Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Nova aproximació a Eduard Toldrà de la mà del musicòleg Francesc Cortès

Impressions incoherents de la meva vida frívola a Barcelona No paren de publicar-se llibres i estudis sobre el músic vilanoví Eduard Toldrà i en aquesta ocasió us presentem el darrer que ha vist la llum aquest mateix 2014 i que porta per títol Impressions incoherents de la meva vida frívola a Barcelona (Total, res!).

El document, presentat a mode de dietari, ha estat editat pel musicòleg Francesc Cortès i per la bibliotecària Mercè Comas, i compta amb la participació de Narcisa Toldrà, filla de l’artista, en el pròleg. Publicat per Quaderns Crema es tracta d’una passejada amena i divertida per la Barcelona de principis del segle XX, on el jove Eduard Toldrà explica el seu dia a dia en un estil popular i efectiu.

Les Impressions incoherents són el diari personal d’un jove Eduard Toldrà, iniciat quan el músic tenia catorze anys, moment en què va decidir fer de la música el centre de la seva vida. Sincer i esforçat, hi dibuixa amb precisió la voluntat ferma d’esdevenir un músic professional, amb tots els afanys i sacrificis que aquesta dedicació li pogués comportar. Qui sap si per això prevalen al text una extraordinària força de voluntat i una gran determinació, dedicades a dominar la indolència i la rauxa pròpies de l’adolescent per tal de convertir-se en un músic seriós. A més d’un excepcional testimoni personal i vital, aquest dietari és un retrat únic de la vida musical barcelonina a començaments del segle XX.

Cuarteto Renacimiento

Eduard Toldrà i Soler va néixer a Vilanova i la Geltrú el 1895 i és una de les figures claus de la música catalana. A més de compositor, va ser també un excel·lent violinista, fundador del quartet de corda Renaixement. Va ser professor de violí i de direcció d’orquestra a l’Escola Municipal de Música de Barcelona –on s’havia format-, tasca que va compaginar amb la direcció de l’Orquestra Municipal de Barcelona des de la seva creació, l’any 1944, fins a la seva mort el 1962.
El 2012 es va commemorar el 50è aniversari de la seva mort i arreu de Catalunya, fonamentalment a Vilanova i la Geltrú i a Barcelona, es van organitzar tot un seguit d’activitats per retre-li homenatge. En el següent enllaç podeu fer-ne un repàs:

A les Biblioteques de VNG podeu trobar diferents documents que parlen sobre la seva figura i la seva obra, així com multitud d’enregistraments seus:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari