Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Madres de película.

portadaAvui presentem Madres de película, d’Óscar López i Pablo Vilaboy. Els escriptors adverteixen ‘no és un llibre per a tècnics del cinema’ sinó per a amants de la gran pantalla, un públic que s’asseu en una butaca i està disposat a ‘riure, somiar, indignar-se i sentir amb el que veu’.

Óscar López va néixer a Madrid el 1970. Llicenciat en Periodisme, va iniciar les seves intervencions radiofòniques en 1989. Ha participat, presentat, escrit i dirigit programes a Radio Intercontinental, Radio España i RNE. Va formar part dels serveis informatius de Telemadrid en l’àrea de Cultura. Guionista de la Televisión Educativa de la UNED. Director i guionista de “El mejor de todos los tiempos” a Canal 7. En l’actualitat, és sotsdirector de “Afectos en la Noche” a RNE.
Pablo Vilaboy és natural de La Corunya. Llicenciat en Dret, ha desenvolupat la seva carrera professional en el món de la comunicació i del màrqueting executiu, és responsable de projectes televisius i radiofònics. És autor d’obres teatrals, novel·les i assajos, i col·labora com a especialista en cinema, teatre i música en diferents mitjans. En RNE ha col·laborat com a expert en composicions cinematogràfiques i teatrals i ha exercit tasques de guionista i d’ambientador musical en els programes “Tablero de verano”, “Fiebre de sábado”, “No es un día cualquiera”, “La Plaza” i “Afectos en la Noche”.

En el llibre rendeixen tribut a la figura de la mare i s’acosten a les diferents tipus de maternitat que el setè art ha concebut, mitjançant l’anàlisi de més de 120 pel·lícules. Així, reflexionen sobre els rols d’Angelica Houston a “Los timadores”, Belén Rueda a “El Orfanato”, Mia Farrow a “La Semilla del Diablo” o la senyora Bates de “Psicosis”, així com Aurora Bautista a “La Tía Tula”. La més rara de totes les analitzades és la mare de tots els alien. “Madres de película” és un homenatge i un acostament a les diferents tipologies que el cinema ha desenvolupat al voltant de com les dones s’han enfrontat a la maternitat. Des de la abnegació de Gloria (Carmen Maura) a “Qué he hecho yo para merecer esto”, fins al desinterès de Kate de “Al Este del Edén”. Les sacrificades en favor dels seus fills, les venjatives, les adúlteres, i és clar, les tradicionals. Totes tenen cabuda en aquesta reflexió sobre la maternitat cinematogràfica.

El llibre té un total de 463 pàgines dividides en 41 diferents seccions, que van des de “La Madre Artista”, passant per “La Madre Épica”, fins a “La Madre i la Enfermedad” o “La Madre Terrible”. Tot això organitzat en un complet índex de continguts per poder trobar sense demora la pel·lícula o secció que vulguem llegir en aquest moment.
En aquest vídeo podeu veure l’entrevista que els autors varen fer pel programa Para Todos de La 2 de Tve:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari