Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


El grito en el cielo. La Zaranda. Teatro Inestable de Andalucía la Baja

e lgrito en el cielo

La companyia La Zaranda, Teatro Inestable de Andalucía la Baja, fa més de trenta anys que va emprendre el seu camí teatral realitzant una intensa tasca de creació que li ha valgut un gran prestigi internacional. La seva trajectòria té com a constants teatrals els objectes, l’expressionisme visual, la depuració de textos i la creació de personatges límits, i com a mètode de treball, un rigorós procés de creació en comunitat. La Zaranda, com a sedàs que preserva l’essencial i rebutja l’inservible, desenvolupa una poètica teatral que, lluny de fórmules estereotipades i efímeres, s’ha consolidat en un llenguatge propi que sempre intenta evocar la memòria i convidar a la reflexió.

Al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, durant la temporada febrer-juny del 2010 van presentar el seu treball Futuros Difuntos, i la temporada març-juny del 2011 el muntatge Nadie lo quiere creer (La patria de los espectros). Aquest diumenge dia u de març a les set de la tarda tornen al Principal per presentar-nos la seva darrera obra, El grito en el cielo.

cartell El gritoAquest muntatge el varen començar a preparar en residencia artística a la Biennale di Teatro de Venècia, i el varen estrenar al Festival Temporada Alta de Salt-Girona. La història que ens expliquen és aquesta: presoners de l’herència genètica, els historials mèdics i el consum estadístic que administra el seu temps, uns cossos desnonats acabar dipositats en un magatzem d’òrgans deteriorats sense possible regeneració. Una confortable i asèptica avantsala de la mort. No obstant això d’aquestes vides reduïdes a mecanismes orgànics no han pogut abolir totalment la contraindicació de somiar. Alguns decideixen escapar de l’acte final de la seva destinació, intentant una fugida de la defunció mèdicament certificada cap a la llegendària font de l’eterna joventut. Un viatge de tornada a la vida, recuperant el dolor com a dimensió humana i també el goig de la llibertat perduda. Viure a la intempèrie de l’ànima.

El grito en el cielo, d’Eusebio Calonge presenta a uns éssers desvalguts, al final dels seus dies, reduïts simplement a cossos, a òrgans, a historials mèdics que, però, no es resignen a la defunció pautada que els tenen assignada i busquen com sigui una fugida. Personatges extraviats que no han perdut l’esperança, que intenten escapar d’una situació que els empresona i emprenen un viatge de retorn a la llibertat, a la vida. Aquí una vegada més, amb el seu humor cru, amb imatges poderoses, amb una posada en escena que amb quatre elements transforma els espais, la Zaranda commou i colpeja, torna a donar una lliçó de teatre parlant d’un món deshumanitzat que aniquila qualsevol tipus de transcendència. L’expressionisme visual de La Zaranda té una relació molt directa amb la memòria dels materials, restes d’antics naufragis. Ara s’acosten a uns cossos desnonats pels historials mèdics i l’herència genètica per reivindicar la capacitat del somni com a clau de llibertat. L’humor negre i tendre de La Zaranda burxa en la dimensió humana del dolor i ens convida a la reflexió sobre la vellesa i la mort. És per aquest teatre autèntic que La Zaranda posa El grito en el cielo.

El germen de l’obra va néixer a l’agost a la Biennal de Venècia, on la companyia va ser convidada en residència artística, al final de la qual va mostrar un assaig obert al públic. Des de llavors, el procés de creació ha seguit en la seva nau de Jerez, on l’obra ha anat creixent, canviant, polint per emprendre el camí que inicià al Teatre de Salt.

Després de la funció trobada amb La Zaranda dins l’espai Escola de l’espectador, al mateix teatre, conduïda per Maite Guisado, periodista de TVE especialista en arts escèniques. Una valuosa oportunitat de conèixer aquesta companyia andalusa de més d’aprop.

Us recordem que a les biblioteques municipals de la ciutat hi ha tot una secció dedicada a obres de teatre.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari