Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Ricard Terré, mestre de la fotografia en blanc i negre

Ricard Terré: la intensidadCoincidint amb l’exposició Ricard Terré (1928-2009). La meva fotografia, que es pot visitar a La Sala de Vilanova i la Geltrú fins el 4 de gener, la biblioteca Cardona Torrandell presenta com a novetat el llibre que s’obre aquest rellevant fotògraf català edità La Fábrica dins la seva col·ecció PhotoBolsillo – Biblioteca de fotógrafos españoles: Ricard Terré: la intensidad.

Ricard Terré (5 de juliol de 1928, Sant Boi de Llobregat – 29 d’octubre de 2009, Vigo) s’inicià en el món de l’art com a pintor i caricaturista i no començà a practicar la fotografia fins a l’any 1955, quan va entrar en contacte amb els membres de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. Amb Ramon Masats i Xavier Miserachs portà a terme la primera exposició fotogràfica l’any 1957. L’any 1958 s’integrà en el grup Afal (Agrupació Fotogràfica d’Almeria) on passà a formar part del comitè directiu i participà en totes les seves activitats. A finals de la dècada dels 60 abandonà la pràctica de la fotografia.

ricard_terre_parisL’any 1982 reprèn la seva activitat com a fotògraf i participa en diverses exposicions individuals i col·lectives nacionals i internacionals. Considerat com un dels fotògrafs més destacats de la seva generació, va revolucionar la fotografia documental per la seva manera d’apropar-se als temes, intentava interferir en la realitat el menys possible. Interessat en el missatge a transmetre i no tant en la forma, buscava una visió humana a través dels sentiments. Darrerament ha crescut la seva projecció internacional de la mà de l’agència Vú de París. L’any 2008 va rebre el premi Bartolomé Ros a la millor trajectòria fotogràfica, atorgat pel festival de fotografia PhotoEspaña.

L’exposició Ricard Terré. La meva fotografia pretén crear, a partir de la mostra de 73 peces, un conjunt per tal de presentar el discurs estètic de l’autor. Cronològicament es pot considerar una exposició antològica, ja que abasta 50 anys de producció fotogràfica de Ricard Terré amb tots els gèneres tractats per l’autor: paisatge, retrat, natura morta i reportatge, tot girant entorn del factor humà que defineix la seva fotografia. Les fotografies són totes en blanc i negre, i abraçen 5 àmbits temàtics: Carnavals a Galícia, Processons de Setmana Santa a Barcelona i Portugal, Rituals de la mort i exvots, Nens de totes les èpoques, a Catalunya, Galícia i Portugal, i gent de tot arreu.

imatges_ricardterreEntre les diferents activitats que complementen aquesta exposició s’inclou la visita comentada, a càrrec de Laura Terré, investigadora, crítica fotogràfica i filla de l’autor, que es farà aquest diumenge 14 de desembre a les 12h. (places limitades; cal inscripció prèvia).

Altres documents sobre Ricard Terré a les Biblioteques Municipals:

Altres novetats de fotografia a la biblioteca Armand Cardona Torrandell:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari