Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Cuina amb Joan Roca

 

portadaEl llibre que us presentem avui, Cuina amb Joan Roca, es concep com un curs de cuina. És un llibre que recopila, ordena i sintetitza vint-i-cinc anys d’ofici i una vintena d’anys també de docent a l’Escola d’Hosteleria de Girona, i que s’adreça a l’àmbit domèstic.
‘Teníem ganes de fer aquest llibre, perquè calia, perquè tot i que és la informació que utilitzem a l’escola, l’hem pensat per a l’espai domèstic. Un llibre escrit tenint en compte el què tenim a casa i el què no cal fer a casa. Sovint quan proposem llibres amb les tècniques complexes generem frustració a una part del lectors, perquè no poden fer les receptes que es descriuen. En canvi a Cuina amb Joan Roca hem fugit de la dificultat. Proposem una metodologia didàctica que serà molt útil en el desenvolupament de les receptes, sobretot per interpretar-les. Perquè la creativitat comença amb el coneixement. I és imprescindible conèixer les tècniques, preelaboracions, com manipular els aliments abans de les preelaboracions…’, explica Joan Rocacoccions_2 que deixa ben clar que no és un llibre de receptes, tot i que se n’expliquen vuitanta, sinó de processos.
El cuiner també deixa ben clar que aquest volum contribueix a promoure l’alimentació sana, el coneixement del producte de proximitat, de temporada, i ajuda a aplicar el sentit comú i uns valors dins l’alimentació. A diferència d’altres aproximacions sobre la realitat social imperant, que intenten adaptar-se a una manera de viure on la cuina cada vegada té menys pes i se li dedica menys temps, Cuina amb Joan Roca, d’una manera ben natural, proposa tot el contrari: posar en valor la cultura gastronòmica heretada i el gust per regalar un bon àpat a la gent que t’estimes, dedicant-hi el temps que requereix. Cuinar és el que al final ens convida a compartir, a preparar un petit acte de convivència al voltant de la taula, on el menjar és un vehicle de gaudir dels nostres amics i familiars, un motiu per expressar sensacions i passions, un pretext per parlar, reflexionar, mirar-nos i sentir.

glossari_1 Joan Roca Fontané (1964) és xef del restaurant gironí El Celler de Can Roca. Va estudiar a l’Escola d’Hosteleria de Girona, on més tard va exercir de mestre. Va treballar amb els seus avis i els seus pares als seus respectius negocis familiars, una fonda i un restaurant de cuina catalana. Avui és xef del seu propi restaurant, que porta amb els seus dos germans, Josep -sumiller- i Jordi -xef de postres-, i on fa un tipus de cuina amb els sabors tradicionals de la cuina catalana però amb tècniques d’avantguarda, la qual implica tasques de recerca quant a tècniques modernes i noves aplicacions d’aquestes d’una banda i de receptes de plats antics tradicionals de l’altra. El seu estil de cuina pertany al dit “tecno-emocional”.
Aquí us mostrem tots els llibres del cuiner Joan Roca que podreu trobar a les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari