Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Cézanne : site / non-site

cat_cezanne_rustica

Avui us presentem el catàleg de l’exposició del Museu Thyssen – Bornemisza, dedicada a una figura fonamental en la pintura de la segona meitat del segle XIX, Paul Cézanne (1839-1906), considerat el pare de l’art modern. El catàleg Cézanne: site / non-site ha estat escrit per Guillermo Solana, director artístic del Museu, i que és el comissari d’aquesta mostra -la primera monogràfica sobre l’artista organitzada a Espanya en els últims trenta anys-, que explorarà la relació entre dos gèneres que el pintor va freqüentar amb la mateixa passió: els paisatges i les natures mortes.

Igual que els impressionistes, Cézanne pinta els seus paisatges a l’aire lliure, però les seves obres no tenen estacions i hores del dia, i els motius de la natura estan col·locats en una mena de posada en escena. De manera inversa, el pintor francès incorpora en els seus bodegons els canvis i tensions propis de la naturalesa, i els objectes que tradicionalment transmeten estabilitat es recolzen els uns als altres en un equilibri precari.

portada expo1En l’obra de Cézanne, el paisatge és el gènere dominant, identificat (com en els seus companys impressionistes) amb la pràctica de la pintura a l’aire lliure. Però, a diferència dels impressionistes, Cézanne atorga també una importància decisiva a un gènere propi del taller: la natura morta. Cézanne conrearà dos gèneres pictòrics al llarg de tota la seva carrera i establir una íntima connexió entre ells, introduint en els seus bodegons elements paisatgístics i, recíprocament, portant als seus paisatges l’ordre de la natura morta.

A continuació podeu veure un recorregut per l’exposició a càrrec del Comissari, i Director Artístic del Museu, Guillermo Solana:

D’altres obres de Guillermo Solana que podeu trobar als fons de les biblioteques municipals de la ciutat són aquestes.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari