Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: CONCURS JOVEOLIVA

Microrelats guanyadors del Concurs JoveOliva 2015

joveolivabDemà dijous, 16 d’abril a les 20 hores es realitzarà a la biblioteca Joan Oliva i Milà el lliurament de premis als guanyadors del Concurs de Microrelats JoveOliva de 2015, en una trobada oberta a tothom. Els microrelats guanyadors d’aquesta tercera edició del Concurs JoveOliva són:

El cas de Peter Pan de Sílvia Rull.
Sí, aquell de Ariadna Verdaguer.
Les històries amagades al bosc de Paula Sierra.
 

joveoliva

Publicació dels relats guanyadors del Concurs de microrelats JoveOliva.

PRIMER PREMI: Sílvia Rull per El cas de peter pan.

Estimat diari:

Ahir, 25 de desembre, la mare va convidar a tota la família a sopar. Hi eren els tiets, els avis i els cosins; jo era el més petit d’aquests. Amb vuit anys ja m’havia llegit quasi tots els llibres de la biblioteca del meu poble. Però n’hi havia un, que era especial per a mi. El vaig demanar per Nadal. El conte de Peter Pan, el nen que no volia créixer. Em sentia identificat ja que el meu pare volia que llegís contes per a nois de la meva edat o que em centrés en els estudis i em deixés de tonteries. Ningú m’entenia.

En acabar el sopar, tots els cosins vam sortir disparats cap a l’arbre de Nadal, en què cada any col·locàvem un altre accessori, aquest any era una fada. Al meu cosí gran li van portar la play station 4, al següent un ordinador, a un altre un iphone… Tots els regals eren semblants. Va arribar el meu torn. El regal era petit, un llibre, no, no era un llibre, era el llibre. El que havia esperat amb tantes ànsies.

El pare em va enviar a l’habitació. Tenia cara d’enfadat. Els meus cosins eren feliços amb objectes de centenars d’euros. Però jo en tenia prou amb el meu. Vaig romandre a l’habitació, llegint. En acabar el sopar, el pare, va pujar les escales, sentia el trontoll de la fusta sota el seu gran pes. Em va agafar el llibre i se’l va emportar. Però abans va dir una frase que mai se’m oblidarà:

 -Els contes de fades no són reals.

Aquelles paraules em van fer plorar. Poc després, quan tothom havia marxat, vaig sentir una olor a cremat, el llibre. I amb aquest, el meu cor, també va morir.

A la tarda del dia següent, quan tornava de casa d’un amic em vaig trobar amb un cotxe de policies, dient-me que havia hagut un incendi a casa meva, i que el pare no n’havia sortit. Jo vaig plorar, però dintre el meu cap va sonar una frase: “la meva fada ha sigut venjada.”

joveoliva

SEGON PREMI: Ariadna Verdaguer per Sí, aquell.

En una de les botigues més cares del passeig de Barcelona:

-Què fas aquí nena? Ostres, no em diguis que et compraràs aquest vestit Chanel taronja estrident? – Vaig preguntar amb cara de sorpresa tota encuriosida.

-Mira, que demà vaig a un casament d’aquell noi, en Xavi, te’n recordes? – va dir la meva antiga amiga que feia anys que no veia, tot arrapant el vestit cap a ella amb força, marcant propietat.

-No, no sé pas de qui em parles…- vaig puntualitzar jo.

-Sí dona, aquell que va ser el meu ex nòvio , que el vaig deixar jo, es veu que m’ha convidat. Que era mig ximple, de fet el vaig deixar per inútil, no donava la talla a una formosa dona com jo, era de classe baixa, i això, vulguis o no té repercussions, tant en la cartera com en el tarannà. De fet, no sé ni per què me’n vaig enamorar, si és un tapet de metro cinquanta que no aixeca ni dos pams de terra. Quan sortíem de nit, i em posava aquells talons comprats en una de les botigues més cares de París, per aquell admirador secret que encara tinc, doncs semblàvem el tap i l’ampolla, què vols que et digui, jo personalment passava una mica de vergonya. Ara que per recolzar-m’hi anava de perles! Em venia just a la mida.

Ai pobret! Ja te’n explicaré ja. A més de tímid, vergonyós. Un dia va quedar per sopar amb els del despatx i en tota la vetllada només va obrir la boca un sol cop, i la va anar a fúmer al pal:un desastre. No sé pas quina tòtila deu haver enganyat, perquè per casar-s’hi, deu viure amb una bena als ulls. Potser la pobra no devia trobar a ningú més, ai ves, demà sortirem de dubtes. Ja t’ho explicaré!- i en acabar, la meva vella amiga va marxar remenant el cul com una damisel·la en passarel·la.

I… l’endemà, vaig estampar el pastís de nuvis sobre el seu vestit taronja estrident de Channel. Quin greu, valia tants diners!

joveoliva

TERCER PREMI: Paula Sierra per Les històries amagades al bosc.

El record m’envolta en obrir el llibre. S’endinsa en mi en ensumar l’aroma a paraules que desprèn l’exemplar. És un volum de tapa gruixuda, amb gravats daurats a la tapa, de pàgines fines i groguenques, amb una lletra minúscula, paràgrafs discretament camuflats entre ells pel pas del temps; als marges, anotacions de l’últim lector, en una cal·ligrafia il·legible. Abans de capficar-me en la lectura de nou com cada nit, la imatge de la tarda en què vaig descobrir les històries amagades al bosc, submergeix la meva ment en aquell dia.

Aquella tardor no va fer pràcticament fred. El vent s’emportava les fulles groguenques, vermelloses i ocres dels arbres i les dipositava als marges de les voreres, on vestien de color els carrers d’edificis grisos. Mirava per la finestra i vaig pensar que seria un bon moment per sortir, així que em vaig posar l’ abric de pell i una bufanda de llana. A fora es notava més l’aire, però tot i així la temperatura continuava sent força agradable. Caminava a ritme lent però constant. No vaig pensar en cap lloc en concret per anar-hi. Aviat, vaig arribar als afores de la ciutat i vaig decidir entrar al bosc dels voltants. Allà els arbres eren més densos i el Sol càlid de les últimes hores de la tarda es filtrava entre les fulles. Quan el camí començava a desaparèixer vaig entreveure una petita casa de fusta, ocultada pels arbres.

La nit s’estenia ràpidament des de l’horitzó així que em vaig apropar i vaig picar a la porta. No va haver-hi resposta i, al veure que estava entreoberta, vaig decidir entrar. En deixar la porta ajustada per poder sortir més tard, vaig dirigir la mirada cap a l’estança i vaig trobar una gran biblioteca en què el pas del temps havia pres el paper principal. El terra de fusta cruixia sota els meus peus i les quatre parets de l’habitació s’amagaven rere estants altíssims amb un accés per unes petites escales cargolades. Al centre, dues butaques vermelles a joc amb una tauleta de cafè entre elles i una lampareta a sobre.

Vaig pujar les escales i vaig parar-me davant un dels prestatges. Vaig recolzar la meva mà sobre la superfície d’aquest i va tremolar de dalt a baix, com si el fred hagués arribat fins als espais que restaven entre pàgina i pàgina de cadascun dels llibres d’aquell racó. Va caure aleshores un exemplar de tapa dura i vermella. Em vaig inclinar cap a ell, vaig passar la meva mà per sobre retirant la pols restant i el vaig agafar delicadament. Vaig baixar i vaig prémer l’interruptor de la llum, encara funcionava. Vaig asseure’m en un dels seients, vaig deixar el volum sobre les meves cames i el vaig obrir per endinsar-me en la lectura. A fora passaven les hores, a dins romania en un continu rellotge espatllat. Finalment la son es va apoderar de mi.

Vaig despertar quan la llum de les primeres hores del matí va entrar per la claraboia situada al sostre. En recordar la nit anterior vaig buscar el llibre amb la mirada a prop meu. Em vaig aixecar i vaig buscar més profundament per no hi era. Vaig dedicar tot el matí a examinar els prestatges però no hi quedava rastre. La porta seguia ajustada tal com l’havia deixat a la tarda passada i per la claraboia era impossible accedir a la casa. Vaig marxar. El misteri va guanyar a la capacitat d’oblit de la meva ment durant anys.

En les dates del succés es va celebrar una fira literària on hi havia llibres de tot tipus. Vaig apropar-me a una caixa de cartró on hi havia escrit en retolador “llibres antics”. Era allà. L’havia trobat.

Enhorabona a les joves guanyadores!

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Guanyadors del 3r Concurs NegrOliva i JoveOliva

JOVENEGREOLIVA

Avui s’ha fet públic els guanyadors del 3r Concurs de Microrelats NegrOliva i JoveOliva:

CONCURS NEGROLIVA

1r Mètode científic per Iris Borda García.
2n El Climent era com el mar en calma per Àngels Monedero Rodríguez.
3r Telèfon amb línia directa per Antoni Alsina Sánchez.

CONCURS JOVEOLIVA

1r El cas de Peter Pan per Silvia Rull Jariod.
2n Sí, aquell per Ariadna Verdaguer Oms.
3r Les històries amagades al bosc per Paula Sierra Varela.

Els microrelats guanyadors es publicaran en aquest blog el dimecres 15 d’abril.
Gràcies a tohom per la seva participació i enhorabona als guanyadors!

La biblioteca Joan Oliva presenta els guanyadors del 3r concurs de microrelats

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

3r Concurs de Microrelats JoveOliva

La Biblioteca Joan Oliva i Milà, amb la col·laboració de l’Editorial Alrevés, Llorens Llibres, La Mulassa i Liberdrac, organitza amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú el tercer Concurs de Microrelats JoveOliva. A partir de dimarts, 10 de febrer i fins al divendres, 13 de març de 2015 (inclosos) ja es podran enviar els microrelats. L’objectiu d’aquest concurs és fomentar la creació literària i la lectura entre els joves, a través d’aquesta i d’altres iniciatives com Busca el groc. Trobaràs alló que més desitges, que fa pocs dies s’ha posat en marxa a la biblioteca Joan Oliva i Milà.

joveoliva

L’edat que inclou aquesta modalitat de joves escriptors és la compresa entre els 14, aquests es poden fer durant aquest 2015, fins als 17 anys. Els joves participants hauran d’enviar el seu microrelat a microrelatsjoanoliva@vilanova.cat indicant l’assumpte Concurs JoveOliva i en el correu electrònic indicar les vostres dades: nom, cognom, e-mail de contacte i/o telèfon. Es podran enviar tants microrelats com es vulgui però només es podrà optar a un premi final.

 • Bases de participació del Concurs de Microrelats JoveOliva
 • El primer premi consistirà en un lector de llibres electrònics E-reader Cervantes touch i un llibre digital a escollir del catàleg de Liberdrac. Els tres guanyadors tindran com a premi un lot de llibres per gentilesa de Llorens Llibres i La Mulassa.

  El jurat estarà format per Rosana Lluch i Millan (filòloga, gerent de la llibreria Llorens Llibres), Veri Pena Montfort (llibretera a la Lliberia La Mulassa), Mª Rosa Nogué (escriptora i conductora del Club de lectura de La Crisálide) i Mercè Porta Casals (col·laboradora del Club de lectura de la biblioteca.

  Els guanyadors es donaran a conèixer a partir del dia 25 de març de 2015 a través de la web, el bloc de la biblioteca i també de les xarxes socials de les Biblioteques de Vilanova i la Geltrú. S’editarà un punt de llibre per Sant Jordi 2015 amb el títol i l’autoria dels tres microrelats guanyadors. Aquest punt de llibre es repartirà entre els usuaris de la biblioteca.

 • Els guanyadors de la segona edició en la categoria JoveOliva
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Microrelats guanyadors del Concurs JoveOliva 2014

  jomAvui dijous, 10 d’abril, a les 20 hores es realitza la trobada dels guanyadors dels Concursos de Microrelats NegrOliva i JoveOliva a la biblioteca Joan Oliva i Milà, en un acte de lliurament de premis obert a tothom.
  Durant l’acte, els tres primers classificats de la categoria JoveOliva rebran els premis corresponents com a guanyadors d’aquesta edició.

  Una biblioteca als estels de Paula Sierra i Varela
  Tot va bé d’Ariadna Verdaguer Oms
  Tard de Duna Pascual March

  Per fi ha arribat el moment conèixer els seus microrelats, i descobrir el motiu pel qual han estat escollits.

   

  Microrelats

  Publicació dels relats guanyadors del Concurs de microrelats JoveOliva.

   

  PRIMER PREMI: Paula Sierra i Varela per Una biblioteca als estels

  Mentre la Bella Dorment dormia, l’Alícia queia per la llodriguera i els Tres Porquets fugien del llop, un nen de cabells rossos com la sorra de la platja i uns ulls marrons com la xocolata dibuixava un coet. Estava assegut al seu escriptori antic de fusta, amb un llum il·luminant dèbilment el full blanc on cada cop es definien més els traços a llapis que feia. Al darrere hi havia el llit amb uns llençols blancs com els núvols i un petit os de peluix recolzat al coixí,esperant a la nit per acompanyar en els somnis al seu amic Jordi. Al final de l’habitació hi havia una finestra per la qual entrava la llum de la Lluna en aquelles hores del dia i una petita llibreria carregada de còmics d’Astèrix i Obèlix, novel·les de misteri de l’Agatha Christie, la trilogia dels Jocs de la Fam, i altres llibres d’autors coneguts com J. R. R. Tolkien, J. K. Rowling, RoaldDahl i Lewis Carroll entre d’altres.

  Després de sopar un bistec de vedella acompanyat d’una amanida de pasta, en Jordi va tornar a la seva habitació i es va ficar al llit, abraçant el seu osset de peluix i es va adormir. Mentre dormia, el coet que havia dibuixat feia una estona va començar a prendre forma i a sortir del paper. Al principi semblava un coet de joguina on pogués viatjar el company de somnis del nen però cada cop es feia més gran i quan en Jordi es va despertar a mitja nit, va poder veure un coet espacial de la mida justa perquè hi entrés ell. Va aixecar-se i va obrir la porta que el conduïa al interior. La va tancar darrere seu i va començar a volar i a volar, com si no hi hagués sostre, com si no hi hagués límits. Al cap d’un instant, va apropar-se a la finestra rodona que hi havia a un dels laterals. Molt a poc a poc, amb l’instint obert perquè sabia que allò que hi havia darrere el vidre no seria la seva habitació i no s’equivocava. Va poder veure un cel infinit, ple d’estrelles. Cap racó quedava buit; planetes grans, petits, màgics, misteriosos,… Però el coet no va aterrar en cap d’aquells planetes. Va escollir-ne un on es podia contemplar l’espai com si fos el cinema de la rambla, sí, aquell on anava amb la seva germana gran a veure pel·lícules de tot tipus i menjaven les crispetes salades de mantega. El terra estava format per una gran catifa de pàgines de llibres d’aventures i fantasia. També hi havia cases i castells, però fets de cartró. En aquell lloc només hi havia una criatura màgica, un drac que parlava però que no sabia llegir.

  En Jordi caminava pels carrers deserts. No feia ni una mica d’aire, no es sentia ni un sol so. Res que pogués despertar als personatges ocults en les pàgines del terra. El drac també caminava per allà, silenciós, amb moviments lents. Al girar una cantonada es van trobar els dos de cara i es van espantar. Al cap d’un moment en Jordi estava a punt de fugir corrents quan el drac màgic va esbossar un somriure simpàtic cap a ell. No van dir res, tan sols es van asseure en dos petites muntanyes de llibres que hi havien a prop d’un castell. Va ser aleshores quan el drac va decidir dir les primeres paraules i explicar-li a en Jordi que volia aprendre a llegir, però que no tenia a ningú per ensenyar-li. Estava molt trist. Tota la seva vida vivint entre llibres i no tenia cap altra distracció que contar les estrelles del cel i passejar pels carrers del poble de cartró. En Jordi va agafar un dels llibres sobre els que estava assegut i va començar la seva feinaa aquell petit món, ensenyar a un drac a llegir. Als contes de fades els dracs són dolents però aquest era el millor amic de les princeses, prínceps, reis i reines, a més d’un boníssim alumne. De seguida se’n sortia amb una oració, que es va convertir en una pàgina que va acabar en un llibre sencer. En Jordi havia de tornar a casa, i el drac va dir-li que algun dia tornarien a veure’s.

  Al matí següent, en Jordi es va despertar al seu llit, cobert pels blancs llençols, amb el seu amic os al costat. Va pensar que tot havia estat un somni. La mare el va cridar per baixar a esmorzar però al seu escriptori alguna cosa el va cridar l’atenció. En veure el paper on hi havia dibuixat el coet se’n va adonar de que aquest ja no hi era i que en el seu lloc hi havia el dibuix d’un drac llegint.

   

  Microrelats

  SEGON PREMI: Ariadna Verdaguer Oms per Tot va bé

  Les històries d’amor no acaben mai bé i el dia del teu aniversari celebres que et fas gran, ves tu, quina bajanada! I a més t’obsequien amb regals que no et fan el pes. El tren s’apuja i cada dia hi ha més maldat en aquest món. La persiana s’ha encallat, hauré de trucar el lampista i fa dies que no surt el Sol. Un bon tan per cert de població a l’atur i per televisió no fan res de bo. Avui, la companyia de telèfons ja m’ha trucat dues vegades i l’aigua de la dutxa surt freda. No ens deixen votar i aquest matí la torrada se m’ha cremat. El meu llibre no me’l vol publicar cap editor i haig de començar a assumir el títol d’escriptora fracassada. Els polítics ens roben i ja no me’n crec n’hi un. Em fa mal l’estómac, el sopar d’ahir el vespre no se’m va posar bé i a sobre, avui la farmàcia està tancada. Els veïns em roben el wifi i el carter no m’entrega mai les cartes a temps. Falten piles a la ràdio, avui no podrem escoltar el Barça. Tinc la roba estesa, plou! Fa mesos que no cobro i, ostres, la planxa! Se m’ha cremat la camisa que em volia posar demà i algú ha xafat una tifarada i tota la casa fa pudor. A més, no trobo l’anell de casada per enlloc, el meu marit em matarà! Els psicòlegs, ens estafen en el fons els tarats són ells i, per acabar-ho d’adobar, vas al banc i es veu que no et donen diners perquè tens massa préstecs demanats.

  Però calma, tot anirà bé, hem de ser positius!

  Positius? Una merda.

   

  Microrelats

  TERCER PREMI: Duna Pascual March per Tard

  Caminava per la ciutat amb una inquietud que no era pròpia d’ell. Ja no plovia, i el terra estava ple de bassals. La tènue llum dels fanals il·luminava la seva cara trista. Només feia un dia que l’havien enterrat la seva dona, la persona que més estimava, la llum que feia que cada dia es despertés amb ganes de viure, per ella.

  Ara que ja no hi era no trobava el sentit a res, la seva vida ja no tenia cap finalitat. Es limitava a viure per fer-la feliç i ara ja no sabia què fer. Dins seu encara no es creia que hagués pogut passar aquella desgràcia. Esperava arribar a casa i trobar-la asseguda a la butaca, llegint, amb aquella cara de concentració, i la felicitat de descobrir que podia aïllar-se del món per un moment i llegir una història més bona que la seva. Sabia que quan obrís la porta es trobaria el pis buit, amb una tranquil·litat massa silenciosa. No s’ho podia creure.

  A l’arribar a casa es va asseure al mateix lloc que ella. Sobre la taula hi havia el llibre que havia deixat a mig llegir. El va agafar i va llegir-ne el títol: “Lluny”. Lluny, lluny és on ella havia marxat, i on mai més podria tornar-la a veure…

  Decidit va aixecar-se de la butaca i se’n va anar a buscar alguna cosa a l’habitació dels trastos. Quan va haver trobat el que buscava va posar-se la jaqueta i va sortir al carrer. No es podia creure el que estava a punt de fer, però tenia clar que era el que necessitava. Corria, ràpid, com si la seva vida estigues en perill, però no era el seu cas.

  Va arribar al lloc on es dirigia. La gran porta de ferro inspirava una superioritat i un respecte que no podia suportar. Sense pensar-s’ho va entrar sense mirar i es va dirigir a la tomba, la de la seva estimada. Va agafar fort la pala que duia a les mans i va comença a cavar. Tenia la certesa de que encara estava viva i allò li donava més forces per seguir traient terra. Estava tot brut, les gotes de suor que li baixaven pel front es confonien amb les seves llàgrimes.
  Per fi va arribar a tocar la fusta amb la punta de la pala. Va obrir la tapa i la va veure, pàl·lida, sense cap rastre de vida, quieta, blanca, plàcida. Es va adonar que no havia servit de res, que la seva certesa només era fruit de la negació d’acceptar el que havia passat.

  Era tard, tard per ella, i també tard per ell. No trobava cap sentit a tornar a casa després de tot. Va estirar-se al seu costat, quiet. Després de dues hores va tornar a ploure. Entre la pluja i els seus plors va començar a inundar-se el forat, cada cop amb més rapidesa.

  Va decidir no moure’s del seu costat, mai més, i així va ser, fins que ell va quedar pàl·lid, sense cap rastre de vida, quiet, plàcid, tal com l’havia trobat a ella.

   
  Enhorabona a les guanyadores!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Guanyadors del Concurs de Microrelats NegrOliva i JoveOliva

  biblioJa es coneixen els guanyadors d’aquesta edició del Concurs de Microrelats. S’han presentat setanta nou microrelats al Concurs, a la categoria de JoveOliva han participat vint-i-tres relats i al concurs NegrOliva participen cinquanta sis relats.

  El jurat d’aquesta edició està format per Àlex Martin, escriptor i director de la col·lecció Crims.cat de l’Editorial Alrevés; Sílvia Romero Olea, escriptora i conductora del Club La Crisàlide de la biblioteca; Josep Forment, editor a l’Editorial Alrevés; Rosana Lluch Millan, filòloga i gerent de la llibreria Llorens Llibres; Veri Pena Montfort, llibretera a la Llibreria La Mulassa; i Mercè Porta Casals, col·laboradora del Club de lectura de la biblioteca, que donen el següent veredicte:

  negroliva

  Els guanyador del Concurs de microrelats NegrOliva és Joan Sanchís Guirado amb el microrelat Fred de mort. En segon lloc és per Anna Salgot i de Marçay amb La porta tancada, mentre que la tercera posició ha estat per Gemma Ortís Carrasco amb el seu microrelat No obris la porta.

  El Concurs de microrelats JoveOliva ha estat guanyat per Paula Sierra Varela amb Una biblioteca als estels. La segona posició ha estat per Ariadna Verdaguer Oms amb el microrelat Tot va bé; finalment el tercer lloc ha estat per Duna Pascual March amb el seu microrelat Tard.

  joveoliva

  El primer premi pel guanyador en les dues categories de la segona edició del Concurs de Microrelats NegrOliva i JoveOliva són un lector de llibres electrònics E-reader Cervantes touch i un llibre digital a escollir del catàleg de Liberdrac.

  jomEls tres guanyadors d’ambdues categories rebran també un tiquet regal per entrades per tres espectacles per a dues persones de la temporada estable de 2014 del Teatre Principal i de l’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú, i un lot de llibres per a cadascun dels guanyadors i guanyadores.

  Els tres relats guanyadors formaran part del recull virtual que es publicarà al bloc Fora del Prestatge de la biblioteca.

  La biblioteca Joan Oliva i Milà també editarà un punt de llibre per la Diada de Sant Jordi amb el títol i els autors dels microrelats guanyadors. Aquest punt de llibre es repartirà als usuaris de la biblioteca

  El proper dijous, 10 d’abril a les 20 hores es realitzarà el lliurament de premis als guanyadors del Concurs de Microrelats NegrOliva i JoveOliva a la biblioteca Joan Oliva i Milà. Aquest concurs ha comptat amb la col·laboració de l’Editorial Alrevés, Libros de Seda, Liberdrac i les llibreries Llorens Llibres i La Mulassa. Gràcies a tothom per la vostra participació i us convidem a tots, participants o no participants, al acte de lliurament de premis.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  2n Concurs de Microrelats JoveOliva

  La Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú, amb la col·laboració de l’Editorial Alrevés, Libros de Seda, Liberdrac i les llibreries Llorens Llibres i La Mulassa, també posa en marxa el segon concurs de microrelats JoveOliva a partir de l’11 de febrer i fins a l’11 de març de 2014 (inclosos), ja es podran enviar els microrelats. L’objectiu d’aquest concurs és fomentar la creació literària i la lectura, i fomentar l’ús de la biblioteca entre els joves.

  joveoliva

  L’edat que inclou aquesta modalitat de joves escriptors és la compresa entre els 14, aquests fets durant aquest 2014, a 17 anys. Els joves participants hauran d’enviar el seu microrelat a microrelatsjoanoliva@vilanova.cat indicant a l’assumpte Concurs JoveOliva i en el correu indicar les vostres dades: nom, cognom, correu electrònic i/o telèfon de contacte. Es podran enviar tants microrelats com es vulgui però només es podrà optar a un premi final.

  Bases de participació del Concurs de Microrelats JoveOliva

  El primer premi consistirà en un lector de llibres electrònics E-reader Cervantes touch i un llibre digital a escollir del catàleg de Liberdrac.

  Els guanyadors es donaran a conèixer a partir del 2 d’abril a través de la web, el bloc Fora del Prestatge i el facebook de la Xarxa de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú

  No hi ha comentaris

  Relats guanyadors del Concurs Microrelats JoveOliva

  JoveOlivaAquesta nit a les 8 del vespre s’ha fet la trobada dels guanyadors dels Concursos de Microrelats NegrOliva i JoveOliva a la biblioteca Joan Oliva i Milà, en un acte de lliurament de premis obert a tothom.

  Durant l’acte, els tres primers classificats de la categoria JoveOliva rebran els premis corresponents.

  Sense títol de Laia Barreto Guembe
  Pizzawood! de Tomàs González Carbó
  Estimat desconegut de Alicia Vera Centeno

  Per fi ha arribat el moment conèixer els seus microrelats, i descobrir el motiu pel qual han estat escollits.

   

  Microrelats

  Publicació dels relats guanyadors del Concurs de microrelats JoveOliva.

   

  PRIMER PREMI: Laia Barreto Guembe, per Sense títol

  Notes musicals apareixen en el paper dibuixades en tinta negra per una ploma grisa com la espessa boira de la nit. La melodia escrita en mi menor et recorda les vides tretes les nits anteriors. Llàgrimes de dolor cauen en les partitures formant petits bassals. Deixes la ploma al tinter i reculls els papers. Et poses l’abric. Decidit, apagues la llum i obres la porta. Són les nou. Aquesta nit seria una com totes les altres.

  Camines sol per un carrer fosc. Veus un home d’edat mitjana una mica més alt que tu. Vestit amb una jaqueta de cuir i uns texans vells avança silenciosament. Els seus cabells negres tapen el seu rostre pàl·lid.

  T’acostes a ell, el mires i li dius:

  Alguna vegada has conegut el dolor?

  Et mira. Somrius. Mor.

   

  Microrelats

  SEGON PREMI: Tomàs González Carbó, per Pizzawood!

  –Ei Joana, el pare t’ha dit que preparis el sopar, ja saps com s’empipa quan en arribar a casa encara no estem sopats i al llit!

  –Jo no tinc gana, i no m’emprenyis que estic atrafegada. Busca dins de la nevera a veure si trobes alguna cosa i calla d’una vegada… Vols?

  –Col, carbassa, tonyina passada i un tall de formatge. Res d’interessant. Ui! Mira això, si és el telèfon d’aquesta pizzeria que han obert aquí al costat. Mmm… Xampinyons, parmesà, pernil! Truco ara mateix!

  I així es va acabar la meva tranquil·litat, em descongelen, m’enfornen i de cop i volta em posen al porta objectes d’una moto. Home nois, que no sabeu que els canvis tèrmics provoquen refredats, mal de cap… Ups, ràpid crec que m’haig de prendre una aspirina corrents.

  Brruuum cap aquí, brruummm cap allà. Sembla que ja em arribat, el meu xofer truca al porter automàtic, contesta un home una mica emprenyat, que no senyor, jo no he demanat cap pizza, ni de mortadel·la ni de “peperonni”!

  Bah, ell s’ho perd, no sé quina mosca li ha picat, quina poca vergonya rebutjar una estrella com jo… digna de ser fotografiada. Bé ara que em miro veig que aquest tall de mortadel•la s’està caient, ràpid un estilista!

  Ara el xicot preocupat truca a la centraleta, crec que s’ha equivocat de direcció. Que sí noi, m’has de portar a Hollywood, no veus com en sóc de fina, que moreneta que tinc la crosta?
  Ja veig els titulars dels diaris: Arriba als cinemes, Harry Potter i la pizza monumental, “I’m legend”, “la pizza en el país de las maravillas”.

  L’Òscar a la millor pizza, un reconeixement a la meva finíssima capa de formatge. Passejos en limusina, estrella al passeig de la fama, grans cues de fans demanant autògrafs… I jo radiant, perfecta, guapíssima, impressionant, immensa, extraordi… Auix! Em desperto de cop. El dolor s’estén pel meu cos i de cop, foscor. Bé encara tinc temps d’escoltar unes últimes paraules:

  –Què faig amb la mitja pizza que sobra?

   

  Microrelats

  TERCER PREMI: Alicia Vera Centeno, per Estimat desconegut

  Avui estic de sort. He aconseguit el bolígraf i el paper groguenc. No és fàcil escriure sota la violenta mirada del senyor del bigoti, però ho he de fer :

  “Estimat desconegut :

  Abans de començar m’agradaria demanar-te disculpes per haver sigut el teu pitjor enemic durant tant de temps.

  Vaig ser l’únic que va permetre que la por dominés la teva vida, el que es va estancar en fets passats per destrossar tot allò que havies de viure en el present.

  El futur te’l vaig provocar jo.

  Et culpo per no tenir la força per decidir. Vaig odiar una quantitat indefinida dels teus defectes però avui només odio un : vas tenir vida i no la vas viure.

  Mai vas buscar allò que et fes arribar als límits, que et posés a prova, provocant que almenys poguessis conèixer una part de tu.

  Vas voler comportar-te com un covard. Sempre has fet allò que era més fàcil i aquesta actitud et va portar a la mala vida. Una vida plena de drogues, alcohol, delictes i molta, molta infelicitat.

  T’escric això perquè és l’única manera que tinc avui de poder acceptar la veritat. Quan intento parlar amb tu se’m barregen els pensaments i acabo amagant-me de la realitat que sé i mai t’he volgut reconèixer. Sento no haver pogut saber tant de tu abans, ja que t’hauria evitat molts patiments i sí, t’hauria donat vida, molta vida.

  És contradictori anomenar-te desconegut i conèixer, avui, tant de tu. Però després de seixanta anys al teu costat, això és poc i moriré sense saber-ho tot.”

  Vaig doblegar el full. Li vaig donar junt al bolígraf al senyor del bigoti, ara ja amb una mirada cansada, després de tantes hores sense treure’m l’ull de sobre.

  “El pot llençar. No sap el bé que em fa escriure’m per endreçar-me el plegat de pensaments que es passegen pel meu cap totes les nits.”

  Em va mirar i amb cara de no entendre res va tornar a tancar la meva cel·la.

   
  Enhorabona als guanyadors!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Acte de lliurament de premis dels Concursos de Microrelats

  Aquest dijous dia 13, a les 20 h, a la Biblioteca tindrà lloc l’acte de lliurament de premis del Concurs de microrelats NegrOliva i del Concurs de microrelats JoveOliva.

  És un acte obert a tothom, i al que hi esteu tots convidats.

  Us recordem els noms dels guanyadors dels dos concursos:
   
  Concurs JoveOliva
  1r – Sense títol de Laia Barreto Guembe.
  2r – Pizzawood! de Tomàs González Carbó.
  3r – Estimat desconegut de Alicia Vera Centeno.
   
   

  Microrelats

  Concurs NegrOliva
  1r – Joc de nens de Laia Olivé Ràfols.
  2n- Veïns de Juanjo Milà.
  3r – Feliç no Sant Jordi de Mònica López.
   
   

  Així mateix, durant l’acte es lliuraran els diplomes als participants dels dos concursos, JoveOliva i NegrOliva.

  També el proper dijous, publicarem al bloc els sis relats guanyadors.

  No us els perdeu!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Guanyadors Concursos Microrelats JoveOliva i NegrOliva

  Us presentem els guanyadors de la primera edició del Concursos de Microrelats JoveOliva i NegrOliva. La Biblioteca Joan Oliva agraeix al jurat dels concursos la seva dedicació i implicació en aquest projecte de creació literària.

  El guanyador del primer premi del Concurs de Microrelats JoveOliva ha estat el microrelat Sense titol de Laia Barreto Guembe. En segon lloc ha quedat el microrelat Pizzawood! de Tomás González Carbó. I el tercer lloc ha estat per Estimat desconegut d’Alicia Vera Centeno.

  Concurs JoveOliva

  1r – Sense títol de Laia Barreto Guembe.
  2r – Pizzawood! de Tomàs González Carbó.
  3r – Estimat desconegut de Alicia Vera Centeno.

  El guanyador del Concurs de Microrelats NegrOliva ha estat el microrelat Joc de nens de Laia Olivé Ràfols. El segon premi ha estat atorgat a Veïns de Juanjo Milà. I el tercer guanyador ha estat el microrelat Feliç no Sant Jordi de Mònica López.

  Concurs NegrOliva

  1r – Joc de nens de Laia Olivé Ràfols.
  2n- Veïns de Juanjo Milà.
  3r – Feliç no Sant Jordi de Mònica López.

  Biblioteca Joan Oliva i MilàEn els propers dies es farà la publicació virtual dels relats guanyadors d’ambdós concursos en aquest mateix bloc.

  La biblioteca Joan Oliva i Milà oferirà un acte de lliurament de premis als guanyadors al que tothom hi esteu convidats. Properament us informarem de la data i hora de l’acte.

  Moltes felicitats als guanyadors i gràcies a tots els que heu participat en aquesta primera edició dels concursos de microrelats que ha organitzat la biblioteca.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  1 comentari

  Primer Concurs de Microrelats JoveOliva

  La Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú, amb la col·laboració de Roca Editorial, les llibreries Llorens Llibres i La Mulassa posa en marxa, a partir de demà diada de Sant Jordi, el Primer Concurs de Microrelats JoveOliva destinat a participants entre 15 i 18 anys.

  L’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar la creació literària i la lectura entre el públic més jove i també en les persones adultes i així també difondre el centre d’interès de Gènere Negre de la biblioteca. Els participants hauran d’enviar el seu microrelat des del bloc Fora del prestatge de la biblioteca Joan Oliva i Milà, concretament a la categoria Gènere Negre corresponent al Concurs JoveOliva en l’apartat Deixa un comentari, indicant les dades de l’autor (mirar bases del concurs).

  Primer Concurs de Microrelats JoveOliva

  Els microrelats es podran presentar a partir d’avui i fins al 19 de maig d’enguany. Es podrà participar amb tants microrelats com es vulgui per optar a un dels tres premis de guanyador. El resultat es donarà a conèixer a partir del dia 4 de juny a través de la web de la biblioteca, el bloc Fora del Prestatge i el facebook de la Xarxa de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú.

  Hi haurà tres guanyadors en ell Concurs JoveOliva; el 1r premi consistirà en un lector de llibres electrònics E-reader Cervantes touch i un llibre digital a escollir del catàleg de Liberdrac. El segon i tercer premi consistirà en la publicació del relat al bloc i en un lot de llibres per tots tres guanyadors.

  El jurat estarà format per Sílvia Romero Olea, escriptora i conductora del club de lectura de la biblioteca; Antoni Arrufat González, filòleg i professor d’institut; Rosana Lluch Millan, filòloga i gerent de la lliberia Llorens Llibres, Mercè Porta Casals, col·laboradora del Club de lectura de la biblioteca.

 • Bases de Primer Concurs de Microrelats JoveOliva
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  4 comentaris