el taller ens endinsarem en gèneres com l’aventura; el misteri, els assassinats i la resta de elements del gènere negre; i el gènere fantàstic.

El gènere negre tindrà un protagonisme destacat a la biblioteca i en aquest taller durant la primera setmana de febrer, coincidint amb la celebració de la trobada de novel·la negra a Barcelona, la coneguda com a BCN Negra.

Qui serà la conductora del taller virtual?

En aquest Nou Taller Virtual d’Escriptura Creativa hi haurà una nova conductora i serà Maria Teresa Saborit. La fins ara conductora del taller virtual d’estiu en les seves dues primeres edicions, Mercè Rey, ens acompanyarà també en les sessions presencials del Taller d’Escriptura Creativa que es realitza cada any, amb inscripció, a la biblioteca un cop al mes.

I que es tractarà en la nova teoria?

Doncs també tenim preparat una sèrie de registres per anar treballant amb tots aquells escriptors que ens vulguin acompanyar. Es tracta de practicar i cultivar aspectes com la creativitat, com desenvolupar la trama, com fer una bona descripció, com parla un personatge, com ha de parlar el narrador,…

Escriptura virtualQuin serà el seu funcionament?

Per poder explicar-ho no hi ha millor manera que visitar les entrades publicades anteriorment. Aquesta aventura virtual va començar fa dos estius on vam iniciar un taller on-line d’estiu on s’introduien els continguts per als participants i també es realitzava la moderació i la correcció dels textos escrits dels participants per part de la seva moderadora Mercè Rey.Dubtes?.

Ens queden cinc dies per començar i pensem que podria ser un bon moment d’aclarir els dubtes que podem tenir sobre el funcionament, la inscripció o qualsevol altre qüestió que voleu formular-nos abans de començar.

El proper divendres, 1 d’octubre us hi esperem a tots per iniciar la participació en una nova edició del Taller d’Escriptura Virtual. No hi podeu faltar!

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

12 comentaris

Bruguera ja ha fet 100 anys

Bruguera compleix 100 anysPer a la commemoració del centenari de l’editorial Bruguera aquesta setmana s’ha presentat el llibre d’Antonio Guiral 100 años de Bruguera. De El Gato Negro a Ediciones B. L’edició d’aquesta obra serveix per realitzar un repàs de la història de la llegendària editorial fundada a l’any 1910 per Juan Bruguera.

L’objectiu principal de l’editorial des de la seva fundació, segons el periodista Antoni Guiral, autor de l’àlbum il·lustrat recopilatori d’aquesta centenària editorial, és acostar la literatura a la gent a través de productes molt populars i a preus bastant econòmics que van permetre als inicis del segle XX l’accés a la cultura a molta gent.

Es van publicar còmics com Pulgarcito, Din Dan, el DDT o altres productes com a cromos i històries per capítols. Es van adaptar clàssics de Jules Verne o Mark Twain en format còmic a través de la publicació de Joyas literarías juveniles e Historias Seleccion.

Als anys 60 va arribar la col·lecció d’éxit Libro Amigo que va acostar la literatura de qualitat de tots els temps i de diferents països. Entre els diferents autors que van aparèixer es troben: Pio Baroja, Balzac, Borges, Truman Capote, Camilo José Cela, Julio Cortázar, Flaubert o Gabriel García Marquez. Als anys 70 va arribar la revolució del món de la historieta amb l’ Escuela Bruguera i va provocar un creixement en vendes que va arribar fins a les més de quatre milions de revistes mensuals.

Mortadelo al cinemaA mitjans dels anys 80 va començar la darrera gran etapa amb Ediciones B, editorial del Grup Zeta que va adquirir la marca Bruguera i van sorgir personatges de còmics que van marcar una generació, com Mortadelo y Filemon, Zipi i Zape, El botones Sacarino, Rompetechos,… que encara ens acompanyen en l’actualitat gràcies als dibuixos de Francisco Ibáñez. També renascudes històries de personatges mítics com El Capitán Trueno a càrrec de Joan Boix i Ricard Fernándiz. També en aquests anys es va reeditar una revista històrica, el TBO, que va ser un referent en els anys 30 fins al punt de convertint-se en la publicació més venuda.

En l’actualitat els diversos formats de les publicacions de l’editorial Bruguera són conegudes i familiars per una immensa majoria de la població de totes les edats ja que ens acompanyen i ens han conviscut durant molts anys i formen part de l’educació sentimental de molta gent, i han format la identitat social i cultural dels seus milions de lectors que han crescut amb les seves històries.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

1 comentari

Sota la pell

Portada del llibreAquesta novel·la negra escrita per Llorenç Capdevila està inspirada en un cas real que va succeir a l’any 2005; a l’Eix Transversal va ser trobada morta una prostituta, que encara avui no ha estat identificada, amb un peculiar tatuatge eròtic. Aquest dibuix, casualment o no, coincidia amb el d’un altre cadàver, en aquest cas d’un home, que va ser assessinat a Darnius un parell d’anys enrere.

Aquest és l’inici de l’argument que es desplega simultàniament en dues històries: la de Pau Perellós, un escriptor que acaba de ser abandonat per la dona, i la de Paula Galkiewick, una prostituta polnesa que coneix a peu de carretera. Capdevila intenta aclarir els fets que van portar a, suposadament, la màfia polonesa, a assassinar a Paula Galkiewick, prostituta que va deixar el seu país natal precisament fugint d’aquells mafiosos. Sota la pell està disponible com a novetat aquesta setmana a la biblioteca.

 Llorenç Capdevila
Llorenç Capdevila és llicenciat en Filologia Catalana i ha conreat més el gènere històric amb la publicació de les novel·les com El color del crepuscle que va obtindre el premi Leandre Colomer a l’any 2001; O rei o res! , o Ànima de llop amb el que va aconseguir el premi El Lector de L’Odissea al 2004. També va obtindre el premi Gran Angular a l’any 2007 amb El secret del bandoler. Després de publicar diverses novel·les històriques, Capdevila prova ara amb la novel·la negra i el resultat ha estat força positiu amb aquesta història basada en fets reals on els ingredients principals són una dona morta, dos tatuatges i una obsesió.

 • Dos crims i un tatuatge.
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Audiollibres

  AudiollibresLa paraula parlada és la manera més antiga d’explicar històries. D’aquesta manera passaven de generació en generació com valuosa herència cultural dels més diversos grups humans. Possiblement, gran part de les tradicions i llegendes han tingut un inici semblant. Aquesta transmissió oral tenia l’inconvenient de que el narrador podia deformar el missatge en funció dels seus interessos. Problema que no existia en el llibre imprès.

  Al llarg de la història del llibre, les innovacions tecnològiques han permès millorar la qualitat de conservació dels textos i l’accés a la informació. L’audiollibre, és a dir, la gravació de la lectura d’un llibre llegit en veu alta, en un principi va ser dissenyat per a persones cegues. Aviat aquesta nova manera de llegir va captar un públic molt més ampli, atrets per la comoditat de la reproducció de l’audio.

  En l’audiollibre el sistema de lectura tradicional és modificat per la utilització del sentit de l’oïda abans que el de la vista, tradicionalment lligat a la impressió. Els avenços en la tecnologia, el desig de novetats i moltes altres qualitats com la facilitat de comprensió per als més petits, han contribuït al creixement extraordinari de l’audiollibre en els darrers anys.

  Aquest tipus de lectura és ideal per:

 • Tot aquell que disfruta escoltant.
 • Persones ocupades, amb manca de temps per llegir.
 • Estudiants d’idiomes com l’espanyol o l’anglès, a les que els convingui escoltar textos llegits en aquests idiomes com exercitació.
 • Persones amb dificultats en la visió o incapacitades per entendre signes com en el cas dels dislèxics.
 • Persones que no estan encara alfabetitzades, com un pas per augmentar la capacitat d’atenció i la concentració.
 • Nens i joves, molt familiaritzats amb els mitjans audiovisuals i que necessiten un major estímul per a prestar atenció.
 • Persones que passen molt de temps viatjant, tant si condueixen el vehicle com si són portats, en practicar certs esports o en realitzar treballs repetitius…
 • Persones sense hàbit de lectura.
 • Ens apropen d’una manera més vívida i personal la informació dels llibres, facilitant així el seu record.
 • Ha estat amb el desenvolupament de la societat multimèdia que s’ha incrementat l’ús de l’audiollibre, tot i que les gravaciones sonores no musicals són anteriors a l’aparició d’Internet. Curiosament, la primera idea teòrica la devem a la imaginació de l’autor francès Cyrano de Bergerac en la seva Història còmica dels Estats i imperis de la Lluna escrita l’any 1650:

  La imaginació de Cyrano de Bergerac“En obrir la caixa em vaig trobar amb un objecte de metall molt semblant als nostres rellotges, ple d’una infinitat de petits ressorts i maquinària imperceptible. Va resultar que era una mena de llibre que no té ni fulles ni caràcters, un llibre que, per aprendre, els ulls són inútils només calen orelles. Quan algú vol llegir engega, amb una gran quantitat de tot tipus de claus, aquesta màquina, després col·loca l’agulla en el capítol que vol escoltar, i llavors brollen, com de la boca d’un home o d’un instrument musical, tot de sons diferents i desiguals que volen ser l’expressió del llenguatge.

  Quan vaig haver reflexionat sobre aquesta miraculosa invenció per fer llibres, no em va sorprendre veure que els joves d’aquest país posseïen més coneixements als setze o divuit anys que els homes amb de barbes argentades del nostre; perquè només saben parlar, ja no són mai sense lectura: a la cambra, passejant a la ciutat, viatjant a peu, o a cavall, poden portar a la butxaca, o penjats de la sella, una trentena d’aquests llibres ja que no tenen més que prémer un ressort per sentir-ne un capítol només, o bé diversos, si estan d’humor per escoltar tot un llibre: d’aquesta manera tenen al seu voltant tots els grans homes, vius i morts i de tots els segles que els instrueixen de viva veu”. (Capítol 7)

  Una anècdota més moderna: en el transcurs de la precampanya electoral a la presidència dels Estats Units de 2008, la campanya de Barack Obama va difondre gratuïtament a Internet un audiollibre amb el missatge del seu candidat, The Audacity of Hope, escrit i explicat pel mateix Obama, el que va ajudar a la popularització tant del missatge com del format:

  Si voleu gaudir d’aquest nou format, i comprovar les seves avantatges, a la Biblioteca en trobareu aquests títols:

  Audiollibre

  7 cuentos de misterio. Pardo Bazán. E.
  A dos voces. Viglietti. D. y Benedetti, M.
  A todo amor, antología personal. González, A.
  Las amistades peligrosas. Laclos, P.
  Los amotinados de la Bounty. Verne, J.
  And then there were none. Christie, A.
  Antología personal. Rojas, G.
  Antología personal.Guillén, J.
  Antología poética.
  Azul. Darío, R.
  Bartleby, el escribiente. Melville, H.
  El capote. Gogol, N.
  La condena. Kafka, F.
  El contemplado mar, poema leído por el autor. Salinas, P.
  Los crímenes de la calle Morgue. Poe, E.A.
  El cuento más hermoso del mundo. Kipling, R.
  Cuentos para ti. Díaz, R.M.
  The da Vinci Code. Brown, D.
  El diablillo de la botella. Stevenson, R.L.
  Diálogo entre un sacerdote y un moribundo. Sade, D.
  Dotze dames i una reina. Rodoreda, M.
  El elixir de larga vida. Balzac, H.
  En la colonia penitenciaria Kafka, F.
  És quan dormo que hi veig clar. Foix, J.V.
  La España que te cuento.
  Frankenstein. Shelley, M.
  Harry Potter i la pedra filosofal. Rowling, J.K.
  Los hombres que están de más… y otros cuentos. Txékhov, A.
  Informe para una academia. Kafka, F.
  La isla de las voces. Stevenson, R.L.
  Joan Maragall. Maragall, J.
  Joan Salvat-Papasseit. Salvat-Papasseit, J.
  Joan Vinyoli. Vinyoli, J.
  Josefina la cantora o El Pueblo de los ratones. Kafka, F.
  El juego de los cuentos. Bucay, J.
  Los ladrones de cadáveres. Stevenson, R.L.
  Lluna, sal, sang, exili. Marçal, M.M.
  Maria Mercè Marçal. Marçal, M.M.
  Marta Pessarrodona. Pessarrodona, M.
  Un médico rural. Kafka, F.
  Més enllà dels preceptes. Foix, J.V.
  La metamorfosis. Kafka, F.
  Mi nombre es Nadie: el viaje más antiguo del mundo. Fibla, C.
  Las mil y una noches.
  No pesquis mai amb els ormeigs d’un altre. Foix, J.V.
  Núria Candela diu Brossa. Brossa, J.
  Oliver Twist. Dickens, C.
  Pere Gimferrer. Gimferrer, P.
  Platero y yo. Jiménez, J. R.
  Poema del santuari ecològic de Gallifa. Argenté, J.
  Poemas. García Montero, L.
  Poesía con los jóvenes. Benedetti, M.
  Primer romancero gitano. García Lorca, F.
  Relatos de encuentros y desencuentros.
  Rimas. Bécquer, G.A.
  Telón de boca. Goytisolo, J.
  La tempestad de nieve. Puskin, A.
  Tirant el Blanc. Martorell, J.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Vine a conèixer la Vilanova Vella

  Un carrer de la Vilanova VellaLa reurbanització de carrers, la rehabilitació de façanes i la creació d’equipaments nous han marcat fins ara el desenvolupament del projecte d’intervenció integral del nucli antic amb el propòsit de revitalitzar també l’activitat comercial de la Vilanova Vella. Aquest cap de setmana és una de les ocasions per gaudir de l’itinerari a peu per aquesta Vilanova durant aquest mes de setembre. Es tracta d’un recorregut d’una durada aproximada de dues hores on es podrà descobrir els seus origens comercials i la història de la seva activitat econòmica.

  L’àngel del campanar de l’Esglesia de Sant Antoni En aquesta ocasió la visita condueix als seus participants per els espais emblemàtics com el Campanar de l’Esglèsia de Sant Antoni, l’interior de l’Orfeó Vilanoví, els jardins de la Casa del pintor Joaquim Mir, el centre d’art contemporani La Sala o la vida cultural dels teatres de la ciutat.

  La Vilanova Vella encara conserva una representació de les botigues centenàries que van veure créixer la ciutat més enllà del que ara és el nucli antic. I en l’afany per a la recuperació de la memòria històrica es vol crear un mapa fotogràfic del comerç local.

  Per aquest motiu han s’fet una crida a la ciutadania per recollir fotografies de comerços antics de la ciutat que permetin reconstruir la història comercial d’aquest barri.

  L’objectiu final és aconseguir un mapa històric que s’exposarà al centre d’art contemporani La Sala a finals d’octubre per oferir la màxima informació documental de Vilanova Vella i part de l’antiga activitat comercial.

  Us convidem a participar en aquesta iniciativa a partir d’aquest dissabte a la Plaça de Sant Antoni, on començarà de nou una visió del futur de la nostra ciutat a través del seu passat.

 • Informació sortida
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Novel·la a quatre mans: famosos i internautes

  Veiem per la història de la literatura que això d’escriure a quatre mans ve de lluny, el mateix Cervantes ens presenta en la seva obra principal a Cide Hamete Benengeli, com a autor veritable del Quixot, sense treure’ns de dubtes si el tal Cide Hamete, podria ser ell mateix o el veritable autor de qui hereta el tema i argument de la seva paròdia de cavalleries.

  A quatre mans

  La peculiar manera d’escriure a quatre mans ha estat practicada per tàndems d’escriptors com Nativel Preciado i José Antonio Marina quan signen Hablemos de la vida, o Álex Rovira y Francesc Miralles, autors de La última respuesta. Al gènere negre hi ha molts exemples, com Raúl del Pozo i Espido Freire amb La muerte atravesó el Paraninfo, o Alexander Ahndoril y Alexandra Coelho que sota el pseudònim de Lars Kepler han publicat El hipnotista, la primera novel·la de una saga de vuit llibres.

  I no oblidem el tàndem que formen Andreu Martín i Jaume Ribera autors de la sèrie Flanagan, entre molts altres títols. Un altre cas curiós és el del subcomandant Marcos i l’escriptor mexicà Paco Ignacio Taibo II que van escriure Muertes incómodas, encara que mai es van veure ni parlar per telèfon durant el procés de gestació de l’obra.

  Ara sorgeix el projecte To be continued, que compta ja amb el suport de diverses institucions i entitats culturals, a més de firmes editorials i es plantejarà editar el llibre tant en suport digital com en paper. “La iniciativa no té com a objectiu últim només fer un llibre sinó que conflueixin lectura i escriptura i acabi generant un fòrum de gent addicta al món de la literatura digital. D’aquí poden néixer una infinitat d’iniciatives que, al final del procés, hagin creat una autèntica comunitat literària virtual, activa i participativa“, apunta Xavier Bru, responsable de To be continued.

  Les noves tecnologiesEl mecanisme és tan senzill com prometedor. Un escriptor de parla hispana de renom serà l’encarregat d’arrencar el llibre. A partir d’aquest primer capítol, es proposarà als internautes que elaborin en el segon. D’entre totes les propostes que es rebin s’escollirà la millor per via doble: els vots obtinguts a través dels internautes i la decisió última de l’editor del llibre virtual, que vetllarà per la coherència i qualitat. Serà aquest editor l’encarregat d’atorgar les grans línies per on hauria de passar la continuació. Un cop penjat el segon capítol es procedirà igual per al tercer i així successivament. Aquest sistema només es trencarà dues vegades, quan en moments estratègics apareixeran els capítols de dos autors més consagrats.

  En el projecte, que està previst que arrenqui el pròxim mes de gener, es podrà participar de múltiples maneres: com a simple visitant de la pàgina web (que permetrà llegir tranquil·lament els capítols i observar com s’ha desenvolupat la selecció), com a usuari registrat (que donarà dret a votar i a opinar sobre tot el procés) i com a escriptor (que haurà d’omplir una fitxa, amb les seves dades literàries).

  Les noves tecnologies faran la resta: l’obertura de dos canals a Facebook, Twitter i Spotify possibilitarà, per exemple, que des d’un fòrum de discussió es pugui posar banda sonora a cada capítol ja aprovat, vídeos de localització d’escenaris per inspirar-se millor o, fins i tot, organitzar un concurs per anar il·lustrant les entregues.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Ikigami: comunicat de mort

  Coberta d’IkigamiHi ha una llei, la Llei per al sosteniment de la prosperitat estatal. Consisteix en el repartiment per part del missatger Fujimoto d’uns comunicats, els ikigami, que notifican la mort a uns pocs elegits perquè els ciutadans respectin la vida i contribueixin al progrés del país. A qui rep el comunicat li resta nomès un sol dia de vida. Segons la percepció del titular d’aquest comunicat es pot convertir en un avís per morir o per viure. No has tingut mai la sensació d’estar mort en vida?.

  Imaginem-nos que un dia qualsevol rebem un comunicat de mort on ens indica l’hora i el lloc en que es produirà el nostre fatal desenllaç…, en aquests moments ens disposem a viure el nostre darrer dia de la nostra existència amb l’únic objectiu d’aconseguir que aquesta predicció no es dugui a terme i canviar el nostre destí.

  Entrega d’un ikigamiCom es possible això?, ens preguntarem. Als nens a l’escola se’ls injecta una vacuna que en un de cada mil casos porta una nanocàpsules que els causarà la mort entre els 18 i els 24 anys, quan arribi el moment se li comunicarà amb una targeta amb una foto seva i una hora. D’aquesta manera, se’ls dóna l’oportunitat de decidir com deixaran aquest món. En el cas que cometin algun crim o delicte, les seves famílies no se’ls donarà una indemnització. Aquest és l’argument de la col·lecció de manga Ikigami de Motoro Mase que la biblioteca Joan Oliva ofereix amb els seus sis volums per a préstec.

  A l’any 2009 es va estrenar la pel·lícula al Japó basat en aquest còmic amb el títol Ikigami. The Ultimate Limit, però amb un resultat, com podeu veure en aquest link, no gaire estimulant per l’espectador. Des d’aquí recomanem el còmic per viure i sentir les emocions dels personatges i descobrir les sensacions que produeix saber que pots estar assenyalat per un comunicat de mort…

  Còmics

 • Ikigami: comunicat de mort
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »