Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Mort a la Fenice’ de Donna Leon i ‘La gatera’ de Muriel Villanueva

En aquesta ocasió els membres del Club de lectura d’Adults de la biblioteca Armand Cardona Torrandell llegeixen dues obres d’allò més interessants: Mort a la Fenice, un clàssic de Donna Leon, i La Gatera, una de les darreres novel·les de l’autora catalana Muriel Villanueva.

Mort a la Fenice“El famós director d’orquestra Helmut Wellauer és brutalment assassinat durant l’entreacte de La Traviata. El seu cadàver, al camerino del teatre de l’òpera venecià La Fenice, fa una pudor de cianur terrible: li han enverinat el cafè. En aquest moment apareix Guido Brunetti, que inicia les investigacions policials per treure l’entrellat de tot aquest misteri. Quan comença a esbrinar quin tipus de persona era el director més enllà de l’òpera, s’adona que s’havia fet prou enemics per sospitar de mig Venècia. Mort a La Fenice és el debut de Donna Leon com a novel·lista i és on neix Guido Brunetti, l’elegant i obstinat commissario que lluita per acabar amb la corrupció de la ciutat dels canals.”

Mort a la Fenice va ser escrita el 1992 i va suposar per l’autora el seu llançament a l’estrellat dins el gran boom de la novel·la policíaca. Va ser guardonada amb el prestigiós Premi Suntory a la millor novel·la d’intriga.

Donna LeonDonna Leon, d’origen espanyol i italià, va néixer a Nova Jersey el 1942. Va estudiar a Perusa i a Siena, va treballar com a guia turística a Roma, com a redactora de textos publicitaris a Londres i com a professora d’anglès en diverses escoles nord-americanes d’Europa i d’Àsia. Des del 1981 viu a Venècia, dedicada de ple a les seves dues grans passions: l’òpera i la literatura. Experta en música barroca, és la productora i consultora artística de la companyia d’òpera Il Complesso Barocco, dirigida pel mestre Alan Curtis. Es reconeix amant dels clàssics Henry James, Jane Austen, Charles Dickens, William Shakespeare i, sobretot, de la novel·la negra, gènere al qual ha dedicat la seva activitat creativa. Les seves novel·les tenen com a protagonista el commissario venecià Guido Brunetti, de les quals s’han publicat més d’un vintena.

A les Biblioteques de VNG podreu trobar els següents llibres de l’autora: Donna Leon

Muriel villanuevaMuriel Villanueva, nascuda a València el 1976, és l’autora que ens acompanyarà en la propera sessió del Club de lectura. Tal i com ella mateixa es defineix “escriu, desescriu, reescriu” i té una carrera, que tot i no ser molt longeva, si que és bastant productiva.
Professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès des del 2006 i mestra de música, és autora d’un llibre de poemes, varis relats i contes i 5 novel•les que són les que li han valgut nombrosos premis. Per ordre cronològic trobem Mares, i si sortim de l’armari? (2006), Jo toco i tu balles (2009), Baracoa (2010), La gatera (2012) i Motril 86 (2013).

la gateraLa Gatera és una novel·la escrita des del llindar: un forat obert en una paret que connecta dos móns sense intersecció aparent. La realitat i la ficció, la vida i la mort, la masculinitat i la feminitat es troben en la línia en què l’autora, els personatges, i qui sap si el lector, s’emmirallen.
“La Raquel hereta dos pisos simètrics. L’un dóna al carrer i l’altre a un pati interior, des d’on s’escola un gat taronja. Obrir una gatera en el mur que separa els dos habitatges esdevindrà un camí intrigant cap a la seva identitat.”

Una novel·la curta farcida de sensibilitat i de petites dosis de poesia que li ha valgut a la seva autora l’obtenció de diferents premis, com la Llança de Sant Jordi o el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians.

A les Biblioteques de VNG podeu trobar els següents llibres de l’autora: Muriel Villanueva

Podeu descarregar-vos les corresponents fitxes en els següents enllaços:

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el 20 de desembre a les 18h i comptarem amb la participació de l’escriptora Muriel Villanueva. Esteu convidats a participar-hi!

1 Comentari fins ara

  1. Nati Muñoz dimecres 7 de gener de 2015 - 21:14 h

    M´agrada molt que hagi vingut l´autora a aclarir les preguntes que teniem.I ens va aclarir els dubtes.

Deixa un comentari