Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


El gran Vázquez

El Gran VázquezEl film El Gran Vázquez, dirigit per Óscar Aibar i protagonitzat per Santiago Segura, es va poder veure per primera vegada al Festival de Cinema de San Sebastià i es va estrenar als cinemes del nostre país el passat divendres.

Ens trobem a la Barcelona dels anys seixanta. Vázquez i els seus personatges triomfen entre els còmics de l’Editorial Bruguera i el considerat com el millor dibuixant de còmics d’Espanya gaudeix del que vol quan vol, no paga gens, esquiva amb enginy als seus creditors, burla i estafa als seus caps i es casa alegrement, col·leccionant una família després d’una altra.

Això és així fins que un gris administrador de l’editorial en la que treballa decideix que ha de respectar les normes com fa tothom. Per Vázquez això no serà una feina gens fàcil: pel genial dibuixant la vida és una festa a la que colar-se amb o sense invitació.Manuel Vázquez

Manuel Vázquez (1930-1995) va ser un dibuixant i guionista de còmics espanyol, un dels més importants del segle XX.

Va iniciar la seua carrera en la dècada de 1940 com a dibuixant i guionista en Maravillas, suplement de la revista infantil Flechas y Pelayos. A la fi de la dècada es va convertir en un dels principals autors de la barcelonina Editorial Bruguera, en la qual va començar a treballar en 1947.

A les pàgines de revistes com Pulgarcito, El DDT, Tío Vivo i Mortadelo van aparèixer els seus imaginatius i anàrquics personatges, entre ells Mr. Lucky; Heliodoro Hipotenuso; Las hermanas Gilda; La família Cebolleta, Ángel Siseñor; La Família Churumbel; el Inspector O’Jal; el Inspector Yes; el Tío Vázquez (història amb tints autobiogràfics on ell és el protagonista), o Anacleto, Agente Secreto.

Personatges Vázquez

En la seva darrera etapa, després de la desaparició de Bruguera l’any 1986, es va consagrar al públic adult. Va col·laborar també en publicacions com El Papus o Makoki (amb el pseudònim de “Sappo”) i en el suplement infantil del periòdic El País. En 1990 va ser guardonat pel conjunt de la seva obra en el Saló del Còmic de Barcelona.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

2 Comentaris fins ara

  1. Pau, Christian Dimarts 5 d'Octubre de 2010 - 10:26 h

    Saniago Segura és un còmic molt bo i ens agrada molt que hagi vingut a un festival a Catalunya.

  2. Marc Saez i Àlex Carbonell Dimarts 28 de Setembre de 2010 - 10:25 h

    Ens agrada molt perquè la pel·licula fa molt riure

Deixa un comentari