Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Tingueu tots un bon Nadal!’ – Exposició de Nadales, Felicitacions i Christmas a la biblioteca Armand Cardona

Avui a les 19h s’inaugura a la biblioteca Armand Cardona Torrandell l’exposició Tingueu tots un bon Nadal!, on es mostrarà una selecció de Christmas de la col·ecció particular de Xavier Capdet Soler i que es podrà visitar fins el 10 de gener.

Nadales de vilanovinsL’exposició, cronològicament ubicada als segles XX i XXI, mostra àmpliament nadales d’artistes catalans com Josep Granyer, Lola Anglada, Cesc, entre d’altres, on destaquen en nombre, els artistes vilanovins. S’hi poden trobar xilografies, litografies i dibuixos d’artistes com Ricard Vives Sabaté, E.C. Ricart i Salvador Masana.

Un text de Xavier Orriols ens ubica aquesta mostra en la contextualització històrica de la producció de nadales, on a Catalunya la impressió d’artistes parteix dels anys 30.

“No va ser fins els anys trenta del segle XX que l’editor Gustau Gili i Esteve (Barcelona 1906-1992) va encarregar a diversos artistes, entre ells Enric-C. Ricart, originals que anomenarien nadales, de les que se’n tirarien edicions per a la venda. La xilografia s’alternaria amb dibuixos acolorits i altres tècniques pictogràfiques. La Guerra Civil trencaria la continuïtat per renéixer després amb renovada força fins a convertir les nadales en filigranes de bibliòfil anhelades pels col·leccionistes. En aquest procés, produït en els anys cinquanta del segle XX, hi tingué un determinant protagonisme el grafista i impressor Ricard Giralt Miracle (Barcelona 1911-1994) mitjançant el seu taller Filògraf, al qual el seguirien d’altres que excel·lirien en l’especialitat, com Francesc Vila Rufas (Cesc), Joan Josep Tharrats, o l’olotí Miquel Plana recentment traspassat.“

Exposició de NadalesEn la inauguració de l’exposició prendran part la regidora de Cultura Marijo Riba, el músic, luthier i estudiós de la cultura popular, Xavier Orriols i Sendra, i el mateix col·leccionista Xavier Capdet.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari