Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Panes con oficio’ amb Quim Llarás

Una imatge val més que mil paraules i només cal fer una ullada al booktrailer de la novetat que us presentem avui per fer-vos una idea del que us espera. Panes con oficio: manual profesional de panes y masas enriquecidas és el títol del darrer llibre del forner afincat a Vilanova i la Geltrú Joaquín Llarás, que no fa gaire ha obert nova botiga a la plaça dels Cotxes: Quim pa!

Panes con oficioEditada per Vilbo (editorial de gastronomia professional) i en versió bilingüe (castellà/anglès) aquesta obra ens aporta un ampli repertori de com s’elaboren els pans i les masses enriquides que van des de clàssics del forn europeu, fins propostes més personals i gastronòmiques. L’obra es concep d’una forma molt pedagògica, en són un exemple la sèrie de vídeos que s’han enregistrat per difondre-la, i inclou els diferents processos foto a foto.

Tal i com s’explica en la introducció ” el pa de qualitat, amb la massa mare i els reposos, és el verdader protagonista d’aquesta obra, l’objectiu de la qual és entendre les característiques particulars que s’han de tenir en compte en la selecció de farines, ferments, amasat, format i en la cocció d’un pa, així com detallar amb claredat l’elaboració d’un gran nombre d’especialitats”.

El llibre arrenca amb un profund repàs dels principals ingredients del pa i les diferents etapes de la seva elaboració, i és al pa al que es dedica el gruix d’aquesta obra. Des de clàssics com el pa gallec, la baguet o el pa de pagès, fins pans de nova generació especialment saludables com són els biològics, d’espelta, tritordeum o kamut.
Tot i això també s’inclouen altres varietats derivades de l’ús de les masses com poden ser la focaccia, la ciabatta bolognese, el pan all’olglio o el panettone, a més de les masses enriquides com el croissant, l’ensaïmada o el brioche.

imatges_quimpaEl propi Quim Llaràs, nascut a Monzón (Osca), ens recordava recentment la seva trajectòria de 40 anys en aquest ofici en el que s’inicià amb 15 anys. En aquest temps ha passat per varis establiments de Paris i Barcelona fins arrelar a Vilanova i la Geltrú.
En aquest periple, a més de treballar per clients com l’Hotel Arts i l’Hotel AC, el restaurant Botafumeiro o el Passadís d’En Pep, també crea una escola de forners i fer de formador per a la Junta d’Andalucia i per la Generalitat de Catalunya.

Altres llibres de l’autor a la Xarxa de Biblioteques:

Altres llibres sobre el pa a les Biblioteques de VNG:

Al canal de youtube de Vilbo trobareu diferents vídeos amb les indicacions del propi Quim per treballar les diferents variants de pans i masses. A continuació us deixem amb el primer d’aquests:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari